Foto: Publicitātes attēls

Turpinoties Covid-19 pandēmijai pasaulē, šobrīd vēl aizvien ir pārāk maz zināmā par slimības norises gaitu, ilgtermiņa iznākumiem un attīstības dinamiku – īpaši tas attiecināms uz bērniem. Pašreiz zināms, ka bērni, tāpat kā pieaugušie, inficējas ar SARS-CoV-2, bet bērniem gan infekcijas norise, gan simptomi ir atšķirīgi no pieaugušiem. Šī iemesla dēļ Bērnu klīniskā universitātes slimnīca (BKUS) piedāvā vecākiem un ģimenes ārstiem konsultācijas par Covid-19, kuru aprūpē vai uzskaitē ir ar Covid-19 saslimuši bērni, informē Bērnu slimnīca.

Bērniem Covid-19 simptomi var noritēt atšķirīgi no pieaugušajiem – ir vieglākas norises "klasiskās" pieaugušo klīniskās pazīmes kā drudzis, klepus un elpošanas grūtības, bet biežāk nekā pieaugušajiem var būt sastopamas slikta dūša, vemšana, caureja. Iespējamas arī citas slimības pazīmes, kuras pašiem bērniem ir grūti aprakstīt vai viņu vecākiem pamanīt, – muskuļu sāpes, nogurums, galvassāpes. Joprojām īpaši neskaidra ir bērnu loma vīrusa transmisijas procesā, kā arī nepieciešamais laiks līdz pilnīgam izveseļošanās brīdim.

Jana Pavāre, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pediatre, Bērnu slimību klīnikas vadītājas vietniece: "Covid-19 ir jauna infekcija gan Latvijas medicīnas aprūpes darbiniekiem, gan bērnu vecākiem. Ņemot vērā Bērnu slimnīcas speciālistu starptautisko sadarbības tīklu, ik dienu veikto jaunāko publikāciju ekspertīzi un kritiski analītisku izpēti, pie mums pašreiz ir koncentrētas jaunākās zināšanas par Covid-19 ārstniecību un aprūpi bērniem."

BKUS speciālistu telefona konsultācijas var saņemt:

  • ģimenes ārsti, kuru aprūpē ir Covid-19 bērna vecuma pacienti;
  • Covid-19 bērna vecuma pacientu vecāki.

Konsultācijas pieejamas par visiem neskaidrajiem jautājumiem, kas skar:
slimības norisi:

  • nepieciešamos pasākumus atveseļošanās periodā;
  • rekomendācijas turpmākai novērošanai – īpaši pacientiem ar hroniskām saslimšanām.


Konsultatīvais tālruņa numurs: 25680033 (darba dienās no pulksten 9 līdz 16).

Ja tālruņa līnija ir aizņemta, BKUS lūdz nesatraukties – jums pārzvanīs, jo, visticamāk, konkrētajā brīdī notiek konsultācija par citu pacientu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!