Foto: Shutterstock

Bērnu klīniskā universitātes slimnīca (BKUS) saņēmusi dāvanājumu no Apvienoto Arābu Emirātu vēstniecības Rīgā – jaunākās paaudzes brūču ārstēšanas ar vakuumu iekārtu, kas daudziem bērniem samazinās uzturēšanos slimnīcā pat par vairākām nedēļām.

"V.A.C.Ulta" ir negatīva spiediena brūču terapijas sistēma, kas ļauj dažu dienu laikā attīrīt dziļas brūces un paātrina granulācijas audu ātrāku veidošanos. "Ja līdz šim pacientam ar smagiem, dziļiem apdegumiem vai plašām brūcēm, kas gūtas, piemēram, ceļu satiksmes negadījumā vai suņa koduma rezultātā, nācās veikt ilgstošas un sāpīgas procedūras, kamēr sagatavo brūci tālākai ķirurģiskai slēgšanai, tad ar jaunās ierīces palīdzību operācija var tikt veikta daudz ātrāk," skaidro bērnu ķirurgs Džeimss Rozītis.

Ierīce darbojas ar negatīvu spiedienu, radot vakuumu, kas veicina asins plūsmu brūces reģionā. Dziļajā brūcē tiek ievietots švammei līdzīgs sūklis, ko fiksē hermētiski ar pašlīpošu pārsēju, pievieno pievadu, nepieciešamības gadījumā arī pievieno skalošanas funkciju un vairākas dienas attīra dziļo brūci. Rezultātā brūce sadzīst daudz ātrāk un kvalitatīvāk, informē BKUS pārstāve Vita Šteina.

Ierīci var izmantot ne tikai apdegumu un dziļi plēstu brūču ārstniecībā, bet arī izgulējumu gadījumos, diabēta radīto čūlu aprūpē, kā arī plastiskās ķirurģijas pacientiem. Ņemot vērā ikgadējo pacientu statistiku Bērnu slimnīcā, viena gada laikā ierīci varētu izmantot aptuveni 100 bērnu ārstniecībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!