Foto: Publicitātes foto

Bērnu slimnīcā šonedēļ sāksies rekonstrukcijas un būvniecības darbi četros objektos, jo notiks Ambulatorā veselības centra un Neatliekamās medicīniskās palīdzības un observācijas nodaļas ēkas rekonstrukcija, Administrācijas ēkas rekonstrukcija, pārbūve mājai, kurā atradīsies "Barnahus" un Paliatīvās aprūpes dienests, kā arī jauna rotaļu laukuma būvniecība. Tāpat nedēļas beigās gaidāmi spāru svētki topošajam Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centram, informē slimnīcā.

Jau vairāk nekā gadu Bērnu slimnīcā noris būvniecības darbi, kas nepieciešami, lai bērnu veselības aprūpi nodrošinātu augstākajā līmenī un radītu vidi, kura veicina atveseļošanos, kā arī pacientu un darbinieku labbūtību kopumā. Ārstniecības un rehabilitācijas pakalpojumi tiek sniegti pilnā apjomā, un tā būs arī turpmāk būvniecības gaitā.

Ambulatorais veselības centrs un Neatliekamās medicīniskās palīdzības un observācijas nodaļa – vienā ēkā

"Bērnu slimnīcā sākam ļoti nozīmīgas ēkas, kurā atradīsies Ambulatorais veselības centrs un Neatliekamās medicīniskās palīdzības un observācijas nodaļa, vērienīgu pārbūvi. Rekonstrukcijas darbus plānojam pabeigt 2023. gada nogalē, kad Bērnu slimnīcas pacientiem būs pieejama ne tikai augstas kvalitātes ambulatorā un neatliekamā medicīniskā palīdzība, bet arī mūsdienīgas un plašas telpas," stāsta Zane Straume, Bērnu slimnīcas valdes locekle.

Ambulatorajā veselības centrā būs vienota reģistratūra, ērtas uzgaidāmās telpas, kā arī 84 telpas vizītēm, procedūrām, izmeklējumiem. Savukārt Bērnu slimnīcai būtiskajā Neatliekamās medicīniskās palīdzības un observācijas nodaļā tiks ierīkota 31 vienvietīga palāta, tajā skaitā: divas intensīvās terapijas palātas; 10 nodalītas palātas pacientiem ar infekcijām; divas nodalītas palātas pacientiem ar bīstamām infekcijām; divas palātas bērniem ar garīgās veselības un nervu sistēmas traucējumiem. Būs nodalītas uzgaidāmās zonas pacientiem pie tiešās pieejamības pediatriem un ķirurgiem. "Mūsu ambīcijas ir kļūt ne tikai stiprākiem, gudrākiem un draudzīgākiem, bet pēc vairākiem gadiem būt modernākajai bērnu slimnīcai Baltijas valstīs," atzīst Straume.

Foto: Publicitātes foto

Kamēr notiek rekonstrukcijas darbi, poliklīnika jau mēnesi strādā pagaidu telpās, bet Neatliekamās medicīniskās palīdzības un observācijas nodaļa (NMPON) no 20. jūlija pacientus pieņems blakus ēkā. "NMPON ieejas durvis būs nepilnus 100 metrus tālāk un norādes uz pagaidu telpām – viegli pamanāmas. Pacientiem un viņu vecākiem, īpaši tiem, kuri jau vairākkārt pie mums ir bijuši, lūdzam pastiprināti pievērst uzmanību norādēm un paredzēt papildu laiku nokļūšanai līdz speciālistam. Izmaiņu, kas saistītas ar pakalpojumu sniegšanas vietām, ir daudz, taču plašo būvniecības darbu laikā ārstniecības un rehabilitācijas pakalpojumi tiks sniegti nepārtraukti un pilnā apjomā," skaidro Iluta Riekstiņa, Bērnu slimnīcas valdes locekle.

Vēsturiskās Administrācijas ēkas rekonstrukcija

18. jūlijā sākti rekonstrukcijas darbi Administrācijas mājā, kas ir viena no senākajām ēkām Bērnu slimnīcas teritorijā. Svarīgi nodrošināt tās vēsturisko vērtību saglabāšanu nākamajām paaudzēm, turklāt ēkas mikroklimats, inženiertīklu nolietojums, kā arī telpu plānojums jau traucēja efektīvi veikt administrācijas darbu. Iecerēts, ka rekonstrukcija noslēgsies 2023. gada pirmajā ceturksnī.

Foto: Publicitātes foto

"Piesaistītais papildu finansējums ļaus arī Administrācijas ēkai augt kopā ar Bērnu slimnīcu. Pēc rekonstrukcijas darbiniekus un apmeklētājus gaidīs gaišas telpas, kuru interjers tiks atjaunots, izvērtējot Bērnu slimnīcas tapšanas laika raksturīgos arhitektūras elementus, kas tiks integrēti atbilstoši mūsdienu prasībām. Ekspozīcija ēkas gaiteņos vēstīs par Bērnu slimnīcas dibinātājiem un būvētājiem. Ēkas rekonstrukcijai tika piesaistīta arhitekte Elita Pole, kura jau bija strādājusi ar Reinholda Šmēlinga projektēto ēku atjaunošanu un iedziļinājusies viņa atstātā mantojuma izpētē," stāsta Riekstiņa.

Foto: Publicitātes foto

"Barnahus" un Paliatīvās aprūpes dienests

Šobrīd ir uzsākti sagatavošanās darbi rekonstrukcijai ēkā, kurā pēc pārbūves darbosies "Barnahus" un atradīsies arī Bērnu slimnīcas Paliatīvās aprūpes dienests. "Barnahus" jeb Bērna māja ir starptautisks starpdisciplināras sadarbības modelis darbam ar seksuālā vardarbībā cietušiem bērniem, kur ir svarīgs princips – visi speciālisti zem viena jumta. Labklājības ministrija un Bērnu klīniskās universitātes slimnīca parakstījušas sadarbības līgumu par projekta "Atbalsts "Barnahus" ieviešanai Latvijā" nepieciešamo telpu atjaunošanas darbiem. Barnahus jeb Bērna mājas telpu pielāgošanai šobrīd novirzīti 1,06 miljoni eiro.*

Rekonstruētajā ēkā Paliatīvās aprūpes dienesta vajadzībām tiks izbūvētas trīs konsultāciju telpas bērniem ar īpašām vajadzībām un viņu ģimenes locekļiem, pielāgota uzgaidāmā telpa un seši kabineti paliatīvās aprūpes komandas speciālistiem.

Foto: Publicitātes foto

Jauns atpūtas un rotaļu laukums

Šonedēļ sāksies jauna bērnu rotaļu laukuma būvniecība, kuru plānots pabeigt jau šī gada rudenī. Aktīvās atpūtas iespējas būs ērti izmantojamas arī bērniem ratiņkrēslos, blakus rotaļu laukumam tiks ierīkotas atpūtas vietas, kas ļaus pacientiem un slimnīcas darbiniekiem izbaudīt svaigu gaisu vai ieturēt maltīti. Šobrīd teritorijā turpinās arī vairāki labiekārtošanas darbi, tostarp, parka celiņu ierīkošana un jauna automašīnu stāvlaukuma būvniecība.

"Lūdzam Bērnu slimnīcas apmeklētājiem būt piesardzīgiem, kā arī autovadītājiem atcerēties, ka slimnīcas teritorija ir dzīvojamā zona. Aicinām vecākus īpaši pieskatīt bērnus un rēķināties, ka teritorijā tuvāko mēnešu laikā arvien biežāk pārvietosies celtniecības transports," uzsver Riekstiņa.

Ēku rekonstrukcija un būvniecība, kā arī teritorijas labiekārtošana ir daļa no vērienīgiem Bērnu slimnīcas infrastruktūras uzlabošanas darbiem, kuriem ir jānoslēdzas 2024. gadā, radot modernāko bērnu slimnīcu Baltijā. Pagājušajā gada nogalē atklāts jaunais Rehabilitācijas centrs, vienlaikus ar šonedēļ uzsāktajiem darbiem aktīvi turpinās Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra būvniecība, kā arī Dienas stacionāra renovācija. Plānots uzsākt arī Epilepsijas un miega medicīnas centra būvniecību, sāksies Inovāciju un zinātnes centra projektēšanas darbi.

Infrastruktūras darbi tiek finansēti no vairākiem finanšu avotiem, tai skaitā VSIA "Bērnu klīniskā universitātes slimnīca" Eiropas Savienības finanšu instrumenta 2014.- 2021. gada perioda programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 13.1.5 specifiskā atbalsta mērķa "Atveseļošanās pasākumi veselības nozarē" projekts "VSIA "Bērnu klīniskā universitātes slimnīca" veselības aprūpes infrastruktūras attīstība (9.3.2.0/17/I/003)."

* Atbalsts Barnahus projekta īstenošanai ir saņemts no Eiropas Ekonomiskās zonas grantu 2014.-2021. gada perioda programmas "Starptautiskā policijas sadarbība un noziedzības apkarošana".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!