Foto: Privātā arhīva foto
Natālija ir 16 gadus jauna meitene, kurai patīk lasīt grāmatas, dejot, pavadīt laiku ar saviem draugiem, klausīties mūziku. Jūnijā meitenei veikta unikāla sirds operācija, kas jau nosaukta par jaunu lappusi Latvijas kardioloģijā.

Par kardioloģiju Natālija jau ir daudz apguvusi, diemžēl, no personīgas peredzes, jo viņai no agras bērnības ir problēmas ar sirdi. Pirmā operācija meitenei bija jau piecu mēnešu vecumā, un tobrīd viņa bija vienīgā Latvijā, kurai, tik mazai esot, tika veikta šāda sirds operācija. Jūnija vidū Natālijai tika veikta sarežģīta un Latvijā pirmā šāda veida operācija, kuras rezultātā viņas dzīves kvalitāte uzlabosies un būtiski samazināsies veselības riski, tai skaitā pēkšņa sirds apstāšanās, stāsta Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa.

Bērnu slimnīcas Kardioloģijas klīnikas vadītājs, kardioķirurgs Valts Ozoliņš stāsta, ka Natālijai pēc iedzimtas sirdskaites radikālas korekcijas (Fallo tetrāde) viena gada vecumā attīstījās plaušu artērijas vārstuļa nepietiekamība, kas izraisa sirds mazspēju. Ņemot vērā jau divas iepriekš veiktās krūšu kurvja operācijas, tika nolemts pielietot inovatīvu metodi – plaušu artērijas implantāciju caur cirkšņa vēnu. Lai vārstuli ievietotu plaušu artērijā, invazīvā operācijas tika sadalīta divos etapos. Pirmajā etapā tika sagatavota plaušu artērija, ievietojot tajā stentu. Pēc trim mēnešiem – šā gada jūnijā caur cirkšņa vēnu rentgena staru kontrolē tika implantēta plaušu artērijas vārstule. Pēc operācijas meitene jutās labi un nākamajā dienā jau varēja staigāt.

Šāda operācija – perkutāna vārstules ievietošana natīvā labā sirds kambara izejas traktā – Latvijā veikta pirmo reizi. Vārstule un tās implantācijas sistēma ir augsto medicīnas tehnoloģiju sasniegums – izgatavota no asinsvadu stenta un tajā iestrādātam bioloģiskas izcelsmes vārstuļa lapiņām. Operācija bija nepieciešama, jo, ja to neveiktu, meitenei attīstītos sirds mazspēja, kur ārstēšanas iespējas un dzīves ilgums un kvalitāte ir būtiski ierobežotas.

Ja nebūtu iespējams veikt minimāli invazīvu vārstules nomaiņas operāciju, būtu jāveic vaļēja kardioķirurģiska operācija, kas ir ar ievērojami augstāku risku, jo jāveic atkārtota krūšu kurvja atvēršana un no iepriekšējam operācijām ir izveidojušies saaugumi ap sirdi, skaidro ķirurgs. Būtu nepieciešams pielietot mākslīgo asinsriti un, iespējams, pārliet donora asinis.

Atvērtas kardioķirurģiskas operācijas trauma organismam ir daudz lielāka, salīdzinoši ar perkutānu invazīvās kardioloģijas operāciju. Pēc mini invazīvās operācijas meitene varēja atgriezties pie ikdienišķām aktivitātēm jau nākamajā dienā, taču, ņemot vērā, ka šāda operācija veikta pirmo reizi, paciente tika novērota vēl divas dienas. Sirds ultraskaņas izmeklējumā jau nākamajā dienā novēroja labā sirds kambara funkcijas uzlabošanos.

Operācija nebūtu iespējama bez ziedotāju finansiāla atbalsta – 15 000 eiro tika novirzīti no Bērnu slimnīcas fonda uzkrājumiem ārkārtas gadījumiem, savukārt 7000 eiro ziedoja uzņēmums AS "Olainfarm".
Foto: Publicitātes attēli

"Šī operācija ir jauna lappuse Latvijas kardioloģijā, kas pavērs iespējas dzīvot un atveseļoties tiem Latvijas bērniem, kuri, diemžēl, ir saskārušies ar šo smago un reto saslimšanu. Mūsu uzņēmuma ilggadējais vadītājs un uzņēmējs Valērijs Maligins vienmēr ar darbiem ir paudis atbalstu Latvijas jauniešiem, bērniem, topošajiem jaunajiem talantiem, un tiem, kam kritiski nepieciešama palīdzība. Mūsuprāt, šis ir viens no tiem gadījumiem, kad mūsu atbalsts ir devis iespēju dzīvot jaunai, talantīgai meitenei un notikt šādai unikālai operācijai. Vēlam ātru atveseļošanos Natālijai un no sirds priecājamies par iespēju palīdzēt ģimenei!" "Olainfarm" vārdā vēl Karīna Rāviņa-Vimba.

Natālijai tagad ir jāatpūšas, jo vēl nav tik droša sajūta, kā arī nav tik daudz spēka, bet mājās viņa varēja doties jau trešajā dienā pēc nopietnās operācijas. Natālija domā, ka tagad, atgriežoties skolā, viņa varēs aktīvāk piedalīties sporta nodarbībās un tik ātri nenogurs. Pa vasaru Natālija, kā jau visi skolēni, kuriem ir brīvlaiks, plāno atpūsties, pavadīt laiku ar draugiem, kā arī tikties ar radiniekiem un pabūt vasarnīcā pie jūras.

Domājot par nākotnes plāniem, meitene kā vienu no iespējām apsver mācīties par ārstu – kardiologu, vēl gan līdz galam nav izlēmusi, bet viņa ir pārliecināta, ka strādās profesijā, kur darbs saistīts ar ķīmiju, bioloģiju un cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!