Foto: Shutterstock

Starptautiskajā jaunatnes dienā, kas katru gadu tiek atzīmēta 12. augustā, Bērnu slimnīcas speciālisti akcentē jauniešu veselības nozīmīgumu. Bērnu slimnīcā jau vairākus gadus rūpējas ne tikai par bērnu, bet arī par jauniešu veselību – atsevišķus veselības aprūpes pakalpojumus var saņemt līdz 25 gadu vecumam. Tāpat jauniešu veselības pratības veicināšanai Bērnu slimnīcas jaunajā portālā veselapasaule.lv izveidota atraktīva sadaļa, kas domāta jauniešiem.

Apzinoties, ka jaunā cilvēka organismā nekādas izmaiņas nenotiek, nosvinot tieši 18. dzimšanas dienu, Bērnu slimnīcā ir rasta iespēja arī jauniešiem līdz 25 gadu vecumam piedāvāt ginekologu, ausu, kakla un deguna ārstu (otolaringologu), alergologu (arī pulmonologa), dermatovenerologu, neirologu un nefrologu sniegtos ambulatoros pakalpojumus. Tāpat līdz 25 gadu vecumam var veikt galvas asinsvadu doplerogrāfijas, visu veidu datortomogrāfijas un rentgena izmeklējumus. Bērnu slimnīcas Dienas stacionārā jauniešiem veic arī otolaringologu nozīmētas operācijas, pirms kurām konsultē Bērnu slimnīcas anesteziologi, kā arī iespējami elektrokardiogrāfijas izmeklējumi.

"Daudzi bērni līdz 18 gadu vecumam ir ilgstoši ārstējušies Bērnu slimnīcā vai regulāri ambulatori konsultējušies ar Bērnu slimnīcas speciālistiem, tāpēc pārtraukt pacienta un ārsta attiecības tikai 18 gadu vecuma sasniegšanas dēļ nereti ir sarežģīti, un tas nenāk par labu jaunieša veselībai. Pacienta un ārsta attiecības ir ļoti svarīgas, ja vajadzīga konsultācija par kontracepciju un seksuāli transmisīvām infekcijām," uzsver Lāsma Līdaka, Bērnu slimnīcas ginekoloģe un dzemdību speciāliste.

Visi pakalpojumi, kurus Bērnu slimnīcā var saņemt jaunieši līdz 25 gadu vecumam, ir apmaksāti no valsts budžeta, pacienta līdzmaksājums – četri eiro. Lai pierakstītos pie speciālista vai uz izmeklējumu, vajadzīgs ģimenes ārsta nosūtījums. Tas nav nepieciešams, jaunietēm dodoties pie ginekologa (visi ginekologi ir tiešās pieejamības speciālisti), kā arī puišiem – pie dermatovenerologa, lai veiktu pārbaudes, nosakot seksuāli transmisīvās infekcijas. Pieraksts bkus.lv vai, zvanot uz tālruni: 80708866.

"Līdz ar 18 gadu vecumu sasniegšanu atbildība par savu veselību pilnībā ir katra jaunieša paša ziņā. Mēs zinām, cik daudz jautājumu rodas jaunajiem vecākiem par savu bērnu veselību, bet tas nenozīmē, ka jauniem cilvēkiem viss ir skaidrs par savu veselību. Atbalstot jauniešus šajā izaicinājumu pilnajā dzīves posmā, mūsu speciālisti ir izveidojuši īpašu sadaļu portālā veselapasaule.lv/lv/jauniesiem, kur gūt uzticamu informāciju par svarīgiem ar veselību saistītiem jautājumiem, kas kļūst aktuāli no pusaudžu vecuma," stāsta Renāte Snipe, Bērnu slimnīcas virsārste.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!