Foto: Shutterstock

25. janvārī Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) saņēma informāciju, ka kādā pirmsskolas izglītības iestādē, kurā ēdināšanas pakalpojumus nodrošina SIA "Aniva", ēdienā ir konstatēti svešķermeņi, kas līdzinās auduma vai cita materiāla gabaliņiem.

PVD veica pārbaudi uzņēmumā, kas nodrošina ēdināšanas pakalpojumus, un konstatēja higiēnas prasību pārkāpumus, tostarp, virtuvē atradās dažādas virsmu tīrīšanai paredzētas, acīmredzami nolietotas auduma drānas un sūkļi ar nepatīkamu smaku, no kuriem nolietojuma rezultātā atdalījās plēksnes, kas visdrīzāk bija nokļuvušas ēdienā, informē PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Viņa piebilst, ka piesārņotais ēdiens izglītības iestādes audzēkņiem netika pasniegts, jo piesārņojumu konstatēja izglītības iestādes darbinieki un par to informēja ēdināšanas pakalpojumu sniedzēju.

Par konstatētajiem higiēnas prasību pārkāpumiem PVD ir uzsācis administratīvo procesu.

Par šo gadījumu tviterī rakstīja kāda mamma, – par to, ka ēdienā bijusi "sūkļa drāna", un audzinātājas laikus noreaģējušas, bērniem neiedodot sagatavoto ēdienu.


Rīgas domes Komunikācijas pārvaldes Ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinators Mārtiņš Vilemsons informē, ka, pirmsskolas darbiniekiem konstatējot, ka ēdienos ir zili (nenosakāmas izcelsmes) piemaisījumi, aizliedza šādu ēdienu izsniegt bērniem. Tika izsaukti ēdināšanas pakalpojumu sniedzēja (SIA "Aniva") pārstāvji, kas paņēma ēdiena paraugu ekspertīzes veikšanai, kā rezultātā apstiprināja, ka ēdienā bija sūkļa drānas gabaliņi. Tika izsaukts arī PVD, kas sagatavoja aktu par nopietniem higiēnas pārkāpumiem.

Konstatēto pārkāpumu dēļ SIA "Aniva" nolēmusi mainīt pavāru pirmsskolā (ar 9. februāri). Līdz tam pirmsskolas iestādē ēdienu gatavošanu katru dienu kontrolēs SIA "Aniva" tehnologs.
SIA "Anivai" gan PVD, gan pirmsskola ir piestādījuši soda naudas rēķinus.

2. februārī bija organizēta sapulce pirmskolā, kurā piedalījās arī SIA "Aniva" pārstāvji, vecāku padome. Sapulcē nolēma, ka turpmāk katru dienu ēdienu iestādē garšos arī kāds no vecākiem (sava bērna grupiņā), iestādes darbinieki fotografēs šķīvju saturu, ja uz tā būs vairāk nekā 50 procentu ēdiena pārpalikumu (ko nosūtīs ēdinātājam).

Pašlaik vēl netiek lemts par līguma laušanu ar konkrēto uzņēmumu, jo pēc būtības negadījums ir noticis cilvēka (pavāra) neuzmanības dēļ. Ir jāturpina strādāt, bet pastiprināti jākontrolē ēdienu gatavošanas process, uzsver domē.

Portālam "Delfi" ir zināms konkrētais bērnudārzs, kurā noticis šis incidents ar higiēnas normu pārkāpšanu. Sazinoties ar iestādes vadītāju, viņa pastāstīja, ka tajā dienā bērniem nācās iztikt ar divām ēdienreizēm – brokastīm un launagu, tomēr pusdienās, kad tika nolemts pagatavoto bērniem nepiedāvāt, viņiem bija pieejama maize, dzeramais un dārzeņi.

Pēc sapulces ar vecākiem arī panākta vienošanās, ka uzņēmums kompensēs kādu ēdienreizi ar kaut ko gardu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!