Foto: Shutterstock
Sākot ar šī gada oktobri, visām Rīgas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēm ir iespēja pieteikties bezmaksas nodarbībām par veselīgu uzturu un pareizu zobu kopšanu "Vesels ēdis! Veselu zobu ABC!". Nodarbību laikā bērniem būs iespēja ne vien uzzināt vērtīgu informāciju, bet arī iegūt sev noderīgas dāvaniņas.

Pirmsskolas vecumā veselīga uztura izvēle un rūpes par bērnu mutes higiēnu galvenokārt ir vecāku atbildība. Diemžēl pieredze rāda, ka vecāki atļauj bērniem lietot pārāk daudz cukuru saturošos produktus un nereti atstāj zobu tīrīšanu pašu bērnu ziņā, nepārbaudot, cik rūpīgi zobi ir iztīrīti. Tas var izraisīt kariesu, turklāt bērni neiemācās tīrīt zobus pareizi.

Kaut arī nodarbības paredzētas bērniem, to mērķis ir izglītot arī vecākus. Nodarbību laikā bērniem tiks sniegtas zināšanas par ikdienas uzturu un tā ietekmi uz zobu veselību. Bērniem tiks skaidrotas veselīga un neveselīga uztura nozīme un ietekme uz zobu veselību, tiks mācīts, kā pareizi tīrīt zobus, savukārt vecāki saņems vērtīgu informatīvo materiālu par zobu kopšanas pamatprincipiem.

Nodarbības vadīs sertificēti uztura speciālisti un zobu higiēnisti. Katrai nodarbībai būs divas daļas – vienā pievērsīsies veselīgam uzturam, bet otrā daļā – pareizai mutes higiēnai. Nodarbības laikā visi bērni saņems vērtīgas dāvanas – zobu suku, zobu pastu un materiālu par pareizu zobu kopšanu. Informatīvajā materiālā vecāki varēs iepazīties ar ieteikumiem, kā pareizi rūpēties par bērnu zobiem, un kopā ar bērniem pildīt interesantus uzdevumus, stāsta nodarbību organizatori.

Nodarbības laikā tiks pārrunātas šādas tēmas:

  • Uztura piramīda – ko nozīmē pareizi un veselīgi ēst;
  • Kuru pārtikas produktu lietošana zobiem ir veselīga;
  • Kas ir zobiņu "nedraugi" un kas ir veselīgie našķi;
  • Zobu kopšana. Kāpēc un cik bieži jāapmeklē zobārsts un zobu higiēnists;
  • Zobu tīrīšanas ABC.

Bērnu dalība nodarbībās iespējama vienīgi ar vecāku piekrišanu, tāpēc vecāki aicināti būt atsaucīgiem un dot savu atļauju bērnu iesaistei. Lai nostiprinātu nodarbību laikā iegūtās zināšanas, arī vecāki tiek mudināti kopā ar bērnu pārrunāt informatīvajā materiālā iekļautās tēmas un rūpēties par bērnu veselības profilaksi ikdienā.

Nodarbību cikls "Veselīga uztura programma bērniem pirmskolas izglītības iestādēs" tiek organizēts Rīgas domes Labklājības departamenta īstenota Eiropas Sociālā fonda projektā, un tas ilgs līdz 2018. gada decembrim.

Lai pieteiktos nodarbībām, jāsūta pieteikums uz e-pastu mutesveselibai@gmail.com, norādot:

  • mācību iestādes nosaukumu, adresi;
  • kontaktpersonu (e-pasta adrese, tālruņa numurs);
  • grupiņu skaitu atbilstoši vecumposmam, kopējo bērnu skaitu, kuri plānoti dalībai nodarbībās;
  • vai tā ir speciālā mācību iestāde;
  • vai ir mazākumtautības vai bilingvālas grupiņas.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!