Foto: Shutterstock
Veselības centra "Vivendi" speciālisti aicina uz divām tiešsaistes diskusijām, kas norisināsies 28. un 29. martā pulksten 18 "Zoom" platformā. Diskusijā runās par to, kā veidot savu iekšējo pašvērtību, esot harmonijā ar sevi un apkārtējiem un kā koriģēt pašvērtību ietekmējošās pagātnes emocionālās traumas. Tāpat tiks apskatīti arī ārējā paštēla veidojošie aspekti, aktualizējot ēšanas traucējumu un fizisko aktivitāšu ietekmi uz pašnovērtējumu.

Agija Tomme, veselības centra "Vivendi" psihoterapijas rezidente un diskusiju moderatore: "Paštēls ir katra cilvēka individuālais priekšstats un izjūtas par sevi. Caur paštēlu atspoguļojas tas, kā domājam, jūtamies un kā attiecamies pret savu ārējo jeb ķermenisko tēlu. Taču dažādi ārējie faktori – sabiedrībā pieņemti stereotipi, tuvāko līdzcilvēku viedoklis, sociālajos tīklos atspoguļotā "realitāte" par citu cilvēku šķietami ideālo dzīvi, var ietekmēt vai pat graut paštēlu. Tas nozīmē, ka persona vairs neapzinās savu patieso vērtību, bet tā vietā visu uzmanību un enerģiju velta, koncentrējoties uz paša pieņemtām un ļoti subjektīvām nepilnībām. Cilvēkam, kurš iekšēji jūtas iztukšots un nepārliecināts par sevi, ir tendence kļūt ļoti ārišķīgam. Tiek veidota perfekta ārējā "fasāde" ar mērķi iegūt citu apbrīnu un novērtējumu, ko pats sev nespēj sniegt. Šāda rīcība, kas izpaužas sevis necienīšanā, nemīlēšanā vai pat ienīšanā, ilgtermiņā var radīt nopietnas un paliekošas sekas, piemēram, veicinot dažādu psihisko un somatisko slimību attīstību."

Bieži vien tieši ēšanas traucējumiem ir būtiska loma ārējā paštēla veidošanā cilvēkiem ar zemu pašvērtību, jo ēdiens apzināti vai neapzināti kļūst par vienīgo aspektu, ko savā dzīvē ir iespējams pilnībā kontrolēt. Arī pārmērīga nodarbošanās ar fiziskajām aktivitātēm un teju vai izmisīga vēlme būt ārēji nevainojamam, var liecināt par iekšējo konfliktu. Tas bieži vien jau rodas bērnībā un turpina izpausties arī pieaugušā vecumā. Sava paštēla pilnveidošanas procesā ir svarīgi pieņemt savas izjūtas un emocijas, kā arī apzināt un izprast cēloņsakarības, kādēļ nespējam sevi pieņemt. Ne vienmēr to izdodas panākt paša spēkiem, tādēļ palīdzoša var būt speciālistu iesaiste.

Otrdien, 28. martā, pulksten 18.00 notiks pirmā diskusija par tēmu "Kā veidojas mana iekšējā pašvērtība". Saite uz diskusiju šeit.

Savukārt 29. martā plkst. 18.00 norisināsies otrā diskusija par tēmu "Kā veidojas mans ķermeņa paštēls". Saite uz diskusiju šeit.

Kopskaitā diskusijās piedalīsies pieci veselības centra "Vivendi" speciālisti, paužot savu personīgo redzējumu, daloties pieredzē, ieteikumos un pētījumos balstītos faktos: psihoterapeite dr. Anastasija Kajanadere, psihoterapijas rezidenti dr. Agija Tomme, dr. Dāvis Liepa, uztura speciāliste dr. Laila Siliņa un fizioterapeite Līga Grīnbauma.

Diskusiju laikā ikvienam interesentam būs iespēja speciālistiem uzdot sev interesējošos jautājumus vai dalīties personīgajā pieredzē. Plānotais vienas diskusijas ilgums – aptuveni 90 minūtes.

Vairāk informācijas šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!