Kas notiek ar emocijām, saņemot ziņas par smagu diagnozi? Kādi ir lielākie riski? Kāda būtu psiholoģiski korekta saskarsme ar tuviniekiem? Kā sadzīvot ar slimību? To visu bezmaksas lekcijā kopā ar speciālistu piedāvā uzzināt ikvienam interesentam.

Tuvākās lekcijas notiks:

  • 8. februārī no pulksten 11 līdz 12.30, tiešsaistē. Lekciju lasīs psiholoģe Tatjana Goluba. Pieteikšanās šeit.;
  • 15. februārī no pulksten 14.15 līdz 16, tiešsaistē. Lekciju lasīs psiholoģe Tatjana Goluba. Pieteikšanās šeit.


Kā minēts Rīgas pašvaldības veidotajā vietnē "Veseligsridzinieks.lv", lekcijas tiek organizētas Rīgas domes Labklājības departamenta īstenotā Eiropas Sociālā fonda projekta "Mēs par veselīgu Rīgu!" īstenošanas gaitā.

Ņem vērā, ka pieslēgšanās tiešsaistei tikai pēc iepriekšējās rakstiskas pieteikšanās.

Mirklim, kad tavs bērns mirst, nevar sagatavoties: Ilzes pieredze par dēla slimību un atvadīšanos uz mūžu

Foto: Privātais arhīvs

"Lai gan 11 gadus es zināju, ka šāda diena pienāks, tomēr mirklis, kad tavs bērns mirst, vienmēr ir negaidīts, tam nav iespējams sagatavoties," atzīst Ilze Petrovska. Viņa pirms pieciem gadiem mūžībā pavadīja dēlu Eināru, kurš mira vien 17 gadu vecumā – smagas ģenētiskas slimības dēļ.

Lasīt vairāk

Tas mirdzēja kā divi jāņtārpiņi – vēža pacienti izglābj rūpīga izmeklēšana

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vēzis ir smaga diagnoze, kura ārstēšanai nepieciešama precīza diagnostika. Diemžēl tā bieži nav pieejama bez maksas. To parāda arī Sintijas stāsts. Viņa uzveica slimību, jo veica pozitronu emisijas tomogrāfijas un datortomogrāfijas kombinēto izmeklējumu, kas Latvijā pašlaik pieejama tikai par maksu. Speciālisti uzsver šīs izmeklēšanas nozīmību vēža ārstēšanā un izsaka cerību, ka jau tuvākajos gados vismaz daļai pacientu tā varētu būt pieejama bez maksas.

Lasīt vairāk

C hepatīta slimnieces stāsts: liels prieks, ka tas nav HIV, bet sajūtas bija šokējošas

Foto: Shutterstock

Juta (vārds mainīts) ir 45 gadus jauna, skaista sieviete, kurai kopš 2011.gada diagnosticēta smaga saslimšana – C hepatīts. Par inficēšanos sieviete neapjauta līdz pat speciālistu apmeklējumam un analīžu rezultātu saņemšanai. Juta atzīst, ka tikai ar tagadējo pieredzi un zināšanām par šo slimību var apliecināt, ka nelieli slimības simptomi tomēr bijuši, bet tie prasījuši rūpīgāku un dziļāku izpēti, kas bija viens no iemesliem, kāpēc C hepatīts diagnosticēts novēloti.

Lasīt vairāk

Ģimenēm ar smagi slimiem bērniem sniegs psihoemocionālu atbalstu

Plānots izveidot atbalsta sistēmu bērniem un viņu ģimenēm, lai nodrošinātu holistisku psihoemocionālu palīdzību bērnam ar smagu diagnozi vai funkcionāliem traucējumiem, iespējamu vai esošu invaliditāti un viņu ģimenes locekļiem diagnozes noteikšanas un akūtās terapijas periodā, gan ģimenei atrodoties ārstniecības iestādē, gan vēlāk pakalpojumu saņemšanas laikā, gan arī jau atgriežoties dzīvesvietā.

Lasīt vairāk

Pieredze: Mans bērns piedzima ar smagu diagnozi, bet mana mīlestība meitu izārstēja

Foto: RIA Novosti/Scanpix

"Tas ir sāpīgs temats, bet es nolēmu to pastāstīt. Mans bērns piedzima laikā, bet... ar smagu diagnozi. Ārsti ieteica no meitas atteikties, to vēlējās arī vīrs, taču es to nespēju. Vīrs mani ar mazo pameta, bet laikam jau mana mīlestība un ticība paveica praktiski neiespējamo. Mana meita ir sporta meistare peldēšanā, viņai ir brālītis un mums ir lieliska ģimene," tā par sevi stāsta kāda mamma portālā top.thepo.st

Lasīt vairāk

Prāts atteicās pieņemt, ka man varētu būt vēzis. Artas stāsts par smago slimību

Foto: Shutterstock un personīgais arhīvs

Toreiz, pirms septiņiem gadiem, es biju gaidībās ar jaunāko no saviem trim bērniem. Pilsētas asfaltu kausēja karsta vasara, mans puncis bija apaļš kā milzu ķirbis, bija atlikuši pāris mēneši līdz noteiktajam dzemdību datumam, un man pat ļaunākajos murgos nerādījās, ka nogurums un lielā miegainība patiesībā liecina par vēzi, kas, ieperinājies manās asinīs, grāva veselās šūnas.

Lasīt vairāk

Bailes no nāves? Kāpēc ome un opaps neiet vai, tieši pretēji, 'dzīvo' pie ārsta

Foto: Shutterstock

Lauzta roka, bet pie ārsta neiet. Ieklepojas un domā – noteikti kakla vēzis. Senioru attieksme pret paciemošanos ārsta kabinetā un veselību kopumā ir raiba kā dzeņa vēders, taču skaidrs, ka bez ievērības šo jautājumu atstāt nevar. Vienā gadījumā ielaista kaite omei vai opapam var būt daudz bīstamāka nekā cilvēkam darbspējīgā vecumā, savukārt otrā scenārijā dzīve nemitīgā uzbudinājumā arī labu galu negarantē. Ko darīt ar mūsu senioriem?

Lasīt vairāk

'Nosirmojām, kamēr Alisei noteica diagnozi – juvenils idiopātisks artrīts'. Par reimatoloģiju bērniem

Bērnu slimnīcas reimatologi ik gadu sniedz ap 4000 konsultāciju, un aptuveni 300 pacientu, kas nonāk pie ārstiem stacionārā, ir tikai gadu veci. Juvenils idiopātisks artrīts (JIA) ir biežākā autoimūnā saslimšana bērniem. Tipiskas locītavu iekaisuma jeb artrīta pazīmes ir sāpes, pietūkums un kustību ierobežojumi, turklāt visas pazīmes var neizpausties vienlaicīgi.

Lasīt vairāk

Slimības simptomi bez cēloņa. Kas ir veģetatīvā distonija, un kāpēc par to runāt

Neizskaidrojami fiziski simptomi, sāpes, sirdsklauves, paaugstināts asinsspiediens, lai arī cilvēks ir šķietami vesels. Tas viss var liecināt par veģetatīvo distoniju. Kas īsti tā ir par slimību? Kā to diagnosticē? Kā no tās atbrīvoties? Par to podkāstā "Laimes laboratorija" spriedām ar psihoterapeitu Andri Veselovski.

Lasīt vairāk

Var slēpties pat gadiem. Kā atklāt un sadzīvot ar asins vēzi

Foto: Shutterstock

Asins analīze uzrāda pārāk lielu eritrocītu – sarkano asinsķermenīšu – skaitu. Ģimenes ārste jautā, vai pacients sūdzas par pastāvīgu nogurumu un ādas niezi pēc dušas. Pacients atzīst, ka tā tiešām ir problēma, bet viņš līdz šim to ir saistījis ar vecuma tuvošanos – sešdesmit gados taču ķermenis vairs nav tik sparīgs kā jaunībā. Ārste tomēr steidzami nosūta viņu pie hematologa, kurš uzstāda salīdzinoši retu diagnozi: mieloproliferatīvās neoplāzijas jeb asins vēzis.

Lasīt vairāk

Paula Tisenkopfa: cilvēki ar diagnozi ir tikpat normāli cilvēki kā citi

Foto: Ģirts Raģelis

"MADARA Cosmetics" līdzdibinātājas Paulas Tisenkopfas dzīve mainījās 2019. gada nogalē, kad viņa krūtī sataustīja bumbuli. "Manu diagnozi apstiprināja teju vienlaicīgi ar Covid-19 pirmo krīzi. Es paralēli risināju divas krīzes," stāsta Paula, kura nolēma dokumentēt savu cīņu ar slimību – krūts vēzi, atsedzot gan šīs pieredzes tumšās un skaudrās, gan gaišās puses. Paulas stāsts iedvesmojis veidot izstādi "Paštrokšņi", kas no 24. septembra apskatāma Laubes namā Baložu ielā 20a, Rīgā. Slimība Paulas dzīvē iezīmēja pagrieziena punktu jaunam ceļam, kurš ved pie sevis, lai, iespējams, pirmo reizi tā pa īstam sevi sastaptu.

Lasīt vairāk

Kāpēc vīrieši izvairās apmeklēt ārstu

Foto: Shutterstock

Amerikāņu veiktā aptaujā, kurā piedalījās vairāk nekā 500 vīrieši vecumā no 18 līdz 70 gadiem, noskaidrots, ka vairāk nekā 65 procenti respondentu cenšas pēc iespējas ilgāk novilcināt ārsta apmeklējumu, savukārt 37 procenti uzrunāto apgalvojuši, ka ir slēpuši informāciju no ārstiem, jo nav bijuši gatavi risināt problēmas, kas saistītos ar ne pārāk labu ziņu saņemšanu. Kādēļ daļai vīriešu ir rezervēta attieksme pret medicīniskās palīdzības meklēšanu, skaidro "Healthline" un "Everyday Health" uzrunātie eksperti.

Lasīt vairāk

Bailes nomirt un sajukt prātā. Kas ir panikas lēkme, un kā rīkoties

Foto: Shutterstock

Mūsdienās ir radīti augsti standarti materiālajā, izglītības, darba un citās jomās. Cilvēki tērē daudz enerģijas, lai sasniegtu šos augstos standartus, kā rezultātā izdeg brīžos, kad vēlas pierādīt sevi sabiedrībai. Viņi aizmirst par svarīgāko cilvēku uz Zemes – par sevi! Tas savukārt "atver vārtus" stresam, trauksmei, depresijai, somatiskiem traucējumiem, veģetatīvai distonijai, panikai un panikas lēkmēm.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!