Foto: Shutterstock

17. novembrī Rīgas Lutera draudzes centrā tiks atzīmēta Pasaules priekšlaikus dzimušo bērnu diena, kuras laikā ir iecerēts ne tikai klausīties koncertu. Par sevi plašāk vēlas pastāstīt šogad reģistrētā biedrība "Esmu klāt", kurā apvienojas tie vecāki, kuri mazuļi pasteigušies pasaulē nākt agrāk nekā plānots.

Katrs desmitais bērniņš ir priekšlaikus dzimis. Kāds atsteidzas dažas nedēļas ātrāk, cits ierodas šai pasaulē divus un pat trīs mēnešus pirms laika. Rūpēties par bērniņu, kurš mēdz būt vien cukurpaciņas lielumā, ir liels izaicinājums. Ir brīži, kad atbalsts nepieciešams ne vien tikko dzimušajam mazulim, bet arī mammai un tētim. Tieši tāpēc ir radīta biedrība "Esmu klāt". Tā apvieno priekšlaikus dzimušo bērnu vecākus un dod iespēju apmainīties ar domām un sajūtām. Vairāk par biedrības mērķiem un tuvākajiem plāniem stāsta viena no biedrības idejas autorēm Sanita Ziediņa.

Kas pamudināja veidot biedrību

"Pirmais pamudinājums nāca no dakteres, neonatoloģes Amandas Smildzeres, kura ikdienā strādā ar priekšlaikus dzimušajiem bērniņiem un viņu vecākiem. Ar dakteri iepazinos pirms nepilniem trīs gadiem, kad kļuvu par māmiņu diviem dvīņu puikām. Brāļi šai pasaulē ieradās 33. grūtniecības nedēļā un svēra nedaudz virs diviem kilogramiem. Slimnīcā biju iepazinusies ar vēl kādu mammu, kuras meitiņa atsteidzās jau 26. nedēļā un bija vien 700 gramus smaga. Tā kā mēs pašas bijām izdzīvojušas bailes un neziņu par bērnu nākotni un veselību, mēs sapratām, cik svarīgi šajā posmā ir dalīties ar citiem vecākiem, kuriem ir līdzīga pieredze.

Ideja par biedrību gaisā virmoja jau kādu laiku, taču pēc tam, kad paviesojos Vācijā un ieraudzīju, ar kādu dzinuli un mirdzumu acīs darbojas priekšlaikus dzimušo bērnu mammas citur Eiropā, es sapratu, ka arī mums ir vajadzīga kāda kopīga platforma. Pēc ilga sagatavošanās posma šī gada 30. maijā biedrība "Esmu klāt" tika oficiāli nodibināta," stāsta Ziediņa.

Kāpēc ir svarīgi apvienot priekšlaikus dzimušo bērnu vecākus

Primārais mērķis ir radīt vidi, lai satiktos un apmainītos ar pieredzi. Savstarpēja dalīšanās spēj ļoti nomierināt un ļauj saprast, ka arī citiem vecākiem ir līdzīgi pārdzīvojumi.

"Es atceros savu mulsumu brīdī, kad uzzināju, ka vienam no dvīņu puikām ir nopietnas veselības problēmas, un viņš arī turpmāk būs ar īpašām vajadzībām. Smagākais bija nevis negulētās naktis un atbildība, bet tieši neziņa par nākotni.

Brīdī, kad cilvēks ir emocionālu pārdzīvojumu varā, viņam var būt grūti uztvert, ko saka ārsti. Ne vienmēr pietiek ar partnera atbalstu, ir reizes, kad vislabāko atbalstu spēj sniegt mammas, kuras tāpat kā tu aprūpē priekšlaikus dzimušu bērnu. Kamēr vēl biju slimnīcā, regulāri tikos ar citām mammām. Mums bija izveidojies pat sava veida rituāls – kopīgi tējas vakari, kuru laikā smējāmies un centāmies uzlādēt viena otru jaunai dienai," atmiņās dalās Ziediņa.

Vai priekšlaikus dzimuši bērni arī turpmākajā dzīvē atšķiras no citiem

Var gadīties, ka priekšlaicīgās dzemdības rada paliekošas komplikācijas, taču lielā daļā gadījumu bērni pieaug un turpmākajā dzīvē ne ar ko neatšķiras no citiem vienaudžiem. "Gans viens no maniem dvīņu puikām, gan manas kolēģes meitiņa, kura bija tikai 700 gramus smaga, šobrīd iet pavisam parastā bērnudārzā un ir tikpat spējīgi kā pārējie," stāsta dvīņu mamma.

Kādi ir biedrības tuvākie plāni

Šī gada 17. novembrī Rīgas Lutera draudzes centrā tiks atzīmēta Pasaules priekšlaikus dzimušo bērnu diena, kuras laikā esam plānojuši plašākai sabiedrībai pastāstīt par sevi un uzņemt savā pulkā jaunus biedrus, tā Sanita.

Pasākuma laikā būs apskatāma bērnu zīmējumu izstāde un dzirdams nu jau izaugušo bērnu koncerts. Daudzi priekšlaikus dzimušie bērni ir ļoti talantīgi – viņi dzied, dejo, zīmē. "Manuprāt, vecākiem, kuri vēl tikai cīnās par savu bērnu dzīvi ārpus inkubatora, iespēja satikties ar bērniem, kuri šo cīņu ir izcīnījuši, varētu būt labs iedrošinājums nepadoties un nezaudēt cerību.

Pagaidām plānojam kopīgas tikšanās organizēt reizi mēnesī Rīgā. Mums ir ideja veidot sadarbību ar fizioterapeitiem, psihologiem, deju terapeitiem un citiem speciālistiem, kuri varētu sniegt savas konsultācijas un atbalstu. Ar laiku gribētos satikšanās punktus organizēt arī reģionos, kā arī padomāt par iespēju tikties virtuālajā vidē," par nākotni runā Ziediņa.

Vairāk informācijas par priekšlaikus dzimušu bērnu aprūpi atradīsi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!