Foto: Publicitātes attēli

Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs ielūdz uz "Amatu dienu. Spēļu un rotaļu dienu" 3. septembrī no pulksten 11 līdz 16. Pasākuma apmeklētājiem būs iespēja satikt seno amatu meistarus no visas Latvijas, izmēģināt spēkus ar senajiem darba rīkiem un iepazīt Latvijas aitkopības un cūkkopības tradīcijas.

Pirms atgriešanās skolas solā paši mazākie tiek aicināti jestri nosvinēt vasaru ar iemīļotām un piemirstām spēlēm, piedalīties rotaļlietu darbnīcās un doties skanīgās rotaļās ar folkloras kopām.

Visas dienas laikā Kurzemes zemnieku sētā mazi un lieli tiks aicināti līksmās lauku spēlēs ar Aldoni Baldiņu un muzikālās rotaļās ar folkloras kopām "Zvīgzna", "Krulla" un "Teikas muzikanti". Savukārt Tirgus laukumā rosīsies pinējs, un ģimenēm būs iespēja piedalīties jautrās meža spēlēs ar Imantu Vekmani, siena leļļu un mozaīku darbnīcās, kā arī vizināties brīnišķīgajā "Baltās grāmatas" karuselī, stāsta muzeja pārstāve Harita Maniņa.

Pasākuma laikā Priedes krogā būs iespēja vērot prievīšu aušanu, pīšanu, dzintara apstrādi un aromātisko maizes cepšanu. Lībiešu sētā pinējs iepazīstinās ar klūgu, saknīšu un niedru pīšanas tradīcijām. Kurzemes zvejnieku ciemā pulcēsies mājražotāji ar gardumiem un amatnieki ar noderīgiem un skaistiem darinājumiem. Turpat varēs arī aplūkot seno "veļas darbu" demonstrāciju, novērot aušanas tradīcijas un vilnas vērpšanu uz vērpjamā ratiņa, kā arī izvizināties zirga mugurā. Vidzemes sētā darbosies meldru pinēja, adītāja un pastalu meistars. Mērsraga smēdē šķindēs kalēja darbi un "nedarbi". Pūnītē viesi tiks aicināti uz Donu Ilzes maizes darbnīcu. Latgales sētā rosīsies Latgales podnieks un tāšu pinēji, bet Vidzemes podnieka sētā – svilpaunieku darbnīca.

Sadarbībā ar Latvijas Aitu audzētāju asociāciju un Cūku Ciltsdarbu centru Kurzemes zvejnieku ciemā būs iespējams iepazīt Latvijas aitkopības tradīcijas un vietējās cūkgaļas gatavošanas stāstus. Latvijas Aitu audzētāju asociācija piedāvās krāšņu aitu karnevālu, vilnas maisa mešanu, gleznošanu, vilnas krāsošanu ar dabīgajām krāsām, filcēšanu un citas aktivitātes par un ap aitām. Savukārt Cūku Ciltsdarbu Centrs aicinās bērnus veidot figūras no plastilīna, lustēties siena baseinā, izmēģināt roku pelmeņu un cūciņu barības gatavošanā, kā arī piedalīties īpašā konkursā. Pasākuma laikā viesiem arī būs iespēja arī nobaudīt jēra un cūkas vareno cepeti un jēra zupu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!