Foto: Shutterstock
Lai nodrošinātu savlaicīgas medicīniskās palīdzības saņemšanas iespējas bērniem akūtas saslimšanas gadījumā, sešās reģionālajās slimnīcās Latvijā – Daugavpilī, Rēzeknē, Cēsīs, Ogrē, Liepājā un Ventspilī darbu uzsākuši pediatru kabineti.

Pediatru kabinetos reģionālajās slimnīcās vecāki ar bērniem var vērsties gadījumos, kad bērnam ir, piemēram, drudzis, caureja, vēdera sāpes vai cita akūta saslimšana, kā arī varēs saņemt pieredzējušu pediatru konsultācijas.

Saskaņā Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas datiem tikai 18 līdz 19 procenti no visiem slimnīcas Neatliekamās medicīniskās palīdzības un observācijas nodaļas apkalpotajiem bērniem parasti tiek stacionēti, turpretim lielākajai daļai bērnu ir nepieciešama ambulatora palīdzība. Tādējādi vienlaikus ar pediatru kabinetu izveidi ir plānots būtiski samazināt pacientu plūsmu slimnīcu uzņemšanas nodaļās, nodrošinot savlaicīgu un kvalitatīvu veselības aprūpi pacientiem, kuriem nepieciešama palīdzība dzīvībai bīstamās situācijās.

Pediatru kabineti, kuros iespējams saņemt medicīnisko palīdzību:

  • Daugavpils reģionālajā slimnīcā darbdienās no pulksten 8 līdz 16;
  • Rēzeknes slimnīcā pirmdienās, trešdienās un ceturtdienās no pulksten 10 līdz 18, bet otrdienās un piektdienās no pulksten 11 līdz 19;
  • Cēsu klīnikā darbdienās no pulksten 8 līdz 20;
  • Ogres rajona slimnīcā darbdienās no pulksten 12 līdz 20;
  • Liepājas reģionālajā slimnīcā darbdienās no pulksten 8 līdz 20;
  • Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā darbdienās no pulksten 17 līdz 23.

Nacionālais veselības dienests (NVD) uzsver, ka joprojām ir pieejamas arī valsts apmaksātas pediatru konsultācijas noteiktos darba laikos 20 ārstniecības iestādēs visā Latvijā. Iestāžu sarakstu meklē te.

Vienlaikus NVD atgādina, ka ārpus ģimenes ārsta darbalaika medicīniska rakstura padomus darbdienās no pulksten 17 līdz 8, bet brīvdienās visu diennakti var saņemt, zvanot uz valsts Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001. Tāpat ārpus ģimenes ārsta darbalaika Rīgā un citās lielākajās Latvijas pilsētās valsts apmaksātu medicīnisko palīdzību var saņemt pie dežūrārstiem, kuri sniedz medicīnisko palīdzību ģimenes ārsta un pediatra kompetences ietvaros.

Piemēram, Rīgā pediatru konsultācijas ārpus ģimenes ārstu darbalaika pieejamas Latvijas Jūras medicīnas centrā un Veselības centru apvienībā, bet ārpus Rīgas – Daugavpilī – Daugavpils bērnu veselības centrā, Alūksnē – Alūksnes slimnīcā, Dobelē - Dobeles un apkārtnes slimnīcā, Jēkabpilī – Jēkabpils reģionālajā slimnīcā un Ventspilī – Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīcā.

Savukārt traumu vai pēkšņu saslimšanu gadījumos medicīnisko palīdzību iedzīvotājiem sniedz steidzamās medicīniskās palīdzības punktos, bet neatliekamos gadījumos, kad apdraudēta cilvēka veselība vai dzīvība – palīdzību sniedz slimnīcu uzņemšanas nodaļas.

Plašāka informācija par medicīniskās palīdzības saņemšanas iespējām pieejama Nacionālā veselības dienesta (NVD) mājaslapā sadaļā "Kur saņemt medicīnisko palīdzību?".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!