Foto: Privātā arhīva foto
"Ja vēlies mani apsveikt dzimšanas dienā, nepērc materiālas lietas, bet uzdāvini man savu ziedojumu," tā nesavtīgi aicināja desmitgadīgā Katrīna. Meitenes draugi un ģimenes locekļi saziedoja 1900 eiro jauniešu mentorprogrammas "Mentor Latvija" attīstībai. Katrīna ir devusi iespēju jauniešiem, kuriem ikdienā pietrūkst ģimenes atbalsta, saņemt praktisku un emocionālu palīdzību.

Lielākoties sabiedrībā ir iesakņojies stereotips, ka ziedot un palīdzēt citiem vari tikai tad, kad pašam ir daudz naudas vai lieli sasniegumi. Desmitgadīgā Katrīna un viņas tuvinieki ir pierādījums, ka ar vēlmi darīt, izaugsmes domāšanu un mūsdienu tehnoloģijām ir iespējams īstenot savu vēlmi palīdzēt līdzcilvēkiem un tādējādi būt soli tuvāk, lai mainītu pasauli.

Katrīnas mamma Edīte Daugina portālam "Cālis" atklāj, ka tieši viņa pamudinājusi meitu dzimšanas dienā saņemt šādu dāvanu: "Pastāstīju nedaudz par bērniem, kuriem tādējādi viņa ļoti palīdzētu, un Katrīna ar prieku piekrita."

Edīte stāsta, ka par šādu ideju bija sajūsmā ne tikai pati Katrīna, bet arī viņas tuvākie draugi un ģimenes locekļi. Taču bija arī cilvēki, kuri neziņas dēļ neiesaistījās. "Domāju tas varētu būt saistīts ar neuzticēšanos šāda veida projektiem," skaidro meitenes mamma.

Šī bija pirmā reize, kad Katrīna piedalījās ziedojumu vākšanā, taču ģimenē jau izsenis tiek mācīts saskatīt, sajust, būt atvērtam un nepaiet garām, ja kādam ir nepieciešama palīdzība.

"Katrīna mācās mājmācībā un septembrī ies 4. klasē," par savu meitu stāsta Edīte. "Brīvajā laikā viņa dejo hip-hop dejas Jūrmalas deju centrā un gleznot." Mamma atklāj, ka Katrīna ir pilna mīlestības un enerģijas mainīt šo pasauli uz labu. "Ticam, ka ar labu gribu, gaišu prātu, pozitīvu enerģiju mēs varam izdarīt daudz laba. Jo labāki, gaišāki esam paši, jo pasaule mūs atspoguļo," viņa piebilst.

Mentorprogrammas pamatideja ir atbalstīt jauniešus, īpaši tos, kuriem ikdienā pietrūkst ģimenes atbalsta. Jaunieši, kuri piedalās mentorprogrammā, iegūst ne tikai uzticības personu un padomdevēju jeb mentoru, bet arī tiek iedvesmoti pavadīt brīvo laiku lietderīgi, piemēram, apmeklējot sporta, kultūras un izglītojošus pasākumus. Mentorprogrammā jauniešiem palīdz pieņemt savus, veselīgus lēmumus un izdarīt sev labvēlīgas izvēles.

"Ir liels prieks redzēt, ka mentorprogrammas attīstībā piedalās arvien jaunāki cilvēki. Ir svarīgi indivīda līmenī mainīt domāšanas veidu, lai panāktu pozitīvas pārmaiņas valstī. Bērni ir vecāku spogulis. Tieši mēs, pieaugušie un vecāki ar savām ikdienas rīcībām, atstājam vislielāko ietekmi uz to, vai mūsu bērni būs tendēti uz izaugsmi, pasaules izpēti, vēlmi mācīties un nebaidīties no kļūdām un izaicinājumiem." pieaugušo lomas bērna domāšanas attīstībā nozīmi uzsver "Mentor Latvia"valdes priekšsēdētāja Dace Brencēna.

Mentorprogramma Latvijā

Mentorprogrammu Latvijā jau devīto gadu īsteno bezpeļnas organizācija "Mentor Latvia". Tās ideja nāk no Zviedrijas, kur programma šogad svin divdesmit piekto gadadienu. Programmas pastāvēšanas laikā Latvijā praktiska un emocionāla palīdzība ir sniegta gandrīz 300 jauniešiem, kuri ikdienā nesaņem pietiekamu ģimenes atbalstu. Programmas ietvaros mentors – jaunieša padomdevējs, atbalsta un uzticības persona, - tiekas ar jaunieti vismaz divas reizes mēnesī un pavada kopā laiku saturīgās aktivitātēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!