Foto: Publicitātes attēli

Bērnu ārsti uzsver – pareizu uztura principu iemācīšana bērniem vecumā no gada līdz trīs gadiem būtiski ietekmē viņu ēšanas paradumus un veselību nākotnē. Aktrise Dita Lūriņa un televīzijas personība Māris Grigalis, piedaloties kampaņas par mazu bērnu pareizu ēdināšanu "Mazais nav lielais" eksperimentā, stāsta, ko ikdienā ēd viņu divus gadus vecie bērni. Ēdienkartes komentē Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas uztura speciāliste Olga Ļubina.

Kristeram Grigalim (divi gadi un pieci mēneši) garšo kefīrs un svaigi dārzeņi

Televīzijas personības Māra Grigaļa vecākajam dēlam Kristeram ir divi gadi un pieci mēneši. Viņa "darba diena" sākas ļoti agri, jo puisēns dodas uz bērnudārzu. "Ikdienā brokastis, pusdienas un launags tiek ēsts dārziņā, bet brīvdienās Kristera ēdienkarte ir visai dažāda," stāsta tētis Māris.

Dienas ēdienkarte

Brīvdienu brokastis

Pudelīte ar siltu dzērienu – kumelīšu tēju, upeņu vai ērkšķogu dzērienu. Ģimenē iecienītais ēdiens – omlete. Klāt ir svaigs gurķis, sviestmaize un pēc tam tēja.

Pēc brokastu paēšanas uz galda stāv trauks ar viegli pieejamiem sagrieztiem āboliem, bumbieriem, gurķi, burkānu, kas Kristeram ļoti garšo. Vienmēr pa rokai gan mājās, gan izbraucienos ir arī ūdens pudele. Dažreiz dodam arī dzeramos jogurtus, atklāj Māris.

Foto: Publicitātes attēli

Pusdienas

Vārīti kartupeļi, krējuma mērce, kotlete un svaigs gurķis.
 Padzerties dodam kefīru vai pienu, dažreiz sulu.

Launags

Kraukšķi ar pienu vai sagriezti augļi.

Vakariņas

Vistas zupa ar makaroniem.

Uztura speciālistes Ļubinas komentārs: "Bērna ēdienkartē svarīgi ieviest augu eļļu."

Kristera ēdienkarti varu vērtēt kā viņa vecumam atbilstošu. Ko es ieteiktu pakoriģēt? Acīmredzami trūkst nepiesātināto taukskābju – omegas 3, 6, 9, jo nav minēta augu eļļa, kas tiktu pievienota pie salātiem vai kartupeļiem. Ja to neuzņem ar pārtiku, nepieciešams dot atsevišķi kā uztura bagātinātāju. Piemēram, tā var būt zivju eļļa. Noteikti priecē fakts, ka bērns labprāt ēd augļus un dārzeņus. Tas ir svarīgi – iemācīt mazo ēst daudzveidīgi. Tad arī turpmāk viņš nebaidīsies izmēģināt jaunus produktus un ēdienus.
 Jāatgādina, ka saldinātie jogurti, saldie sieriņi, biezpiena masa un citi rūpnieciski ražotie piena deserti satur ļoti daudz pievienotā cukura.

Ieteiktu kefīru vai sulu bērnam dot launagā, nevis pusdienās kopā ar daudziem citiem ēdieniem, jo tādējādi vienā ēdienreizē mazais apēd daudz vairāk, nekā nepieciešams, un rezultātā izstiepj mazo kuņģīti. Daudz vērtīgāk būs, ja bērns apēdīs augli, nevis izdzers augļa sulu, jo sula satur ļoti daudz cukura, piemēram, 250 mililitri apelsīnu sulas satur 25 gramus jeb piecas tējkarotes cukura. Vecumā no gada līdz trīs gadiem bērniem var dot īpaši maziem bērniem izstrādātos piena dzērienus, kas satur bērna vecumam atbilstošas olbaltumvielas, kā arī nodrošina strauji augošo organismu ar citām svarīgākajām uzturvielām. Jāatceras – nav aizliegtu produktu, bet viss jāēd ar mēru.

Grētas Eglienas (divi gadi un divi mēneši) ēdienkartē ir pat avokado

Mamma un Latvijas Nacionālā teātra aktrise Dita Lūriņa stāsta, ka mazā Grēta ir īsta gardēde. "Viņai ļoti garšo kaperi, melnās un zaļās olīvas, avokado un daudzi citi produkti, ko bērni nereti uzlūko ar aizdomām. Tāda Dieva dāvana mums, vecākiem, laikam dota atslodzei, jo vecākais bērns Ernests ir pilnīgs pretstats. Man "jāstāv uz galvas" un "jāmet salto uz priekšu un atpakaļ", lai dēls apēstu kaut ko, kas, manuprāt, būtu saucams par ēdienu," stāsta Dita un piebilst: "Grēta joprojām dzer mammas pienu, cik vien kārojas. Protams, kad skrienošā mamma ir mājās, tad brokastīs viņa parasti tikai paniekojas, jo pret rītu "guziņa" ir kārtīgi piepildīta ar mammas pienu."

Dienas ēdienkarte

Brokastis 


Grēta "niekojas" ar mazajiem tomātiņiem un ceptu olu no mammas brokastu šķīvja. 
Baltais "BioLakto", kas ir pats iecienītākais dzēriens un pieejams katrā ēdienreizē.

Foto: Publicitātes attēli

Pusdienas

Tās ieturam pirms diendusas. Šodien ēdienkartē dārzeņu zupa ar vistas gaļu.

Launags

Pēc gulēšanas rabarberu ķīselis un debesmannā.

Vakarā dodamies pastaigā un līdzi ņemam uzkodas mazam piknikam. Parasti tā ir "Lāču burkānmaize", ābols un pēdējā laikā iecienītas ir arī vārītas brūnās pupiņas.

Vakariņas

Pēc vakara pastaigas griķi ar krējumu, vārīta gaļa un svaigi gurķi.

Naksniņas

Pirms vakara miedziņa biezpiens un maize.

Šajā laikā starp ēdienreizēm Grēta arī ēd daudz zemeņu, savukārt īpašie našķi, kas tiek izsniegti regulāri, bet ne bieži, ir "Haribo lācīši" un pa retam gabaliņš "Hematogena".

"Jāatzīstas – ja Grēta dzīvojas visu dienu ar aukli, tad ēdienkarte ir daudz veselīgāka nekā tad, ja mājās ir vecāki un lielais brālis. Jo tad netiek liegti ne cīsiņi, ne daži čipsi, ne frī kartupeļi, ne arī saldējums. Sirdi mierinām ar domu, ka desas pērkam, pievēršot uzmanību sastāvam, un saldējums ir Rāmkalnu," atklāj mamma Dita.

Uztura speciālistes Ļubinas komentārs: "Starp ēdienreizēm nepieciešama 3–4 stundu pauze."

Ļoti iepriecina fakts, ka Grēta ēd daudzveidīgi un labprāt izmēģina jaunus produktus, jaunas garšas – olīvas, kaperi un avokado tiešām ir bērnam neraksturīga izvēle. Divas lietas, kam jāpievērš uzmanība, – sāls un tauku daudzums. Olīvas un avokado satur nepiesātinātās taukskābes (omega 9 un omega 6), ko mēs pārsvarā uzņemam pārāk maz. Tās mūsu organisms izmanto, lai uzlabotu sirds un asinsvadu sistēmas veselību, stiprinātu organisma imunitāti, uzlabotu ādas stāvokli. Tās veicina bērna normālu augšanu un attīstību. Dienas ieteicamā deva nedrīkst pārsniegt 30–35 procentus no uzņemtā kopējā kaloriju daudzuma jeb 45 grami tauku dienā.

Runājot par tādiem produktiem kā olīvas un kaperi, jāatceras, ka gadu līdz trīs gadus veciem bērniem sāls dienas deva ir 1,63 grami. Tas ir ļoti maz, bet sālītas olīvas satur piecus gramus sāls uz 100 gramiem. Ja vēl pieskaita sāls daudzumu, ko pievieno pamatēdienam, sāls dienas laikā tiks uzņemts par daudz.

Vēl gribas atgādināt, ka dienā mazam bērnam vajadzētu būt trim pamata ēdienreizēm un divām 
uzkodām. Bērna gremošanas traktam nepieciešams pilnvērtīgi sagremot apēsto ēdienu un nedaudz arī atpūsties. Ir jābūt 3–4 stundām starp ēdienreizēm, kad bērns nesaņem nekādas uzturvielas, arī ogas, augļus, dārzeņus, jogurtu vai sulu. Ja bērns iecienījis vārītas pupiņas, nevajadzētu tās piedāvāt vakarā, lai nenoslogotu gremošanas traktu.

Mazs bērns ģimenē ir labs iemesls pārskatīt ģimenes ēdienkarti un iespēju robežās izvairīties no minētajiem našķiem – čipsiem, frī kartupeļiem utt. Kas attiecas uz čipsiem un pārējām ātrajām uzkodām no veikaliem un kafejnīcām, tad šeit uztura speciālisti ir ļoti neiecietīgi. Tādiem produktiem nav jābūt nedz bērna, nedz arī pieaugušā ēdienkartē. Ja šādu ēdienu ļoti kārojas, tos var pagatavot mājās no īstiem kartupeļiem vai citiem dārzeņiem: bietēm, brokoļiem, kāļiem, gatavošanas laikā izmantojot kvalitatīvu eļļu, nepievienojot garšas pastiprinātājus, konservantus un citas pārtikas piedevas. Šādas uzkodas uzturā var lietot arī bērns.

Smelties idejas gardiem un veselīgiem ēdieniem, kā arī uzzināt ekspertu viedokli par šī vecuma bērnu pareizu ēdienkarti, vecāki aicināti mazu bērnu veselīga uztura kampaņas "Mazais nav lielais" interneta vietnē "Mazaisnavlielais".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!