Foto: Shutterstock
Sabiedrības iniciatīvu platformā "Manabalss.lv" var balstot par inicitaīvu, lai dzemdību sāpju remdēšana ar epidurālo anestēziju jeb analgēziju būtu bez maksas. Inicitatīvas autore ir Simona Dilāne, kura pati nesen, 25. februārī, pasaulē laidusi bērniņu

Raksts papildināts Rīgas Dzemdību nama komentāru pulksten 15.56.

Simona piedzīvojusi tik milzīgas sāpes, ka vēlējusies izmantot epidurālo anestēziju, kaut iepriekš to nebija plānojusi: "Domāju, ka man to nevajadzēs, būs labi, tomēr dzemdību sāpes izrādījās tik milzīgas, ārsti visu laiku mudināja, lai ņemu epidurālo anestēziju. Dzemdības bija ļoti ļoti smagas, paņēmu atsāpināšanu un tas vismaz palīdzēja atslābināties un koncentrēties."

Simona bērniņu dzemdēja Jūrmalas slimnīcā un, vēlāk runājot ar personālu, atklājies, ka arī viņi būtu priecīgi, ja valsts sponsorētu epidurālo analgēziju, jo gadās situācijas, kad dzemdē sievietes no nabadzīgākām ģimenēm, sāpes ir stipras, taču viņas finansiāli nevar to atļauties.

Epidurālā analgēzija Jūrmalas slimnīcā un Rīgas Dzemdību namā maksā 285 eiro.

Simona turpina: "Man kā cilvēkam, kuram gribas taisnību, šķiet svarīgi, lai mēs ne tikai runātu par demogrāfijas uzlabošanu, bet veidotu arī vidi un iespējas, kas to veicina. Man atsaukušās latvietes, kas dzīvo citās pasaules valstīs un brīnās, ka pie mums epidurālā anestēzija nav pieejama bezmaksas jebkurai sievietei. Piemēram, sievietes no Anglijas. Protams, ne visām sievietēm to vajag un ne visas grib – ir, kas dzemdē viegli un tas ir apsveicami, taču šai iespējai vajadzētu būt. Epidurālā anestēzija Latvijā bezmaksas ir tikai pie stingrām indikācijām, varētu teikt, jau kritiskos brīžos. Vai līdz tam jānonāk?"

Iniciatīvas "Manabalss.lv" būtība: Jebkurai sievietei, kura dzemdē, būtu jābūt pieejamai dzemdību sāpju remdēšanas iespējai par velti, taču pašlaik izvēle taisīt epidurālo anestēziju ir tikai tām sievietēm, kurām tam ir pietiekami daudz finanšu līdzekļu. Tāpēc epidurālai anestēzijai ir jābūt valsts apmaksātam pakalpojumam.

Sievietei tomēr būtu jābūt brīvai izvēlei, veikt vai neveikt epidurālo anestēziju lielu sāpju gadījumā. Ja sieviete nolemj, ka viņai šī anestēzija ir nepieciešama, šim pakalpojumam vajadzētu būt valsts apmaksātam.

Rīgas Dzemdību nama komentārs

Rīgas Dzemdību nama speciālistu ieskatā pacientes vēlme efektīvi remdēt dzemdību sāpes ir pietiekams pamatojums uzsākt epidurālo analgēziju/anestēziju.

2020. gadā Dzemdību namā epidurālā anestēzija (maksas un bezmaksas) tika pielietota 36,1% no visām dzemdībām (kopējais dzemdību skaits 2020. gadā – 5312).

Epidurālā anestēzija, kas tiek veikta medicīnisku indikāciju dēļ, ir valsts apmaksāts pakalpojums (pacientei par to nav jāmaksā).

Lai arī Rīgas Dzemdību nams atbalsta iniciatīvu, ka epidurālā anestēzija būtu valsts apmaksātās dzemdību palīdzības sastāvdaļa, realitātē Dzemdību nams šo pakalpojumu tādā apjomā šobrīd nespētu nodrošināt anesteziologu trūkuma dēļ. Dzemdību namā ir Anestezioloģijas dienests,
kurā kopumā strādā deviņi anesteziologi, reanimatologi un 13 anestēzijas, intensīvās un neatliekamās aprūpes māsas, kas strādā diennakts maiņu režīmā. Ar šādu mediķu daudzumu mēs varam nodrošināt esošo epidurālo anestēziju apjomu (nedaudz vairāk par trešdaļu no visām dzemdībām)

  • Šeit vari lasīt ārsta anesteziologa - reanimatologa Egīla Lapiņa skaidrojumu, kas ir epidurālā anestēzija jeb analgēzija, kā tā darbojas, kādi ir tās ieguvumi un riski bērnam, un mātei.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!