Foto: Shutterstock

17. novembrī daudzviet pasaulē un arī Latvijā atzīmē Priekšlaikus dzimušo bērnu dienu. Šis gads priekšlaikus dzimušo bērniņu veselības aprūpē ir bijis ļoti nozīmīgs, jo kopš janvāra ir ieviesta un pieejama valsts apmaksāta dinamiskās novērošanas programma, kuras gaitā ir iespējams sekot līdzi bērniņa veselībai pēc izrakstīšanās no slimnīcas līdz divu gadu vecumam.

Programmas mērķis ir uzlabot priekšlaikus dzimušo bērnu veselības stāvokli ilgtermiņā un nodrošināt viņu veiksmīgu iekļaušanos sabiedrībā, tai skaitā samazināt invalidizāciju starp bijušajiem priekšlaikus dzimušajiem pacientiem. Programmā palīdzību var saņemt ne tikai Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā, bet arī Valmierā, Jēkabpilī un Liepājā.

Šī gada sākumā noslēdzās labdarības akcija "Drošais apmetnis", kuras laikā arī tika savākti nepieciešamie līdzekļi, lai varētu programmu veiksmīgi ieviest. Bērnu slimnīcā, kas ir lielākais pakalpojuma sniedzējs šīs programmas īstenošanas gaitā, no 1. janvāra līdz 10. novembrim tika konsultēti jau 768 bērni, salīdzinot ar 2014. gadu, kad šajā laika periodā neonatologi ambulatori bija konsultējuši 480 bērnus, bet 2013. gadā tikai 368 bērnus.

Konsultēto bērnu skaits ir gandrīz dubultojies, jo vecāki ļoti novērtē iespēju sekot līdzi bērna veselības stāvoklim profesionāla speciālista uzraudzībā. Neonatologi, kuri pieņem pacientus, bieži vien ir bijuši bērna ārsti jau stacionārā, tamdēļ ir iespēja nodrošināt pēctecīgu aprūpi, operatīvi piesaistot arī kolēģus slimnīcā, uzsver Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa.

Par labdarības akcijā ziedotajiem līdzekļiem tika apmācīti speciālisti gan Bērnu slimnīcā, gan Valmierā, Jēkabpilī un Liepājā, proti, ārstniecības iestādēs Latvijā, kurās jau šobrīd ir perinatālie centri, kā arī sarūpēts aprīkojums speciālistu kabinetiem un izdota grāmata par priekšlaikus dzimušu bērnu aprūpi "Es piedzimu agrāk". Pēdējais plānotais un par ziedojumiem sarūpētais inventārs – Minehenes novērtēšanas skalas instrumenti, gala mērķus reģionos sasniedza tieši par godu Priekšlaikus dzimušo bērnu dienai.

Vēl par ziedotajiem līdzekļiem paredzētas vairākas apmācības speciālistiem, lai varētu pilnveidot sniegto pakalpojumu. Ņemot vērā, ka šī ir pavisam jauna programma Latvijā, svarīgi sekot līdzi, lai pakalpojuma kvalitāte un pieejamība atbilst pacienta veselības interesēm.

Valsts apmaksāts pakalpojums

Priekšlaikus dzimušo bērnu dinamiskās novērošanas programma ir valsts apmaksāts pakalpojums kopš šī gada 1. janvāra, un ikviens bērns, kurš ir piedzimis līdz 34. gestācijas nedēļai un kuram iepriekšminēto perinatālo centru vai Bērnu slimnīcas neonatologs ir nozīmējis iekļaušanu programmā, speciālistu konsultācijas var saņemt bez maksas. Brīdī, kad bērns tiek izrakstīts no stacionāra, vecākam tiek sniegta informācija par programmu un nozīmēta speciālista vizīte. Pirmās neonatologs vizītes laikā pēc bērna veselības stāvokļa novērtēšanas speciālists sniedz rekomendācijas par tālāko rīcību. Programmas laikā paredzētas neonatologa konsultācijas konkrētos laika periodos, savukārt citi speciālisti tiek piesaistīti pēc vajadzības.

"Esam ļoti gandarīti par to, ka izdevās programmu ieviest jau ar šo gadu kā valsts apmaksātu pakalpojumu, jo tas nozīmē, ka ikvienam bērnam, kurš piedzimis līdz 34. nedēļai, šī palīdzība ir pieejama, neatkarīgi no vecāku materiālajām iespējām. Mūsu darbs gan nav vēl līdz galam padarīts, jo turpinām sekot līdzi tam, kā programma darbojas realitātē. Ņemot vērā, ka šāds pakalpojums līdz šim nebija pieejams, uzlabojumi ir un būs vajadzīgi, jo tikai tagad varam pamanīt lietas, kuras plānojot nebijām paredzējuši.

Piemēram, ka bērns var nenonākt līdz vizītei, jo vecākiem nav naudas, lai samaksātu par ceļa izdevumiem. Šobrīd jau esam atraduši risinājumu, kā mēs kā fonds varam no savas puses iesaistīties, lai bērns pie speciālista nokļūtu. Kopā ar neonatologiem un slimnīcas administrāciju domājam, kā varētu piesaistīt vēl citus speciālistus programmai, jo jau šobrīd esam konstatējuši, ka ļoti nepieciešams ir audiologopēds, piemēram. Bet tas, ka šī programma bija ļoti vajadzīga, ir realitātē apliecinājies ne tikai daudzajās vizītēs, bet arī vecāku un speciālistu atsauksmēs par to, ka beidzot ir iespēja nodrošināt katra bērniņa veselības stāvoklim atbilstošu veselības aprūpi," uzsver Dambiņa.
Foto: Shutterstock

Latvijā katru gadu priekšlaikus piedzimst aptuveni 1000 bērnu jeb 5,2 līdz 6,4 procenti no kopējā jaundzimušo skaita. Bērnu slimnīcas Neonatoloģijas klīnikā katru gadu tiek sniegta palīdzība aptuveni 300 priekšlaikus dzimušiem bērniem. Šiem bērniem visu organisma sistēmu nenobriešanas dēļ dzimšanas brīdī ir nepieciešams daudzpusīgs medicīnisks atbalsts, kas ir dārgs un laikietilpīgs process. Pēc izrakstīšanās no stacionāra lielai daļai saglabājas problēmas, kas saistītas ar neiznēsātību. Priekšlaikus dzimušiem bērniem ir arī lielāks garīgās un fiziskās attīstības traucējumu, redzes un dzirdes traucējumu, un invalidizācijas attīstības risks.

Dievkalpojums un atmiņu sarunas

Lai pievērstu uzmanību priekšlaicīgi dzimušiem bērniem un priekšlaicīgi dzimušo bērnu aprūpes jautājumiem, 17. novembrī jau piekto gadu pēc kārtas Latvijā tiks atzīmēta Priekšlaicīgi dzimušo bērnu diena, kuras laikā notiks satikšanās svētki – tikšanās un īpašs dievkalpojums priekšlaicīgi dzimušo bērnu līdzcilvēkiem, ārstiem, māsām un ikvienam cilvēkam Rīgas Vecās Svētās Ģertrūdes baznīcā, portālam "Cālis" vēsta pasākuma rīkotāji.

Vienlaikus Pasaules priekšlaicīgi dzimušo bērnu dienas simbols tiks izgaismots no 17. līdz 20. novembrim gaismas festivāla "Staro Rīga 2016" laikā, kad pie Rīgas Vecās Svētās Ģertrūdes baznīcas būs iespējams apskatīt gaismas objektu "Es piedzimu agrāk".

17. novembrī laikā no pulksten 18 līdz 19 Rīgas Vecās Svētās Ģertrūdes baznīcā uz satikšanos tiek aicināti priekšlaicīgi dzimušo bērnu vecāki un bērni, kā arī līdzcilvēki un speciālisti, kuri palīdzējuši šajā pasaulē ienākt "steidzīgajiem" bērniņiem, esot līdzās brīžos, kad tas visvairāk nepieciešams, iedrošinot vecākus turpināt cīnīties par bērna dzīvību, un nepadoties grūtībām, ar kurām nākas saskarties mazuļa dzīves sākumposmā.

Tāpat šajā dienā ikviens interesents pulksten 19 aicināts piedalīties dievkalpojumā, kas veltīts priekšlaicīgi dzimušo bērnu dienai – lai kopīgi dotu spēku un atbalstītu tos, kurus bērniņa priekšlaicīga piedzimšana skārusi nesen un, kuri ir grūtā ceļa sākumā, rodot cerību un mierinājumu tiem, kam pāragra bērniņa piedzimšana radījusi nopietnas sekas visas mazuļa turpmākās dzīves garumā, kā arī, lai pateiktos par bērna dzīvību un vienkārši būtu kopā un atbalstītu, priekšlaicīgi dzimušo bērnu ģimenes.

Satikšanās svētki patlaban ir kļuvuši par tradīciju daudzām ģimenēm, līdzcilvēkiem, mediķiem, jo tā ir iespēja dalīties pieredzē un sajūtās ar citiem, kas piedzīvojuši priekšlaicīgi dzimuša bērniņa ienākšanu ģimenē, savukārt mediķiem tā ir iespēja satikties ar priekšlaicīgi dzimušajiem bērniem un to vecākiem neformālā vidē un savstarpēji izrunāt nozares sasniegumus un trūkumus, kā arī dalīties savā pieredzē un pārdomās, kā arī novērojumos par pieredzēto.

Gaismas objekts "Es piedzimu agrāk" ikvienam interesentam un Rīgas viesim bez maksas būs apskatāma no 17. līdz 20. novembrim, laikā no pulksten 17 līdz 23.

Ik gadu pasaulē nāk ap 15 miljoni bērniņu, no kuriem vismaz viens no 10 jaundzimušajiem piedzimst pirms laika. Savukārt Latvijā katru gadu priekšlaicīgi, jeb agrāk par pilnām 37 grūtniecības nedēļām, dzimst vairāk nekā 1000 bērnu.

Bieži vien iemesli, kāpēc mazulis piedzimst priekšlaicīgi, nav zināmi. Taču ir skaidrs, ka priekšlaicīgi dzimušiem mazuļiem ir nepieciešams veltīt īpašas rūpes un uzmanību, jo viņi pasaulē ieradušies vēl līdz galam nesagatavoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!