Foto: Shutterstock

Atsaucoties uz Īrijas kolēģu pieredzi, Drošāka interneta centrs "Drossinternets.lv" brīdina vecākus Latvijā, ka ir novērota jauna pieeja, kuru izmanto pedofili, lai piekļūtu bērnu un pusaudžu fotogrāfijām sociālo mediju kontos.

Tas ir radošs paņēmiens, lai apietu privātuma iestatījumus tajos kontos, kuru saturu nav iespējams apskatīt konta īpašnieka neapstiprinātam svešiniekam. Proti, tiek izveidoti dažādi ēdienu, uzkodu, saldumu ražotāju konti, lai uzaicinātu bērnus draudzēties. Vairums bērnu apstiprina šos uzaicinājumus. Rezultātā konta izveidotājs redz visu, ko savā profilā ievieto bērns.

Īrijas medijos ir arī aprakstīts gadījums, kad varas iestāžu uzmanības lokā esošs pedofils izveidojis sociālo mediju profilu ar ielas nosaukumu un attēlu, uz kuras atrodas skola, un uzaicinājis tās skolas bērnus draudzēties. Liels skaits cilvēku ir apstiprinājuši, ka pedofils nav mēģinājis uzrunāt bērnus, bet ir vācis fotogrāfijas, ko bērni likuši savos profilos, – no pasākumiem, pidžamu ballītēm u.c.

Lai arī "Drossinternets.lv" rīcībā nav informācijas, ka šādi gadījumi ir novēroti Latvijā, vecāki tiek aicināti pārskatīt bērnu kontus sociālajos medijos – "Faceboook", "Instagram", "Draugiem.lv".

Svarīgi ir pārrunāt ar bērniem, vai patiešām visi apstiprinātie draugi vai sekotāji ir reālas personas, ko pazīst bērni. Tāpat ir vērts pārskatīt, kāda informācija, fotoattēli vai video tiek publicēti bērnu sociālo mediju kontos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!