Foto: Publicitātes attēli

Rīgas Dzemdību nams (RDN) piektdien, 12. jūnijā, svinīgā pasākumā no Dzemdību nama fonda saņēma īpašu dāvanu, kas paredzēta Intensīvās terapijas nodaļai. Tā ir medicīnas augstākajām prasībām atbilstoša ierīce, ar kuras palīdzību jaundzimušajiem varēs izmērīt oglekļa dioksīda un skābekļa daudzumu asinīs bez nepieciešamības veikt dūrienu un ņemt asins analīzes.

Ierīce iegādāta par fondam saziedotajiem līdzekļiem.

"Aiz sausajiem tehniskiem jēdzieniem slēpjas kaut kas brīnišķīgs – mazāk sāpju mazajiem pacientiem, mazāk stresa visam medicīniskajam personālam, mazāk asaru un bēdu mazo pacientu piederīgajiem. Šis aparāts ir nepieciešams tiem jaundzimušajiem, kuri ir dzimuši priekšlaicīgi, kuri ir dzimuši ar iedzimtām kaitēm vai kuri dzemdību laikā ir piedzīvojuši ārkārtas situāciju, jo intensīvās terapijas nodaļā aparāts "runās" viņu vietā un ļaus medicīniskajam personālam pareizi novērtēt mazo pacientu stāvokli. Sirsnīgs paldies Rīgas Dzemdību nama fondam un visiem ziedotājiem, Jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļas vadītājam Jurim Šleiera kungam un viņa profesionālajai, kompetentajai komandai. Jūs padariet pasauli gaišāku," par dāvinājumu fonda vārdā saka Dzemdību nama fonda patronese, Valsts prezidenta kundze, sertificēta dzemdību speciāliste Andra Levite.

Foto: Uģis Darviņš – Kozlovskis
Oglekļa dioksīda un skābekļa līmenis asinīs ir tie parametri, pēc kuriem neonatologi izvērtē, vai jaundzimušais ir spējīgs elpot patstāvīgi, vai arī nepieciešams elpošanas atbalsts.
Foto: Publicitātes attēli

Elpošanas problēmas īpaši raksturīgas priekšlaicīgi dzimušiem bērniņiem. Pirmajās dienās pēc nākšanas pasaulē asins gāzu monitorings viņiem ir nepieciešams regulāri. Lai analizētu dzīvībai būtiskos parametrus, jaundzimušajam ar elpošanas problēmām jāveic vismaz 2-3 asins analīzes dienā vai pat biežāk.

Turpmāk vairākkārtēju asins analīžu noņemšanu varēs aizvietot ar nepārtrauktu rādītāju monitoringu, ko nodrošinās pie bērna ādas piestiprināta, neliela izmēra "ligzdiņa", kurā ievietots informācijas nolasīšanas sensors. Mediķi monitorā "online" režīmā varēs sekot mazā pacienta veselībai, izvērtēt izvēlētās ārstēšanas metodes efektivitāti un nepieciešamības gadījumā operatīvi mainīt elpošanas atbalsta terapiju.
Foto: Publicitātes attēli

Dzemdību nama fonda mērķis ir veicināt atbalstu ģimenē pirmsdzemdību, dzemdību un pēcdzemdību periodā ikdienā un dažādās krīzes situācijās, lai vairotu topošo un jauno vecāku zināšanas par jaundzimušo aprūpes jautājumiem, kā arī lai turpinātu attīstīt Rīgas Dzemdību namu kā inovatīvāko un drošāko dzemdību palīdzības iestādi Latvijā.

Fonda dibinātāju vidū ir arī ilggadīgā RDN vadītāja, daktere Ilze Lietuviete, ērģelniece Iveta Apkalna, vēstniece Baiba Braže, Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone, kā arī Lauciņu, Ozolu un Piķeļu ģimenes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!