Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Šobrīd aktuāla tēma ir par trešās jeb balsta Covid-19 vakcīnas veikšanu tiem, kuriem ir pagājis vismaz pusgads pēc pilna vakcinācijas kursa un kuriem ir vairāk nekā 30 gadu. Kādos gadījumos grūtniecēm, kas atbilst šiem nosacījumiem, kā arī tām, kurām ir hroniskas slimības, neatkarīgi no gadu skaita, ārsti aicina apsvērt, vai veikt vēl vienu poti?

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Sievietes un bērna veselības centra vadītāja Maira Jansone stāsta, ka nav rekomendācijas grūtniecēm pēc 30 gadu vecuma veikt trešo Covid-19 poti: "Vai to veikt vai nē, ļoti jāizvērtē kopā ar grūtnieces uzraugošo speciālistu. Nav stingru rekomendāciju to darīt, vienlaikus par sliktu arī tas nenāks. Nevaram viennozīmīgi teikt, ka tas ir vajadzīgs. Vairāk par papildus vakcīnu aicinātu aizdomāties topošās māmiņas, kas strādā veselības aprūpē, īpaši slimnīcās, sociālajos dienestos – tur, kur vajadzīga pastiprināta aizsardzība.

Savukārt sievietēm, kurām ir hroniskas saslimšanas, neatkarīgi no vecuma, kad mazinājusies pirmā vakcinācijas kursa iedarbība, arī šobrīd nav konkrētu slimību grupu, kuru gadījumā būtu noteikti rekomendējama balsta vakcīna. Atkal jau – uzraugošajam ārstam ļoti labi jāpazīst sieviete un viņas slimības vēsture, lai kopīgi pēc vajadzības lemtu, vai vakcināciju veikt. Stingru ieteikumu nav. Pati esmu dažos gadījumos ieteikusi grūtniecēm balsta poti, to individuāli izvērtējot."

Rīgas Dzemdību nama (RDN) valdes priekšsēdētāja, ginekoloģe un dzemdību speciāliste Santa Markova papildina: "Covid-19 balsta vakcīna grūtniecēm pēc pilniem sešiem mēnešiem nav obligāti iesakāma, bet var īpaši domāt par tās veikšanu grūtniecēm, kurām ir augsts risks profesionālās nodarbošanās, plašu vai ciešu sociālo kontaktu vai pamatslimību dēļ (izteikta adipozitāte, hipertensija, diabēts, sistēmiskas saslimšanas) u.tml."

Jāpiebilst, ka gadījumā, ja sieviete iepriekš vakcinējusies ar "Janssen" poti, kā nākamā ir rekomendējama cita vakcīna, norāda Stradiņa slimnīcā.

Šeit variet lasīt, kādas vakcīnas un kādēļ vairāk ieteicamas grūtniecēm. Proti, Delfi.lv rakstīja: Latvijā grūtnieces tiek vakcinētas ar tā sauktajām RNS ziņneša vakcīnām – "Pfizer-BioNTech" vakcīnu "Comirnaty" un "Moderna" ražoto vakcīnu "Spikevax". Šīs vakcīnas kā piemērotākās grūtniecēm atzīst arī pasaules vadošās ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas. Pašlaik visvairāk lietotā vakcīna ir "Cormirnaty". Savukārt "Moderna" vakcīna "Spikevax" droši ieteicama grūtniecēm pēc 25 gadiem, jo, kaut gan iespēja ir ļoti maza, "Moderna" vakcīnas gadījumā, salīdzinot ar "Pfizer-BioNTech" vakcīnu, ir nedaudz lielāka miokardīta iespējamība. Savukārt "AstraZeneca" ražotā vakcīna "Vaxzevria", kā arī Covid-19 vakcīna "Janssen" grūtniecēm netiek rekomendēta ļoti retās, bet nopietnās blaknes – trombozes ar trombocitopēniju – riska dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!