Foto: Raimonds Volonts
Almārs nupat dzimšanas dienas tortē nopūta devīto svecīti, un, zinot jubilāra lielāko vēlēšanos – būt tādam pašam kā visi deviņgadīgi zēni – runāt un draudzēties ar citiem, ģimene lūdz atbalstu Almāra attīstības uzlabošanai.

Uzreiz pēc Almāra piedzimšanas tika konstatēts, ka bērns nedzird apkārtējās pasaules skaņas: ārsti konstatēja diagnozi – abpusējs sensorineirāls dzirdes zudums. Tā kā šī diagnoze ir neatgriezeniska, jau septiņu mēnešu vecumā tika veikta pirmā dzirdes implanta operācija, informē labdarības organizācijā "Palīdzēsim.lv".

Tomēr, laikam ritot, tika pamanītas arī citas bērna uzvedības un pasaules uztveres īpatnības. Dzirdes implanti liedz veikt magnētiskās rezonanses testu un citas pārbaudes, kas apstiprinātu speciālistu aizdomas par nopietniem bērna attīstības traucējumiem, tomēr skaidrs ir viens: Almāram nepieciešams nemitīgs un intensīvs atbalsts ikdienā, lai ar smagu darbu un pūlēm panāktu to, kas daudziem citiem bērniem ir tik viegli un pašsaprotami – prasmi saprasties ar apkārtējiem un raiti runāt.

Foto: Raimonds Volonts

Almāra mīļākā nodarbošanās ir visdažādāko projektu konstruēšana no lego klucīšiem. Uzmetot tikai īsu skatu instrukcijām vai pat vispār neņemot tās vērā, Almārs spēj radīt īstus šedevrus, ar ko rotaļāties gan pašam, gan diviem lielākajiem brāļiem. Citu draugu gan īsti nav, jo Almārs labprāt laiku pavada pats savā pasaulītē.

Lai Almārs sekmīgi apgūtu pašaprūpes prasmes un attīstītu runu, viņam ir regulāri jāapmeklē ABA terapijas nodarbības, ko ģimene līdz šim ir centusies bērnam nodrošināt, tādēļ tiek lūgts nepieciešamais atbalsts 3200 eiro apmērā, lai varētu šīs nodarbības turpināt. Vienas nodarbības izmaksas ir 80 eiro, minimālais nepieciešamo nodarbību skaits – vismaz 40 nodarbības. Ir būtiski izmantot vasaras periodu, kad Almāram nav jābūt skolā un ir iespējams saņemt intensīvu papildapmācību, uzsver puikas ģimene.

Ja tev ir iespēja un vēlme palīdzēt Almāra ģimenei, ziedot vari šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!