Cilvēki ir ļoti dažādi – kamēr vieni kopš bērnības sapņo un nevar sagaidīt brīdi, kad staigās ar laulību gredzenu pirkstā, citiem pāriešana sievas un vīra godā nešķiet tik svarīga. Otro kategoriju nereti biedē tas, ka jaunais statuss mainīs arī viņus pašus un dzīves, tāpēc pirmais gads pēc kāzām parasti ir daudzu atklāsmju un mācību pilns.

Savās pārdomās ar portālu "PureWow" dalījusies Lindsija Čempione, kura pirms aptuveni 365 dienām teica jāvārdu tagadējam vīram.

Ģimenes brīvdienas ir ārkārtīgi jautras

"Kad biju brīvas meitenes statusā, parasti apciemot radiniekus uz citu pilsētu devos viena. Man nešķita, ka ir vajadzība vilkt puisi, ar kuru tiekos kādu brīdi, sev līdzi tik tālu, lai brīvdienas paliktu tantes nelielajā vienguļamajā gultā. Taču tagad tante vienmēr uzstāj, lai līdzi brauktu arī vīrs," norāda sieviete. Viņa atklāj, ka bijusi ļoti pārsteigta, cik ātri vīrs tam piekritis un cik ļoti viņam patīk šādi pavadīt laiku. "Tā vietā, lai visas brīvdienas būtu mājas un dzertu tēju, mēs kvalitatīvi pavadām gaišās dienas stundas, bet vakaros, kad tante devusies gulēt, aizejam uz kādu bāru vai kafejnīcu."

Sīkumi, kas kaitināja, nepatīk aizvien

Lindsija stāsta, ka viņas vīrs ir īstens kurpju mīļotājs. Viņai neesot problēmas ar to, ka viņam ir šāda vājība, taču kaitinošs esot fakts, ka neskaitāmi daudzos pārus dzīvoklī nav īsti kur likt. Tās atrodoties visur – priekšnamā, dzīvojamajā istabā, ēdamistabā un guļamistabā. "Tas bija viņa niķis, kad tikai satikāmies, taču turpina viņš to piekopt arī pēc kāzām. Es, protams, varētu viņam uzstādīt kādu ultimātu, bet lieta ir tāda – es, piemēram, no rītiem pavadu dušā pat 45 minūtes un zinu, ka tas kaitina viņu, bet vīrs neko nesaka." Sieviete norāda, ja viņš ir gatavs par to paklusēt, viņa var ar to pašu atbildēt pretī.

Dzimuma stereotipos var ieslīgt ātri

"Man patīk gatavot un mazgāt veļu. Es nezinu, vai vīram gluži "patīk", taču viņam nav problēmu iznest atkritumus un tos šķirtot," min Lindsija. "Pēc kāzām ļoti ātri sākām dzīvot saskaņā ar dzimuma stereotipiem, paši to nemaz nemanot, tieši tāpēc apsēdāmies un to izrunājām." Viņa atklāj, ka tagad arī vīrs mazgā traukus, bet viņa ir mājokļa telpaugu galvenais aprūpētājs. Tāpat abi kopā dodas iepirkties. Sieviete uzsver, ka ikdienas dzīve ir daudz lielākā balansā tagad, kad pienākumi ir līdzīgāk sadalīti.

Bez randiņiem neiztikt


Sieviete uzskata, ka randiņš nav kopīga došanās uz sadzīves preču veikalu vai filmu skatīšanās ar saldējuma kasti rokās. "Galdiņu rezervācijā un pucēšanās procesā aizvien ir kaut kas ļoti jauks. Kad sēžam sabiedrībā, pie skaisti klāta galda, mēs izceļam laukā savu labāko "es"." Viņa norāda, ka ar vīru cenšoties atvēlēt citādām vakariņām laiku vismaz divas, trīs reizes mēnesī.

"Es viņam esmu parādā rūpēties par sevi"


"Šī ir atziņa, kas pārsteidza mani visvairāk. Tagad, kad esmu daļa no precēta pāra, mana veselība un labsajūta vīram ir tikpat svarīga, kā man. Kad nebiju precējusies, bija pavisam vienkārši izlaist zobārsta apmeklējumu, jo tajā dienā negribējās nekur iet, vai skatīties "Netflix" visu nakti, lai gan labi zināju, ka nākamajā dienā jutīšos slikti." Lindsija atklāj, ka tagad pastāv nerakstīts likums, ka jebkurai rīcībai jābūt abu partneru interesēs – viņi ir komanda, tāpēc tas attiecināms uz abiem. Ja viņa nerūpējas par sevi, viņa veido vāju ķēdes savienojumu, uzsver sieviete. "Tāpēc mēs viens otru turam balansā – ja es ēdīšu veselīgi, viņš trīs reizes nedēļā ies uz sporta zāli. Sarunāts!"

Draudzība ar brīvajiem draugiem


Gribot vai negribot – attiecības ar sievietēm un vīriešiem, kuru statuss vēsta "brīvs", ir mainījušās. "Es aizvien uzturu kontaktu un cenšos veltīt laiku tikšanās reizēm aci pret aci, taču dinamika ir kļuvusi citādāka. Kad viņi sūdzas par neveiksmēm iepazīšanās aplikācijās vai nespēju satikti īsto cilvēku, es piedāvāju padomu vai cenšos palīdzēt – arī tad, ja viņi to nav lūguši." Sieviete dalās pārdomās, ka visdrīzāk viņi vienkārši meklē kādu, ar ko parunāt, kurš viņus uzklausa un atbalsta, taču tas ir sarežģīti. "Pavisam nesen es taču pati biju tajā laivā."

Precētie draugi to vien gaidīja

Foto: Shutterstock


"Tagad mūsu kalendārs ir pilns ar randiņiem ar mūsu pāru draugiem," stāsta Lindsija. "Mēs esam laipni ieaicināti klubiņā, kurā mūzikas festivālus un brančus aizstājušas tēmas par labākajiem apgaismojumiem mājās un bērnu skolām." Viņa atklāj, ka, no vienas puses, tas esot ļoti forši un patīkami, jo viņiem ir daudz kopīga. Tāpat tiek ieviestas jaunas tradīcijas, piemēram, vakariņu ieturēšana pie vieniem un otriem draugiem. "Tas atgādina manu vecāku sociālo dzīvi, kad biju maza. Lai gan mums vēl nav bērnu, jau tagad šķiet, ka šī būs daļa no mūsu dzīves. Tomēr es cenšos plūst pa straumi un īpaši neiespringt."

Divi svarīgākie vārdi


Lai gan daudziem varētu šķist, ka šeit sekos frāze "piedod man", Lindsija uzsver, ka svarīgāk ir teikt "paldies tev". "Šos divus vārdus savā laulībā saku visvairāk. Es cenšos darīt visu, lai vīrs justos novērtēts, un esmu ievērojusi, ka arī viņš to sācis teikt daudz biežāk." Viņa atklāj, ka saka "paldies" savam dzīvesbiedram gan par maziem sīkumiem, piemēram, iemīļotā saldējuma atnešanu no veikala, un, viņasprāt, lielākām, kas ir kompānijas sastādīšana tantei, kamēr viņa var nosnausties. "Es pārliecinos, ka to pasaku vismaz pāris reizes dienā."

Sieviete arī norāda, ka pēc kāzām vajadzētu pasacīties arī visiem viesiem, kas ieradās uz svinībām, un ar šo darbiņu īpaši nevajadzētu kavēties.

Vēl citas atziņas par dzīvi pēc pirmā laulības gada lasi šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!