Ja esi jaunais vecāks, tad nešauboties vari atzīt, ka būt par mammu un tēti ir labākais, bet tajā pašā laikā arī grūtākais darbs, kādu tu jebkad esi veicis. Tāpat uzskata arī pasaulslavenais ilustrators Jehuda Adi Devirs, kurš komiksos attēlo savu ikdienu kopā ar sievu Maiju un mazo meitiņu Arielu. Viņš ir uzzīmējis jaunas ilustrācijas, kurās daudzi vecāki varēs pielīdzināt ar savai ikdienai, audzinot mazuli.

Mākslinieka Jehudas un viņas sievas Maijas piedzīvojumiem, audzinot meitu Arielu, esam jau iepriekš sekojuši līdzi. Cilvēki daudzās pasaules valstīs ar nepacietību gaida nākamo Jehuda ilustrāciju, jo tās daudziem vecākiem atgādina arī ikdienas ainiņas no viņu dzīves. Šobrīd mākslinieka "Instagram" profilam seko jau 4,9 miljoni portāla lietotāju.

Miega trūkums, pirmā vanna vai pote, autiņu mainīšana un bērna midzināšana – šīs ir tikai dažas no ikdienas lietām, ko mākslinieks ir amizantā veidā attēlojis savās ilustrācijās. Tās palīdz vecākiem ar smaidu palūkoties uz situācijām, kas tobrīd raisījušas sašutumu, dusmas vai citas negatīvas emocijas.

Bērnu audzināšana ir kā amerikāņu kalniņi – vienu brīdi tev liekas, ka tu ar mazo ķiparu vairs netiec galā un ilgojies pēc laika tikai sev, bet jau nākamajā brīdi paveries mazuļa sirsnīgajā smaidā un apaļajās acīs, kas skatās uz tevi ar lielu mīlestību, un visi grūtie brīži aizmirstas.

Katrs vecāks kaut reizi ir piedzīvojis situāciju, kad mazais izliek un viņa savu kuņģa saturu. Tas ir viens no tiem dzīves briežiem, kad neesi pārliecināts, kā īsti reaģēt – smieties vai raudāt. Šādu situāciju nesen piedzīvojis arī Jehuda. Viņš savā blogā raksta: "Kā ierasts, spēlējos ar Arielu, šūpinot viņu augšā un lejā, jo viņai tas ļoti patīk. Mamma (Marija), to ieraudzījusi, ātri vien paķēra kameru, lai iemūžinātu šo jauko brīdi mūsu dzīvē. Kad kārtējo reizi uzšūpoju mazo augšā, viņa atvēra muti un uzvēma man uz sejas visu savu kuņģa saturu." Tēvs atklāj, ka diemžēl lielāka daļa nonākusi tieši viņam mutē. "Labi, es atzīstos, esmu nogaršojis savas meitas vēmekļus," viņš raksta.

Kamēr vieni komentāros gardi pasmejas par nelāgo situāciju, citi atzīst, ka reiz arī viņi piedzīvojuši ļoti līdzīgu scenāriju.

View this post on Instagram

A post shared by YEHUDA DeVIR OFFICIAL (@jude_devir) on Aug 22, 2019 at 7:35am PDT

Kaut būt par tēvu ir lieliski, Jehuda atzīst, ka tas nebūt nav viegli. Arī viņu, gluži kā jaunās māmiņas, dažkārt māc sajūta, ka viņš nav pietiekoši labs tētis. Mēs visi vēlamies būt ideāli vecāki, taču, cenšoties par tādiem kļūt, mēs aizmirstam, ka tas nav iespējams, un negatīvi iespaidojam ne tikai paši savu, bet arī bērna un partnera dzīvi. Psihologi ik reizes jaunajiem vecākiem atgādina, ka viņiem nav jābūt perfektiem, bet gan pietiekoši labiem. Mazajiem ir vajadzīgi laimīgi vecāki, nevis tādi, kas nemitīgi tiecas pēc perfekcionisma. Ja tev šķiet, ka, iespējams, tu esi šāda mamma vai tētis, tad izlasi šo rakstu, kur atradīsi pazīmes, kas liecina – tu esi perfekcionists.

Lūk, ko savā blogā raksta pats mākslinieks, cenšoties uzmundrināt ne tikai sevi, bet arī citus tēvus, kas jūtas līdzīgi: "Tas ir tikai normāli, ja viņa raud tavās rokās, ja tu nevari viņu nolikt gulēt, ja viss, ko viņa grib, ir mamma, ja tu vēl līdz galam neizproti savu lomu bērna audzināšanā, ja tu neliec viņai smieties, ja tu esi dusmīgs, vājš, vientuļš vai noguris. Tas ir tikai normāli lūgt palīdzību, apskāvienu vai atbalstu no mīļotā cilvēka, draugiem vai ģimenes. Tas ir tikai normāli, ka tagad tava dzīve ir mainījusies, un, iespējams, ir jāatceļ arī kādi nākotnes plāni."

Jāpiemin, ka arī tēvus, gluži kā mātes, var skart pēcdzemdību depresija. Kā tā izpaužas, un kā tu vari palīdzēt savam partnerim to pārvarēt, lasi šajā sarunā ar psihoterapeiti un piecu bērnu māmiņu Diānu Zandi.

View this post on Instagram

A post shared by YEHUDA DeVIR OFFICIAL (@jude_devir) on Aug 29, 2019 at 7:36am PDT

Bērna ienākšana ģimenē krasi maina visu tavu dzīvi, arī ikdienas paradumus. Ja agrāk tu varēji doties ārā no mājas vien ar rokas somiņu, tad tagad tev ir nepieciešami rati, pamperi, pudelīte un viss pārējais mazulim nepieciešamais. Šī daudzo mantu krāmēšana un nešana var atturēt vecākus doties ārpus mājas, taču tas nav stāsts par Mariju un Jehudu.

Uzturēšanās svaigā gaisā palīdz mazulim stiprināt imunitāti, attīsta prasmi komunicēt un veicina iztēli. Tas nozīmē, ka garas pastaigas var tikt atceltas tikai tad, ja ārā patiešām ir liels sals, atkarībā no vecuma tie ir ap -15 grādiem pēc Celsija. Taču arī uz bērniem var attiecināt teicienu, ka nav sliktu laika apstākļu – ir tikai nepiemērots apģērbs. Šajā rakstā uzzināsi to, kāpēc ar bērnu jāiet pastaigās jebkuros laika apstākļos, pat tad, kad tā vien gribas ieritināties zem siltas sedziņas un palikt mājās.

View this post on Instagram

A post shared by YEHUDA DeVIR OFFICIAL (@jude_devir) on Sep 5, 2019 at 7:32am PDT

Dažkārt mums šķiet, ka dzīvē esam gājuši cauri tik daudzām grūtībām, ka nekas mūs vairs nepārsteigs, taču tad tavā dzīvē ienāk bērns. Tev viss ir jāapgūst no nulles un jātiek galā ar situācijām, kurās tu iepriekš nekad neesi nonācis. "Tu neesi piedzīvojis īstas grūtības, līdz neesi pamēģinājis uzvilkt mazulim zeķi," smejas mākslinieks. Viņi šo "neiespējamo misiju" dažkārt pat veic kopā ar sievu Maiju.

Taču, ja mazulis nevēlas staigāt zeķes, arī tā nav liela skāde. Ārsti atklāj, ka bērniem pēc iespējas vairāk jāļauj skraidīt ar basām kājām. Tas ne tikai palīdzēs samazināt plakanās pēdas risku, bet arī norūdīs mazuli un nostiprinās viņa vispārējo imunitāti. Vairāk par to lasi šajā rakstā.

View this post on Instagram

A post shared by YEHUDA DeVIR OFFICIAL (@jude_devir) on Sep 12, 2019 at 7:50am PDT

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!