Foto: F64

Ik gadu 29. septembrī daudzās valstīs, kuru vidū ir arī Latvija, atzīmē Pasaules Sirds dienu. Šīs dienas gaidās jau piektdien, 27. septembrī, vecāku kopiena "Kardiomammas" sveica Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas kardiologus ar īpašu pārsteigumu.

Kā portālam "Cālis" pastāstīja viena no "Kardiomammām" Ināra Tjarvja, "Kardiomammas Latvijā" ir slēgta atbalsta grupa vietnē "Facebook". Tā izveidota 2016. gadā un pulcē lielu skaitu mammu un tētu, kuru bērnus skārusi kāda sirdsslimība. Kā atklāj pati Ināra, arī viņas atvase pārcietusi jau trīs sirds operācijas. "Izejot šim smagajam dzīves posmam cauri un nerodot iespēju ar kādu padalīties sāpēs, un izrunāt visu, kas sakrājies uz sirds, pajautāt padomu, pieredzi – sapratu, ka jāmeklē pārējās mammas, kurām, kā izrādās, ir ļoti līdzīgas sajūtas, jo šķiet, ka neviens tevi nesaprot, un vārdi "viss būs labi" nelīdz," stāsta Ināra. Viņa arī atklāj, ka šobrīd grupiņā viens otru atbalsta ap 100 dalībnieku.

Ināra vaļsirdīgi arī atzīst, ka viņu aizskar katrs sliktais izteikums par ārstiem, jo viņa savā grūtajā pieredzē jutusi, cik atsaucīgi un profesionāli ir šīs profesijas pārstāvji. "Kāpēc tieši kardiologi un kardioķirurgi? Jo tie kļuvuši par daļu no mūsu ģimenes, tie ir dāvājuši iespēju mūsu bērniem dzīvot, smieties, skriet, dauzīties. Ideja par šādu pārsteigumu radās vēl februārī, nejauši ieraugot kādu video. Sapratām, ka tā ir lieliska ideja – apvienot Pasaules Sirds dienu, ko svin 29. septembrī, ar kardiokomandas sveikšanu, jo tie ir viņu svētki!" par ideju stāsta Ināra.

Šāda veida apsveikumu Bērnu klīniskā universitātes slimnīca vēl nav piedzīvojusi. Vaicājot par to, vai "Kardiomammas" izveidojušas ciešāku sadarbību ar pašiem ārstiem, Ināra atklāj, ka tāds plāns ir nākotnē. Lielākoties, lai ārsti informētu vecākus, ka pastāv šāda atbalsta grupa, kur smelties iedvesmu un cerību, kas nav mazsvarīgi, izejot smago dzīves posmu, kad bērnam ir sirdskaite.

Ārsti, kas ieradās uz "sapulci", nemaz nezināja par topošo pārsteigumu. Gaidot BKUS Saulaino dienu bibliotēkas telpās, kardioloģijas nodaļas komanda skatījās iepriekš sagatavoto video un īsfilmiņas pēdējās sekundēs telpās ieradās arī "Kardiomammas" ar mazajiem pacientiem pie rokas. Ārsti, ieraugot bērnus, bija visnotaļ aizkustināti par šādu pārsteigumu.

Vecāki kā pateicību personālam uzdāvināja īpašu grāmatu ar katra "sirsniņbērna" stāstu, kur izklāstīts, ko mazie sirds pacienti paveikuši un kā veicas tagad, kad procedūras aiz muguras. Bet BKUS poliklīnikai "Kardiomammas" dāvāja piemiņas plāksni ar tekstu "Pateicībā par izglābtām sirsniņām", lai ārsti ik dienas redzētu un zinātu, ka visā Latvijā ik dienas dzīvo vairāki simti un tūkstoši bērnu, kas priecājas par dzīvi, smaida un skrien, un ka tas ir tieši ārstu neatlaidīgā darba rezultāts.

"Runājot ar ārstiem pēc pasākuma, viņi atzina, ka neko tādu nav gaidījuši, kā arī nav piedzīvojuši gadus 10 vismaz! Tas nozīmē, ka iecere ir izdevusies – gandarītas abas puses. Gan vecāki, izsakot pateicību, gan ārsti, saņemot tik daudz pozitīvu emociju un enerģijas lādiņu tuvākajam laikam," pēc pasākuma saka "Kardiomamma" Ināra Tjarvja.

Tāpat "Kardiomammas" saka atsevišķu paldies Bērnu slimnīcas vadībai, kas ļāvuši īstenot vecāku iniciatīvu, jo īpaši BKUS pārstāvei Vitai Šteinai, kas līdz pēdējam mirklim turējusi noslēpumu godam, lai kardiokomanda tiešām būtu pārsteigta. "Milzīgu paldies gribam pateikt mūsu izcilajiem ārstiem un visam medicīnas personālam, kas piedalījās mūsu bērnu sirsniņu ārstēšanā: kardiologiem dr. Ingūnai Lubauai, dr. Ingai Lācei, dr. Elīnai Ligerei un dr. Intai Bergmanei, kardioķirurgiem dr. Laurim Šmitam un dr. Valtam Ozoliņam, ārstam-perfuzionistam Normundam Sikoram, kā arī visiem anesteziologiem un Bērnu slimnīcas māsiņām. Šodien bija īpaša diena!" tā Ināra Tjarvja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!