Foto: Reuters/Scanpix

Izaicinoši skolas un studiju gadi, kas mijušies ar patiesu kaisli pret sportu un sasniegumiem militārajā pasaulē, mātes traģiskā nāve, kam vēlāk sekoja problēmas ar apreibinošo vielu lietošanu un neveiksmīgi fiksētiem brīžiem presē – tā īsumā varētu raksturot prinča Harija raibo dzīvi, kurā ar fantastiski pozitīviem notikumiem mijas arī traģiski pārdzīvojumi.

1984. gada 15. septembrī Londonā pasaulē nāca Velsas prinča Čārlza un princeses Diānas otrais dēls – Harijs, pilnā vārdā Henrijs Čārlzs Alberts Deivids. Jaunais puisis iekārtojās trešajā vietā uz troņa vietu uzreiz pēc sava brāļa Viljama. Savukārt šobrīd Lielbritānijas monarhijas mantošanas līnijā viņš ir piektais cilvēks pēc sava tēva, vecākā brāļa, viņa dēla Džordža un meitas Šarlotes.

Kā daļa no karaliskās ģimenes arī Harijs savu dzīvi ir pavadījis zem lupas, neatstājot nevienu ģimenes vai personīgo noslēpumu ārpus preses skaļākajiem virsrakstiem.

Prinča māte jaunāko dēlu raksturoja kā ļoti sportisku un māksliniecisku, jo bērnībā Harijs aizrāvās un sevi attīstīja jāšanās sportā un medībās. Jāpiebilst, ka Diāna bija allaž vēlējusies saviem bērniem sniegt pēc iespējas normālāku dzīvi, neskatoties uz ģimenes priekšrocībām un titulu, kas jānes. Tieši tāpēc Diāna savus jaunākos ģimenes puišus veda uz dažādiem atrakciju parkiem, kino, ātrajām ēstuvēm un citām vietām, kur laiku pavadīja citi tāda paša vecuma bērni.

Izaicinājumi mācībās un soļi pa karjeras kāpnēm

Nav nekāds pārsteigums, ka arī Harija pirmā skolas diena nepagāja bez fotogrāfu zibspuldzēm. Kā izrādās, princim sākotnēji bija problēmas iejusties skolas dzīvē. Arī vēlāk Harijs piedzīvoja izaicinājumus – tika nolemts, ka jaunietis pirms studiju uzsākšanas Ītonas koledžā mācībās pavadīs vēl vienu gadu, lai uzlabotu savas zināšanas un spētu nokārtot eksāmenus ar izcilību, ko viņš arī panāca.

2003. gadā Harijs pabeidza studijas Ītonas koledžā, un pēc tam princis pavadīja laiku, ceļojot pa pasauli. Nokļūstot Āfrikā, viņš sāka nodarboties arī ar brīvprātīgo darbu – strādāja ar bāreņiem, kuru vecāki bija AIDS slimnieki. Lai cilvēku uzmanību vērstu uz problēmas nopietnību, Harijs uzņēma arī dokumentālo filmu, kas palīdzēja iegūt divus miljonus dolāru cēlajam mērķim. Jāpiebilst, ka Harijs ir kaislīgs filantrops vēl tagad un labprāt palīdz nelaimē nonākušajiem.

Divus gadus pēc studiju beigšanas Harijs tika uzņemts Sandhērstas militārajā akadēmijā. Pēc 44 nedēļu treniņprogrammas jauneklis kļuva par otro leitnantu. 2006. gadā princis Harijs uzsāka trenēties iespējamai karadarbībai. Viņa karaliskais statuss daudzos gan radīja šaubas, vai kara situācijā princim vispār vajadzētu rīkoties, taču jau 2008. gadā Harijs uzsāka savu ceļu uz Afganistānu, kur viņš dienēja britu karaspēka sastāvā.

Ar to gan nebeidzās Harija mīlestība pret militāro pasauli – 2012. gadā Harijs ieguva arī helikoptera pilota licenci. Savas jaunās zināšanas un iemaņas viņš izmantoja savā otrajā norīkojumā uz Afganistānu. Savukārt 2015. gada 17. martā pēc desmit gadu karjeras militārajā pasaulē Harijs to pameta.

Ģimenes problēmas un traģēdija

Neskatoties uz vecāku saspringto laulību, Harijs bērnībā iemantoja laimīga bērna tēlu. Kad 1996. gadā jauno prinču vecāki izšķīrās, savas brīvdienas viņi pavadīja, cenšoties vienlīdz daudz laika pavadīt pie abiem vecākiem.

1997. gada 31. augustā pasauli pāršalca traģiska ziņa – autoavārijā bija mirusi Velsas princese Diāna. Harija un Viljama mātes traģiskā nāve bija liels zaudējums ne tikai ģimenei, bet visai pasaulei. Pēc traģēdijas Harijs, pārdzīvojot Diānas nāvi, nespēja gulēt, jo viņam rādījās murgi. Jaunajam zēnam tad bija tikai 12 gadu.

Tabloīdu kumosiņš

Tāpat kā citiem jauniešiem, arī princim Harijam patika izklaidēties. Pēc jaunās tūkstošgades, kad princim apritēja 16 gadu, Harija dzīvē sākās neskaitāmu ballīšu maratons, kurā tad vēl nepilngadīgais jaunietis lietoja alkoholu un izmēģināja arī citas apreibinošas vielas. Nepagāja ilgs laiks, kad ballīšu karstumu sāka atspoguļot arī tabloīdi. Kad Harijs savas vājības atklāja tēvam, tika pieņemts lēmums par došanos uz rehabilitācijas centru, lai konstatētu problēmas nopietnības pakāpi.

Tāpat jāpiebilst, ka, lai gan princis Harijs tautā ir zināms kā dažādu joku izspēlētājs, dažkārt viņa joki tomēr ir gājuši par tālu.

Domstarpības sabeidrībā izraisīja, piemēram, kāds Harija ballītes tērps 2005. gadā. Fotogrāfi bija iemūžinājuši Hariju ģērbtu nacista uniformā, kurai uz rokas atradās svastika. Šī fotogrāfija tika publicēta vairākos medijus, izraisot sašutumu un neizpratni par prinča uzskatiem. Pēc tam jaunietis gan atvainojās par sava visai bezgaumīgā tērpa izvēli.

2009. gadā Harijs atkal piedzīvoja sabiedrības nosodījumu un izpelnījās kritiku, kad parādījās pirms trīs gadiem uzņemts video, kurā princis bija izteicis negatīvas piezīmes pakistāņu karavīram. Princis, protams, atvainojās, taču armija pavēlēja Harijam iesaistīties iejūtības attīstīšanas treniņos.

2012. gadā Harijs atkal bija daļa no nepatīkama skandāla. Kā izrādās, tika nopublicēta jauna fotogrāfija – šoreiz princis bija bez drēbēm. Pirms pikantās fotogrāfijas uzņemšanas Harijs kopā ar draugiem bija spēlējis biljardu uz izģērbšanos, kā rezultātā tika uzņemta arī fotogrāfijā. Lai arī skandāls bija gana liels, lielākā daļa preses izdevumu atteicās publicēt fotogrāfijas.

Jāpiebilst gan, ka, lai arī Hariju nomelnojuši samērā daudz dažādi skandāli, viņš tik un tā ir tautā mīlēts un vienmēr ir sagaidīts ar siltiem aplausiem.

Mīlas līkloči

Jaunumi mīlas frontē cilvēku prātus nodarbina vienmēr, īpaši tad, ja saruna grozās ap slavenībām, īpaši – karaliskām personām. Baumas apvijušas arī prinča Harija mīlas dzīvi. Runājot par Harija izredzētajām, pārsvarā jāmin dažādas TV sejas, aktrises, modeles, taču visspilgtāk sabiedrībā no prinča draudzenēm izskanējuši tādi sieviešu vārdi kā Čelsija Deivija, juriste, kura vēlāk uzsāka darbu mūzikas industrijā, un sabiedrības dāma Kresida Bonasa, taču visnesenākās baumas izskanējušas par Harija romāniņu ar amerikāņu daiļavu Džuljetu Labellu.

Vairāk par šiem un arī citiem prinča Harija dzīves faktiem uzzini ceturtdien, 14. aprīlī, skatoties "360TV" biogrāfisko filmu!

Raksta tapšanā izmantota informācija no Biography.com, Nydailynews.com, Hellomagazine.com, Princehenryofwales.org

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!