Foto: Publicitātes attēls
Februāra beigās un marta sākumā Rīgas Kino muzejs organizēs radošas tikšanās un darbnīcas kopā ar Latvijā pazīstamiem animatoriem – Rozi Stiebru un Ansi Bērziņu. Vietu skaits ir ierobežots, tādēļ ģimenes tiek aicinātas pieteikties savlaicīgi.

Rīgas Kino muzejā joprojām skatāma izstāde "Uzminēt brīnumu", kas veltīta zīmētās un aplikācijas animācijas aizsācējiem Latvijā Stiebrai un Bērziņam. Muzejs ģimenes aicina uz īpašiem pasākumiem – 20. un 27. februārī, kā arī 5. martā, kad notiks radošas tikšanās ar izstādes galvenajiem varoņiem un veidotājiem, kas ļaus iepazīt sava aroda prasmes, praktiski darboties un interesanti pavadīt laiku animācijas kino vidē, portālu Cālis.lv informēja Rīgas Kino muzeja kuratore Agnese Logina.

20. februārī ģimenes tiek aicinātas uz tikšanos – radošo darbnīcu ar animācijas filmu režisori un scenāristi Stiebru. Bērniem kopā ar vecākiem būs iespēja gan pašiem darboties animatores vadībā, gan iztaujāt režisori par viņas filmām un animācijas filmu tapšanas procesu.

27. februārī radošo darbnīcu vadīs animācijas filmu māksliniece Dzintra Aulmane, kura kopā ar Stiebru un Bērziņu veidojusi visvairāk filmu (kopumā 17). Skatītāju iemīļotāko Dzintras Aulmanes filmu vidū noteikti ir Latvijas animācijas klasika "Zaķīšu pirtiņa" (1979), "Sēd uz sliekšņa pasaciņa" (1987), filmas no cikla "Pasaciņas" un citi darbi.

5. martā notiks tikšanās ar izstādes "Uzminēt brīnumu" mākslinieci Daci Džeriņa, kura radošā un brīvā gaisotnē pastāstīs, kāpēc izstādes veidošanā jāpiedalās māksliniekam, kādi ir tā pienākumi un kā tapa izstāde "Uzminēt brīnumu," kā arī dalībniekiem ļaus pašiem iejusties izstādes mākslinieka lomā.

Pasākumu norises vieta – Kino muzejs, Peitavas ielā 10 (ieeja no Mazās Peitavas ielas). Ģimenes dienas sāksies pulksten 12. Pasākumā ieteicams piedalīties bērniem vecumā no četriem līdz 14 gadiem. Ieejas maksa uz darbnīcām: bērni līdz septiņu gadu vecumam – bez maksas, no septiņu gadu vecuma – 2,10 eiro, bet pieaugušajiem – 3,60 eiro. Darbnīcās ir ierobežots vietu skaits, tāpēc iepriekš noteikti jāpiesakās, rakstot (kinomuzejs@kinomuzejs.lv; gundega.melberga@kinomuzejs.lv) vai zvanot 67358873.

Izstāde "Uzminēt brīnumu" Kino muzejā tika atvērta 2015. gada septembra beigās un būs pieejama apmeklētājiem līdz 2016. gada 15. oktobrim. Roze Stiebra un Ansis Bērziņš ir īpašas personības Latvijas animācijas kino, jo ir daudzu lietu aizsācēji – pirmo profesionālo aplikācijas un animācijas filmu autori, izaudzinājuši prakstiskā darbā pirmos tēlu iekustinātājus – animatorus –, sadarbojušies ar virkni atzītu latviešu mākslinieku. Izstādē atspoguļots animācijas filmas tapšanas process, kad nekustīgais attēls atdzīvojas, pie kā piedalās daudzi ar pacietību apveltīti cilvēki. Šajā izstādē īpaši izcelta abu animatoru sadarbība ar māksliniekiem. Kā saka Roze: "Veidojot filmu, rodas jauna realitāte, un tas parāda, cik pasaule ir skaista un neierobežota. Tu sāc redzēt brīnumu tur, kur to agrāk neredzēji."

Izstādes tapšanu finansiāli atbalstījis Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!