Foto: F64, Mārtiņš Zilgalvis
Septembra nogalē iznākusi bērnu grāmata "Austra, mākoņi un mazais putniņš", kas ir pirmā latviešu oriģinālliteratūra, kas kalpos kā pamats atklātu sarunu rosināšanai par bērna pagātni ģimenēs, kuras savā mīlestībā uzņēmušas bērnus. Tā noderēs adoptētājiem, audžuvecākiem, aizbildņiem un visiem interesentiem. Grāmatas stāsta autore ir Zane Zusta, bet māksliniece – Krista Bitmete.

"Ikviens audžuvecāks un adoptētājs zina, ka ģimenes veidojas dažādi – ne vienmēr bērni tajās piedzimst. Lai šo stāstu izstāstītu ģimenēs uzņemtajiem bērniem, vecākiem nereti nepieciešams atbalsts, jo bērnu piedzīvotie dzīvesstāsti bieži ir sarežģīti, bet daži jautājumi – grūti atbildami. Mūsu darba pieredze un psihologu ieteikumi liecina, ka atklātas sarunas par ģimenes uzņemto bērnu pagātni palīdz veidot veselīgākas un uzticības pilnākas attiecības jaunajā ģimenē. Lai atbalstītu adoptētājus, audžuvecākus un aizbildņus sarunās ar bērniem, ir tapis šis īpašais stāsts par mazo Austru un viņas satikšanos ar mammu," skaidro Latvijas SOS bērnu ciematu asociācijas direktore Ilze Paleja.

Grāmata tapusi, atzīmējot Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācijas 25 gadu darbības jubileju. Pateicoties Sabiedrības integrācijas fonda finansējumam, grāmata bez maksas nonāks ikvienas uzņemošās ģimenes – adoptētāju, audžuģimeņu un aizbildņu rīcībā. Ikviena uzņemošā ģimene grāmatu varēs saņemt savā ārpusģimenes aprūpes atbalsta centrā visā Latvijā.

Foto: F64, Mārtiņš Zilgalvis
Grāmatas atvēršanas svētkos liels prieks ir tās abām autorēm.

"Atklāta saruna ar bērnu ir svarīga jebkurā ģimenē. Maziem bērniem nav aizspriedumu par tēmām vai sajūtām, kuras nedrīkstētu skart, bērniem nav kauns, bērni ir atvērti un uz dialogu vērsti, jo viņi vēl tikai izzina pasauli un sevi. Tie, kuri mēdz justies neērti, runājot par grūtām tēmām, ir pieaugušie. Adopcija viennozīmīgi nav viegla tēma, tāpēc ceru, ka šī grāmata veicinās atklātu sarunu un būs labs palīglīdzeklis pieaugušajiem sarunā ar bērnu, kas arī ir iemesls šīs grāmatas tapšanai," stāsta rakstniece Zane Zusta, atklājot, ka grāmatas iniciatore bijusi kāda mamma, kura paudusi lūgumu pēc šāda veida materiāla.

Grāmatas papildtirāžu interesenti var iegādāties SOS bērnu ciematu labdarības veikalā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!