Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Pie portāla "Delfi" vērsās grūtniece, kurai, izstāvot rindu uz vakcinēšanos "ATTA" centrā, kur vakcīnu pret Covid-19 varēja saņemt jebkurš gribētājs, to atteica tieši grūtniecības dēļ. Vakcinācijas projekta birojs skaidro, kāpēc tā noticis. Savukārt Rīgas Dzemdību nama ginekoloģijas un dzemdniecības speciāliste Santa Markova stāsta, kādi aspekti jāizvērtē, ja grūtniece apsver domu vakcinēties pret Covid-19. Kā arī izmantojam datus no jaunākā Latvijas Ginekologu un Dzemdību speciālistu asociācijas un Imunizācijas valsts padomes kopīgi sagatavotā materiāla par biežāk uzdotajiem jautājumiem saistībā ar grūtnieču un mammu, kas zīda bērnus, vakcinēšanu.

"Šobrīd esmu grūtniecības 36. nedēļā un aizdomājos par vakcinēšanos pret Covid-19," savu stāstu sāk topošā mamma Zane. "Es konsultējos par vakcinēšanos ar trim neatkarīgiem ārstiem – savu ginekologu, ģimenes ārstu un gaidāmā bērna pediatru, speciālistiem labās medicīnas iestādēs. Un viņi visi ieteica potēties – grūtnieces varot slimot smagi un nedod, Dievs, dzemdībās būt sasirgušai. Palasīju arī ārzemju presi, kur minēta pieredze, piemēram, Amerikā un Anglijā, kur grūtnieces vakcinē. Tā nu devos kopā ar vīru uz "ATTA" centru, ieradāmies laicīgi, tāpēc rinda nebija pārāk gara – tā prasīja divas stundas. Mani izjautāja par alerģijām un citām kontrindikācijām – bija jāaizpilda pēdējais dokuments. Kontrindikācijās bija minētas grūtnieces un zīdītājas. Tiklīdz pateicu, ka esmu grūtniece (biju ģērbusies mētelī un to varēja arī nesaprast), man vakcinēšanos atteica. Saplēsa dokumentu acu priekšā. Prasīju, kad varēšu vakcinēties. Man skaidroja, ka zīdīšanas laikā to nevar, tātad jāsecina – vēl kādu gadu to nevarēšu. Turklāt vakcinētājs teica, ka viņš atbalstītu grūtnieces vakcinēšanu, bet tā nav atļauta.

Kad apmeklēju savu ginekologu, viņš bija pārsteigts. Es pazīstu medicīnas darbinieces grūtnieces, kas ir potējušās. Bērnu ārste teica, ka zināma aizsardzība no vakcīnas būtu arī bērnam. Protams, ja ārsti konsekventi teiktu, ka vakcīna ir riskanta, es to neizvēlētos. Mulsina, ka ārsti uz to mudina, skaidro, ka apdraudējums slimības smaguma ziņā, ja saslimst, ir lielāks nekā riski no potes, bet realitātē vakcinēšanās tiek atteikta.

Arī, pirms gāju vakcinēties, jautāju ārstam, vai vajadzētu nosūtījumu vai kādu ārsta izrakstu, man skaidroja, ka nevajag – sliktākajā gadījumā varētu palūgt parakstīt papīru, ka pati uzņemos atbildību par izvēli. Taču man pateica, ka grūtniecība ir kontrindikācija vakcinēšanai," savu stāstu beidz Zane.

"Delfi" lūdza skaidrojumu "ATTA" centra par vakcinēšanos atbildīgajai iestādei – Vakcinācijas projekta birojam. To sniedza biroja komunikācijas konsultante Agnese Strazda: "Latvijā ir izstrādāti ieteikumi grūtnieču vakcinācijai pret Covid-19, tie izstrādāti sadarbībā ar Imunizācijas valsts padomi un Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociāciju 2021. gada aprīlī. Šajos ieteikumos ir minēts, ka vakcinācija grūtniecēm tiek rekomendēta un grūtnieces drīkst vakcinēties, pirms tam kopīgi ar ārstu izvērtējot ieguvumus un riskus.

"AstraZeneca" neiesaka grūtniecēm, jo ir ļoti ļoti rets risks (daži gadījumi uz miljonu), ka pēc tā veidojas bīstama pēcvakcinācijas blakne – trombotiskās trombocitopēnijas sindroms.

Visas četras Latvijā pieejamās vakcīnas ir reģistrētas lietošanai Eiropas Savienībā un ir drošas, tomēr "AstraZeneca" un "Janssen" vakcīnām ļoti retos gadījumos (viens līdz četri gadījumi no miljona) ir konstatēta vakcīnām netipiska, bet bīstama blakusparādība – trombu (asins recekļu) veidošanās kombinācijā ar jau esošu zemu trombocītu skaitu. Neviens no gadījumiem nav gan konstatēts grūtniecēm vai sievietēm, kuras zīda bērnu. Tomēr, ņemot vērā, ka zems trombocītu skaits raksturīgs arī dažām ar grūtniecību saistītām patoloģijām, minētajos ieteikumos norādīts, ka, pamatojoties uz datiem, grūtnieču vakcinācijai pret Covid-19 Latvijā iesaka izmantot "Pfizer Bio Tech" vai "Moderna" vakcīnas pret Covid-19. Tā kā "ATTA" centrā šajā brīvās rindas nedēļas nogalē tika izmantota "AstraZeneca" vakcīna, atteikt vakcināciju bija pamatoti. Turklāt informācija par to, ka vakcinācija notiek ar "AstraZeneca", iepriekš tika publiski un plaši izziņota.

Vakcinācijas procesā tā plānotāji un īstenotāji balstās uz Imunizācijas valsts padomes un SPKC rekomendācijām. Ja kaut kas mainās, par to tiek informēts ārstniecības personāls."

Grūtniecēm neiesaka "AstraZeneca" vakcīnas

Arī Rīgas Dzemdību nama ginekoloģe, dzemdību speciāliste, Imunizācijas Valsts padomes (IVP) locekle Santa Markova , kas kopā ar dzemdību speciālistiem un IVP piedalījusies rekomendāciju izstrādē vakcinācijai pret Covid-19 grūtniecēm un mātēm zīdītājām, apstiprina, ka attiecībā pret "AstraZeneca" vakcīnu ir šāda piesardzība: "Ja sieviete izvēlas vakcinēties, mēs rekomendējam izmantot "Pfizer" vai "Moderna" vakcīnu, kas ir tā saucamās RNS ziņneša – mRNS vakcīnas. Visas Latvijā reģistrētās vakcīnas ir drošas un reģistrētas EZA (Eiropas Zāļu aģentūrā), tomēr "AstraZeneca" un "Janssen Covid 19 Vaccine" neiesakām grūtniecēm, jo ir ļoti rets risks (daži gadījumi uz miljonu), ka pēc tā veidojas bīstama pēcvakcinācijas blakne – trombotiskās trombocitopēnijas sindroms (asins recekļu veidošanās ar zemu trombocītu skaitu), kas varētu radīt diferenciālas diagnostiskas problēmas ar dažām ar grūtnieču patoloģijām – ar līdzīgām laboratorisko rādītāju novirzēm un klīniskajām izpausmēm, piemēram, gestācijas trombocitofēniju, smaga preekplamsija, HELLP sindroms). Turklāt ārstēšanas taktika abos gadījumos ir atšķirīga. Lai diagnoze tiktu noteikta precīzi un ātrāk varētu izmantot piemērotāko terapiju, grūtnieču vakcinācijai Latvijā iesakām izmantot mRNS vakcīnas – "Pfizer/BioNTech" ražoto "Comirnaty" vai "COVID-19 Vaccine Moderna".

Turklāt pasaulē ir vairāk pētījumu par grūtnieču vakcināciju tieši ar šīm vakcīnām – Izraēlā un ASV. Vēl arī Anglijā ir vecuma ierobežojums "AstraZeneca" vakcīnām – to neinjicē vecumā līdz 30 gadiem."

Kuras grūtnieces lielākā riska grupā

Foto: Shutterstock

Santa Markova turpina, ka attieksme no mediķiem pret grūtnieču vakcināciju pret Covid-19 ir mainījusies līdz ar pasaulē vakcinēto grūtnieču skaita pieaugumu un pētījumu rezultātu pieejamību. "Vēl pagājušā gada beigās mūsu un arī pasaulē vadošo dzemdību speciālistu un perinatālās aprūpes jomas asociāciju nostāja bija piesardzīgāka, ne tādēļ, ka bija kādi dati par to, ka vakcīnas grūtniecēm ir nedrošas, bet tāpēc, ka bija maz datu par vakcīnu pret Covid-19 izmantošanu grūtniecēm. Tagad rekomendācijas grūtnieču vakcinācijai ir daudz plašākas. Piemēram, RCOG (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists) Apvienotajā Karalistē rekomendē grūtniecēm piedāvāt vakcināciju savas prioritārās grupas ietvaros – tajā pašā laikā, kad vakcinācija atvērta pārējiem šīs grupas pārstāvjiem.

Šobrīd pieejamie dati par Covid-19 slimības gaitu grūtniecēm pierāda, ka smagāk to izslimo sievietes, kurām ir tādas blakusslimības kā:

  • aptaukošanās vai liekais svars (ķermeņa masas indekss virs 30);
  • 1. vai 2. tipa diabēts;
  • hipertensija;
  • smagas nieru un plaušu saslimšanas un citas smagas hroniskas saslimšanas;
  • HIV infekcija;
  • ar grūtniecību saistītas saslimšanas, piemēram, gestācijas diabēts;
  • kā arī sievietēm, kuras smēķē.

Tāpat īpaši augsts risks saslimt ar Covid-19 ir atsevišķās jomās nodarbinātajām grūtniecēm – strādājošām veselības aprūpes sistēmā un sociālās aprūpes jomā, pirmsskolas un izglītības iestādēs, kā arī citās sfērās, kur nepieciešams bieži kontaktēties ar cilvēkiem un ne vienmēr iespējams nodrošināt drošas distances ievērošanu.

Sākotnēji pret grūtnieču vakcināciju bijām piesardzīgi nevis tādēļ, ka vakcīnas būtu nedrošas, bet tāpēc, ka nav tik pārliecinošu datu par drošību.

Tādēļ gan pasaulē, gan Latvijā īpaši iesakām vakcinēties grūtniecēm, kuras atbilst kādā no šīm grupām. Šaubu vai neskaidrību gadījumā iesakām pārrunāt neskaidros jautājumus par vakcināciju pret Covid-19 ar savu aprūpes ārstu, ģimenes ārstu, kam viņas uzticas, konsultēties var arī ar ārstu pirms vakcinācijas veikšanas.

Visā pasaulē, it īpaši Amerikā, ir veikti pētījumi par Covid-19 saslimšanu grūtniecēm un apkopotie dati pierāda, ka grūtniecība ir papildus faktors Covid-19 vidēji smagai vai smagai norisei, jo īpaši, ja ir kāda no augstāk minētajām fona saslimšanām. Piemēram, divas trīs reizes biežāk notiek priekšlaicīgas dzemdības Covid-19 slimojošo sieviešu grupā, salīdzinot ar dzemdību skaitu kopumā, aptuveni trīs reizes lielāka ir iespējamība, ka bērnam pēc dzimšanas būs jāārstējas jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļā un iespējami citi sarežģījumi."

Rīgas Dzemdību namā nonāk viegli slimojošās grūtnieces

Ar Covid-19 slimojošo sieviešu skaits tiešām pieaug. "Ja pagājušā gadā Rīgas Dzemdību namā no marta līdz gada beigām bija astoņas dzemdētājas un viena grūtniece, kas bija Covid-19 pozitīva, tad šogad – vēl pat nav beidzies aprīlis (saruna notika 28. aprīlī, aut.) – no janvāra tās ir jau 38 dzemdētājas un divas grūtnieces. Bijis arī viens Covid-19 pozitīvs bērns, vēl vairākiem tests izrādījies pozitīvs pēc izrakstīšanās no slimnīcas. "Pie mums nonāk sievietes, kurām ir viegla (klepus, temperatūra u.tml.) vai asimptomātiska slimības gaita, smagākos gadījumos sievietei jāatrodas speciālajās Covid-19 nodaļās daudzprofilu slimnīcās. Pieaug arī saslimstība ambulatorajā aprūpē esošo grūtnieču vidū.

Ja pagājušā gadā Rīgas Dzemdību namā no marta līdz gada beigām bija astoņas dzemdētājas un viena grūtniece, kas bija Covid-19 pozitīva, šogad tās ir jau 38 dzemdētājas un divas grūtnieces.

Esmu sniegusi konsultācijas vairākām ar Covid-19 slimojušām grūtniecēm, bijušas divas Covid-19 pozitīvas grūtnieces ar vidēji smagu gaitu, bet dzemdību brīdī viņām bija negatīvs tests un pašām ar jaundzimušajiem viss bija labi.

Pasaules statistika rāda, ka kopumā grūtniecēm, slimojot ar Covid-19, riski ir augstāki nekā tām, kurām nav šīs diagnozes. Riski ir īpaši augsti 3. trimestrī (sākot no 28. nedēļas). Izraēla grūtnieču vakcinācija ir iekļauta kopējā vakcinācijas plānā, tajā stratēģija janvāra beigās tika mainīta (jo bija gadījumi ar mātes vai augļa nāvi) un tiek vakcinētas grūtnieces, neatkarīgi no grūtniecības laika (iepriekš – sākot no 13. nedēļas)," stāsta Santa Markova.

Sievietei jāsajūt, kā viņa jūtas drošāk

Foto: Shutterstock

Grūtniecei pašai ir jāizvērtē, kā viņa jūtas drošāk – vakcinējoties vai nevakcinējoties: "Ja grūtniece dzīvo mājās, konsekventi ievēro epidemioloģiskās drošības prasības, pati un arī mājsaimniecības locekļi ierobežo sociālos kontaktus, protams, risks saslimt ar Covid-19 ir ievērojami mazāks, nekā ja viņa ir sociāli aktīva, strādā, piemēram, par medicīnas māsu reanimācijā vai sociālās aprūpes iestādē, pārvietojas ar sabiedrisko transportu.

Atbalstām un rekomendējam grūtnieču vakcināciju, īpaši grūtniecēm, kuras ietilpst paaugstināta riska grupās nodarbošanās vai medicīnisku faktoru dēļ. Vakcinācija, protams, ir brīvprātīga un vēlamies, lai tas ir apzināts un izsvērts lēmums. Tāpat saprotam un atbalstām grūtnieces, ja viņas jūtas drošāk nevakcinējoties vai, piemēram, to nedarot pirmajā trimestrī. Nav datu, kas noteiktu konkrētu grūtniecības laiku, kad vakcinācija nebūtu veicama, izvēloties vakcinācijas laiku, ieteicams izvērtēt katra grūtniecības posma un grūtniecības norises individuālās īpatnības.

Ja paciente tiešām jūtas drošāk to nedarīt pirmajā grūtniecības trimestrī un viņa var adekvāti ievērot parastos pasākumus – neapmeklēt vietas, kur ir daudz cilvēku, distancēties, korekti nēsāt masku u.t.t., protams, to var atlikt. Iesakām konsultēties ar ārstu, vecmāti vai vakcinācijas veicēju un izvēlēties piemērotāko laiku vakcinācijai."

Slimnīcā cenšas nodrošināt pēc iespējas drošāku vidi, kur tiek ievērotas epidemioloģiskās prasības un medicīnas personāls pamatā ir vakcinēts.

Grūtnieču vakcinācijas pieredze pret Covid-19 ir samērā īslaicīga. "Jā, pieredze grūtnieču vakcinācijai pret Covid-19 ir salīdzinoši īsu laiku, tā aizvien veidojas un pieaug. Sākotnēji pret grūtnieču vakcināciju bijām piesardzīgi nevis tādēļ, ka vakcīnas būtu nedrošas, bet tāpēc, ka nav tik pārliecinošu datu par drošību. Tuvākajā laikā plānots lielāks pētījumu rezultātu apkopojums ASV par mRNS vakcīnu izmantošanu grūtniecēm, tādējādi veidojas arī šī uz pierādījumiem balstītu atzinumu pieredze.

Amerikā pret Covid-19 vakcinētās grūtnieces tiek reģistrētas un uzraudzītas speciālā vakcīnu drošības uzraudzības sistēmā. 14. aprīlī bija reģistrēti 92 000 vakcinētu grūtnieču – gan tādu, kuras zināja, ka gaida mazo, gan tādu, kuras to atklāja pēc vakcinācijas. Pašlaik pieejamie dati neliecina, ka vakcinācija pret Covid-19 nelabvēlīgi ietekmētu grūtniecības norisi, augļa attīstību vai būtu lielāks nelabvēlīgu iznākumu skaits vakcinēto grūtnieču grupai.

Tāpat šobrīd pieejamie pētījumi neliecina ne par kādu negatīvu ietekmi uz auglību. Vakcīnu izpētes preklīniskajos pētījumos ētisku apsvērumu dēļ grūtnieces neiekļauj, pētījumu rezultāti par dzīvniekiem (piemēram, trušiem) nenorādīja, ka vakcīnas jebkādi ietekmētu tās saņēmēju reproduktīvās funkcijas.

Protams, tāpat kā visiem citiem, arī grūtniecēm var būt pēcvakcinācijas reakcijas jeb blaknes uz poti, piemēram, sāpes injekcijas vietā, paaugstināta ķermeņa temperatūra, nogurums – šo blakņu biežums neatšķiras no pārējām vakcinētajām grupām, un neietekmē grūtniecības gaitu."

Arī Rīgas Dzemdību namā grūtnieces tiek vakcinētas. "Piemēram, šonedēļ vakcinējām četras sievietes grūtniecības laikā no 18. līdz 32. nedēļai. Divas bija bērnudārza audzinātājas un divām bija hroniskās saslimšanas. No 3. maija Latvijā vakcinācija pret Covid-19 ir brīvi pieejama ikvienam, arī grūtniecēm," stāsta ārste.

Tādēļ sievietēm ir iespēja izsvērt individuālos Covid-19 saslimšanas riskus un vakcinācijas ieguvumus un riskus, un pieņemt savu dziļi personisko lēmumu.

Ārsti arī iesaka nodrošināt pēc iespējas drošāku vidi grūtniecēm: "Mēs cenšamies nodrošināt pēc iespējas drošāku vidi slimnīcā, kur tiek ievērotas epidemioloģiskās prasības un medicīnas personāls pamatā ir vakcinēts. Tāpat iesakām vakcinēties grūtnieces tuvajām personām. Vācijā, piemēram, vakcinācijas stratēģija ir tāda, ka augstā prioritārā grupā ir grūtnieces kontaktpersonas, kuras atrodas vienā mājsaimniecībā, ar domu samazināt risku grūtniecei saslimt," stāsta ārste.

Vai var vakcinēties pret Covid-19 sieviete, kas zīda bērnu

Foto: Shutterstock

Latvijas Ginekologu un Dzemdību speciālistu asociācijas un Imunizācijas valsts padomes informatīvajā materiālā atbild arī uz jautājumu par vakcinēšanos sievietēm, kas zīda bērnu: "Līdz šim sievietēm, kuras zīda bērnu, visas izmantotās vakcīnas (piemēram, gripas) neietekmē laktāciju vai mātes piena sastāvu, tāpat nav datu arī par nelabvēlīgu Covid-19 vakcīnu ietekmi.

Varbūtība, ka "PfizerBioNTech" vai "Moderna" vakcīnas RNS ziņneša molekulas vai pīķa proteīni nonāktu mātes pienā, ir niecīga, turklāt šie vakcīnas elementi tiktu iznīcināti jaundzimušā gremošanas traktā. Tādēļ jūs droši varat vakcinēties pret Covid-19 bērna zīdīšanas laikā, tiklīdz vakcinācija jums tiks piedāvāta.

Vakcinācija pret Covid-19 nav iemesls pārtraukt zīdīšanu.

Ja jums rodas jautājumi par vakcināciju pret Covid-19, vērsieties pie sava grūtniecības aprūpi nodrošinošā ārsta vai vecmātes vai jautājiet ārstam, lai individuāli izvērtētu Covid-19 infekcijas riskus un vakcinācijas ieguvumus, un pieņemtu apzināti izsvērtu lēmumu."

Pilnu Latvijas Ginekologu un Dzemdību speciālistu asociācijas un Imunizācijas valsts padomes materiālu var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!