Nu jau pēdējos dažus gadus septembra otrā svētdiena tiek gaidīta ar pacilātu sajūtu, jo arī pie mums svinam Tēva dienu. Stipri, gudri, visu varoši, atbalstoši, jautri, mīloši un pašaizliedzīgi – tādi ir tēvi mūsu dzīvēs. Lai nedaudz iedvesmotos šajā dienā, portāls "Cālis" izcēlis dažus stāstus par aizrautīgiem tētiem.

"Tu nekad nebūsi par visiem simts procentiem gatavs bērnam. Un bieži notiek tā – kad esi nolēmis par labu mazulim, tev nemaz neizdodas. Sabiedrībā ir tāds pārspīlēts skatījums par to, cik tev jāpelna, lai varētu atļauties bērnu. Nu nav tik traki," savulaik sacījis trīnīšu tētis Ēriks Bauers. Bet par to, kādas sajūtas pārņēmušas, uzzinot par kļūšanu tēvam, šefpavārs Lauris Aleksejevs teicis: "Nācās momentāni kļūt pieaugušam, nopietnākam, un tā ir ļoti liela atbildība. Un kopš tās dienas un joprojām man ir liela atbildība pret saviem bērniem."

Tētis ir gādīgais plecs, kas vedīs piedzīvojumos pa meža un jūras takām, lai bērnam parādītu skaisto Latvijas dabu un pasauli. Tāpat tētis būs tas, kurš atbalstīs bērnu viņa hobijos un iecerēs, kopā startējot, piemēram, datorspēļu čempionātā. Un tētis būs tas, kurš pielāgosies jebkurai situācijai, lai gādātu par saviem bērniem un darītu viņus laimīgus. Un šie stāsti to pierāda!

Bērns būs pārgājiena vadītājs. Tēta pieredze, ejot pie dabas ar trīsgadnieku

Foto: Privātais arhīvs

"Esmu tāds pats čaiņiks kā visi citi, vienkārši regulāri dodos pie dabas ar ģimeni," savā "Facebook" ierakstā pirms pāris nedēļām rakstīja Jānis Vītols. "Regulāri" Jāņa ģimenei nozīmē vismaz reizi nedēļā, kad viņš kopā ar sievu un meitu dodas tuvākos un tālākos pārgājienos pie dabas, izbaudot tās krāšņumu, vērojot zvēru atstātās pēdas un ķerot elpu aizraujošus skatus. Šķiet, Jāņa degsme nesēdēt mājās pielīp arī citiem, tāpēc sarunā ar portālu "Cālis" ne tikai izvilinājām, kāpēc ir vērts nesēdēt mājās un ar bērnu doties garākos piedzīvojumos svaigā gaisā, bet arī labākās vietas, kur pārgājiena laikā nesatikt lērumu ļaužu.

Lasīt vairāk

Trīnīšu tētis Ēriks Bauers: bērni ir jāradina pie darba un disciplīnas

Foto: Privātais arhīvs

"Panikas nebija... Tikai pārsteigums," tā par ziņu, kas saņemta no sievas par to, ka gaidāmi trīnīši, saka Ēriks Bauers, florbolists, sieviešu florbola komandas "Lekrings" Cēsīs treneris un Amatas novada sporta pasākumu organizators. Šī ziņa no ginekologa kabineta, kurā sieva bija viena pati, jau tāda pasena, nu jau trīņiem – Emīlam, Artūram un Kristapam – ir trīsarpus gadi, nu jau puikas lieli – bērndārznieki!

Lasīt vairāk

Bērniem esmu draugs, kas jāklausa. Šefpavārs Lauris Aleksejevs par tēva lomu un blēņām

Foto: LETA

Dzimis un audzis Jūrmalā, bērnībā bijis liels palaidnis, mācījies kordiriģēšanu, bet viena nenokārtota solfedžo eksāmena dēļ pametis izglītošanos mūzikā, izmācījies par virtuves pavēlnieku un nu diriģē pavāru komandu smalkā restorānā, bet, kopš uzzinājis, ka ģimenē gaidāms pieaugums, uzreiz kļuvis pieaudzis, sajutis milzīgu atbildību – restorāna "36. līnija" šefpavārs un līdzīpašnieks Lauris Aleksejevs.

Lasīt vairāk

'Sievietes gēna pietrūkst.' Gundars Ābols pēc sievas nāves meitām ir mamma un tētis vienā personā

Foto: Privātais arhīvs

Mīlestība, bērnu smiekli un apskāvieni, nēsāšana uz rokām, medicīnas sniegtās iespējas un šo pakalpojumu izmantošanā ieguldītie finanšu resursi nebija pietiekami iedarbīgi līdzekļi, lai Liene Ābola pirms pieciem gadiem spētu stāties pretī mūsdienās tik ļoti izplatītajai sērgai – vēzim. Mammu zaudēja divas meitas, bet sievu – atvaļinātais Nacionālo bruņoto spēku brigādes ģenerālis, pašreizējais VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) meitasuzņēmuma "LDz loģistika" valdes priekšsēdētājs Gundars Ābols. Viņš savām meitām jau piecus gadus cenšas būt gan tētis, gan mamma.

Lasīt vairāk

10 bērnu tētis no Krāslavas: Esmu laimīgs par Dieva dāvanu – meitiņu ar Dauna sindromu

Foto: Privātais arhīvs

Kad Mihails Tumašēvičs no Krāslavas vēl nebija precējies, viņš sapņojis, ka gribētu sev daudz bērnu. "Tā arī sapņoju…," atzīst krāslavietis, kurš audzina 10 bērnus, no kuriem pastarīte – nepilnus divus gadus vecā Anna – ir meitene ar Dauna sindromu. Lai gan sākotnēji tētim bijis šoks un iestājusies sevis žēlošanas stadija, tagad viņš ar sievu pateicoties Dievam par šādu dāvanu – īpašo meitiņu.

Lasīt vairāk

Nevis aizliegt, bet atbalstīt un limitēt: producents Edgars Zveja kopā ar dēlu startē datorspēles sacensībās

Foto: Privātais arhīvs

Pēdējos gados daudz tiek runāts par datoratkarības postu, taču, kā uzsver vairāku jomu speciālisti – psihologi, pedagogi – aizliegums bērniem spēlēt datorspēles nav pareizākais risinājums. Tieši tāpat uzskata televīzijas žurnālists un producents Edgars Zveja, kurš kopā ar 16 gadus veco dēlu Ernestu 24. februārī vienā komandā startēja jauniešu (un ne tikai) popularitāti ieguvušās datorspēles "Counter Strike" sacensībās, kas norisinājās Rīgā.

Lasīt vairāk

Tētis diviem dēliem un pieciem SOS ciemata audžubērniem. Saruna ar tēti ar lielo burtu Andri Kozlovski

Foto: Privāts arhīvs

Andrim ir 57 gadi, viņš dzīvo Valmierā, SOS bērnu ciemata mājās "Lācīši". Viņš ir izaudzinājis ne tikai divus paša dēlus, bet nu jau astoņus gadus kopā ar sievu Ludmilu ir vecāki pieciem audžubērniem. Kā sarunā atzīst Andris, pirms astoņiem gadiem, kad sievai radās ideja kļūt par mammu pulciņam bērnu, viņa neticējusi, ka vīrs piekritīs, taču viņš piekritis, nešauboties un apzinoties, cik daudz spēka tas prasīs. Viņš bija tam gatavs un ir joprojām, cerot, ka vismaz daļa no dzīves pabērniem, kas gadiem mētāti kā tenisa bumbiņas, izaugs par krietniem ģimenes cilvēkiem.

Lasīt vairāk

Ko bērnam var iemācīt tikai tēvs: runā latviešu tētuki

Foto: Privātā arhīva foto

Šodien, 10. septembrī, Latvijā svinam Tēva dienu. Viennozīmīgi – tētis gan meitai, gan dēlam ir pirmais vīrietis pasaulē, ko viņš iepazīst, un katram bērnam tieši viņa tēvs ir vis, vis, vislabākais. Protams, ir arī negatīvi piemēri, bet svētkos par to nerunāsim.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!