Foto: Shutterstock

Atzīmējot Vispasaules drošāka interneta dienu, telekomunikāciju uzņēmums "Lattelecom" apkopojis Latvijā populāru "YouTube" slavenību atziņas par droša interneta lietošanu. Jauniešu elki norāda – arī vecākiem jāapgūst droša interneta lietošana, jāpiedalās sociālo tīklu komunikācijā un jābūt informētiem un zinošiem attiecībā uz mūsdienu tehnoloģijām, ja viņi vēlas, lai bērni vēršas pie viņiem pēc padoma.

Sindijalo, Makeuparevelinu, FunFaceTV un NataliesFaces kontiem šobrīd jau seko vairāk nekā 91 tūkstotis cilvēku, tādēļ "Lattelecom" uzklausījis un apkopojis šo jauniešu padomus.

Rādi piemēru

"Tuvākajā laikā skolās būtu jāievieš iespēja apgūt pareizu interneta lietošanu, līdzīgi kā tas ir ar ceļa satiksmes noteikumiem," norāda FunFaceTV video veidotāji. Tomēr vispirms šie noteikumi būtu jāzina pašiem vecākiem. Atjautīgu paroļu izveide, jaunāko sociālo tīklu lietošana un sekošana bērnu elkiem ir pirmais solis, lai viņš gribētu vērsties pie vecākiem pēc padoma vai palīdzības.

Uzzini par jaunumiem kopā

Kopīga tā dēvēto jūtūberu video skatīšanās ne vien paplašinās bērnu un vecāku intereses, bet var būt kā sākums sarunai par atbildīgu un drošu rīcību internetā, izmantojot jauniešiem aktuālas tēmas. "Zinot, ka manā viedoklī ieklausās vairāk nekā 30 tūkstoši sekotāju, vienmēr pirms video publicēšanās pārliecinos, ka tajā nav nekā nepiemērota vai aizskaroša, tāpēc droši varu teikt, ka to var skatīties arī jaunāki bērni," atzīst Sindijalo.

Neļauj bērnam sērfot vienatnē

Pavisam maziem bērniem nepiemīt kritiskā domāšana, līdz ar to arī internetā viņiem būs grūti izšķirt, kas ir labi, kas slikti un kādas viņu rīcībai var būt sekas. Vecāki var palīdzēt, internetā sērfojot kopā, uzstādot satura filtrus vai aplikācijas, kas brīdina par iespējami neapdomīgu rīcību, norāda Makeuparevelīnu.

Jau nedaudz vecāku bērnu un jauniešu vidū šobrīd aktuāla ir nepiemērota bilžu vai video ievietošana. Vecāki var palīdzēt to mainīt. "Savus pirmos video rādīju vecākiem un tikai tad, kad saņēmu apstiprinājumu, biju pārliecināta par to publicēšanu. Tā ne tikai ieguvu apstiprinājumu to kvalitātei, bet saņēmu arī mammas atbalstu savai izvēlētajai nodarbei," atklāj Makeuparevelīnu.

Vienojies par noteikumiem

NataliesFaces atzīst, ka īpašu uzmanību pievērš personiskās informācijas publicēšanas ierobežojumiem – telefona numuram, e-pastam, dzīvesvietai, jo reiz pieļāvusi kļūdu, filmējot savas dzīvesvietas tuvumā. Ja bērnu motivē atzinības saņemšana par labu mācīšanos vai nosacījumi, kurus izpildot drīkst satikties ar draugiem, izmanto to interneta apgūšanai un lietošanai. Izstrādā interneta lietošanas noteikumus vai baušļus – tā izvairīsies no nevajadzīgiem riskiem un ierosināsi pievērst uzmanību rīcībai virtuālajā vidē.

Māci domāt kritiski

Ne visam internetā publicētajam saturam var ticēt, tāpēc īpaši būtiski ar piemēru palīdzību skaidrot, kam jāpievērš uzmanība. Atklāti jāpastāsta gan par krāpniekiem interneta vidē, gan par ļaunprātīgu rīcību no vienaudžu vidus. Tikai tā pārliecināsiet, ka, saskaroties ar nevēlamām situācijām, par tām ir jāizstāsta.

Foto: Publicitātes attēli

Latvijā populārākās "YouTube" personības publicē video par jauniešiem aktuālām tēmām (mode, pasākumi, skolas dzīve u.c.), atbild uz fanu jautājumiem, kā arī ar video starpniecību sniedz padomus un dalās pārdomās. Zināmākajām "YouTube" personībām Latvijā ir jau vairāk nekā 30 tūkstoši abonentu un to popularitāte turpina augt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!