Foto: Shutterstock
Sestdien, 17. jūnijā, Latvijā jau astoto reizi atzīmēs Starptautisko Jogas dienu. Gan jogas fiziskās prakses nodarbības, gan konference būs veids, kā iepazīties ar kultūru, kas jau gadu tūkstošiem palīdz cilvēkiem veidot harmoniskāku ikdienu, uzlabot veselību, veicināt garīgo attīstību un savstarpējās attiecības.

Indijas vēstniecība sadarbībā ar Latvijas Universitātes Starptautisko Indijas studiju institūtu organizē dažādus pasākumus, kurus apmeklēt aicināts ikviens interesents, turklāt bez maksas. "Starptautiskā Jogas diena ik gadu notiek vasaras saulgriežu laikā - to īpašā nozīme izsenis pazīstama mums visiem. Tas ir dabas pārvērtību laiks, kad mēs atjaunojam savas iekšējās būtības vienotību ar ārējo visumu. Latvijas Universitātes Starptautiskais Indijas studiju institūts aicina nosvinēt šo atjaunotnes un vienotības dienu kopā ar mums, sajūtot senās Indijas strāvojuma saplūsmi ar Latvijas dabas spēku vasaras briedumā," skaidro Starptautiskā Indijas studiju institūta direktors, Dr. med. Valdis Pīrāgs.

Pasākuma pirmā daļa norisināsies pulksten 8 zālienā pie Latvijas Universitātes Dabas mājas (Jelgavas iela 1) – pēc nelielas atklāšanas uzrunas par jogas nozīmi fiziskās un mentālās veselības veicināšanā notiks jogas rīta prakses publiskā demonstrācija (āsanu pildīšana). Tās laikā varēs iemācīties vingrojumu kompleksu, ko iespējams patstāvīgi veikt ikdienu. Tāpat tiks demonstrēti vingrojumi, ko var pildīt kopā ar bērniem. Īpašas mūzikas pavadībā varēs apgūt arī dažādus elpošanas vingrojumus. Meistarklasi vadīs jogas skolotāja, deju un kustību terapeite Līva Kupča. Pēc nodarbības būs iespējams baudīt tēju un Indijas virtuves delikateses.

Ājurvēdas ārste un Starptautiskā Indijas studiju institūta viesprofesore Šantala Prijadaršini stāsta: "Starptautiskās Jogas dienas tēma šogad ir "Cilvēcība" (Humanity). Tai ir milzīga ietekme, jo arī Latvija iestājas par cilvēcību šajā laikmetā, par mieru, nevis par karu. Globālais humānais atbalsts pauž skaidru "nē" karam. Cilvēcīguma principu mācīšana no mazotnes, izmantojot jogu, ir ceļš uz ilgstošu mieru pasaulē."

Pasākuma otrajā daļā, no pulksten 10, Latvijas Universitātes Dabas mājā notiks starptautiskā konference "Paredzētā nākotne". Konferencē atzīti jomas eksperti dalīsies jaunākajos zinātniskajos pētījumos par jogas sniegtajiem ieguvumiem, tajā skaitā par stresa samazināšanu, kā arī veselības un kognitīvās funkcijas uzlabošanos.

Tāpat konferencē tiks runāts par jogas pozitīvo ietekmi uz veselību kopumā, stresa pārvaldību, hroniskām sāpēm un garīgiem traucējumiem. Paneļdiskusijas laikā dažādu nozaru eksperti, tostarp psiholoģijas un neirozinātnes, pārrunās jogas un ājurvēdas holistiskos ieguvumus un to, kā joga un ājurvēda var papildināt tradicionālās veselības aprūpes sistēmas un veicināt vispārējo labklājību. Konferences pārtraukumā būs iespējams baudīt veselīgus un veģetārus atspirdzinājumus, iepazīstoties ar apzinātas ēšanas nozīmi jogas dzīvesveidā.

Apmeklējot jogas prakses nodarbību, organizatori aicina ņemt līdzi vingrošanas paklājiņus: pieteikšanās nav vajadzīga, bet uz konferenci gan iepriekš jāpieskās. Pulcēšanās pasākumam zālienā pie Latvijas Universitātes Dabas mājas sāksies jau no pulksten 7.30, pasākuma sākums – 8. Savukārt, dalībnieku pulcēšanās konferencei sāksies jau pulksten. 9.15, konferences atklāšana – 10. Plašāka informācija par pasākumu atrodama www.lu.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!