Ir mammas, uz kurām mēs, mammas parastās, skatāmies un izjūtam skaudību. Viņas vienmēr izskatās enerģijas pilnas un dzīvespriecīgas. Ko gan viņas dara, lai būtu laimīgas?

Lūk, portāls "Letidor" piedāvā iepazīties ar 17 ieradumiem, kuriem sekojot, arī tu vari kļūt par laimīgāko mammu uz pasaules!

Lūdz palīdzību

Laimīgas mammas nekad nebaidās palūgt palīdzību kādam radiniekam vai draugam. Bet izmocītās un nogurušās sievietes palaiž garām brīvdienas dabā un filmu skatīšanos vēlās vakara stundās tikai tāpēc, ka nespēj atrast aukli vai radinieku, kurš pasēdēs ar bērnu.

Atceries, laimīgās mammas vienkārši saka: "Lūdzu, palīdzi man. Un tu varēsi rēķināties ar manu palīdzību!"

Ej pastaigāties tieši tagad

Tu jau šodien biji ārā? Svaigs gaiss, saules gaisma un daba – tas viss sievietēm uzlabo garastāvokli.

Mamma šo pozitīvo lādiņu var iegūt, pat stumjot un šūpinot bērnu ratiņus. Uzmet skatienu bērnu laukumiņam, kura no mammām izskatās laimīga? Tev ir lieliska iespēja iepazīties ar viņu!

Plāno izklaides

Laimīgas mammas ikdienas darbs ir ļoti grūts, un dažreiz mēdz būt sarežģīti atrast laiku atpūtai. Noliec patālāk modinātājus, mājas darbus, "galējos termiņus" un sāc atslābināties: ielaid savā dzīvē saulrietus, smilšu pilis un kāršu spēles.

Atpūšoties ar ģimeni, tu aizdomāsies, kāpēc gan tik daudz laika velti šo cilvēku lietu mazgāšanai, ja laiku var pavadīt krietni lietderīgāk.
Foto: PantherMedia/Scanpix

"Noraujies" pēc pilnas programmas

Tu viņu sauc par "mīļo", viņš tevi – "saldumiņ", bet, vai tas ir pietiekami romantikai? Pa īstam laimīgām mammām patīk būt "aizņemtām" katru minūti. Pavadi laiku ar vīru – un tas tevi piespiedīs smaidīt.

Turklāt, būtu labi, ja blakus tādai laimīgai mammai ir tikpat laimīgs tētis.

Ēd, guli un esi dzīvespriecīga

Ilgi nepagulēsi, ja uz rokām ir mazs bērns, tas nu būs īsts varoņdarbs. Tomēr, jo agrāk atdosi sev veselīgu, astoņu stundu ilgu miegu, jo labāk.

Baudot atpūtu, neaizmirsti, ka vienmēr labāk ir apēst auzu pārslu putru ar banānu, nevis steigā izdzert kafijas krūzi un apēst pusdienas, kas palikušas pāri no bērna.

Nodarbojies ar sportu

Šķiet, ka laimīgās mammas, kuras ir enerģijas pilnas, noteikti lieto antidepresantus. Vai kā minimums – iedzer pa alkoholiskam kokteilim. Nekā tamlīdzīga! Laimīgu mammu "narkotika" ir ikdienas fiziskās aktivitātes.

Šim ieradumam ir grūti nepiekrist: treniņi padara mūs laimīgas, un mēs jūtam, kā viss negatīvais, kas iekrājies, pazūd. Mammai sports ir lieliska iespēja justies nedaudz patmīlīgai, jo viņa taču to dara sevis dēļ un dara to nevis bērnu ielenkumā, bet pieaugušo kompānijā. Protams, šis attiecas uz nosacījumu, ja mammai ir iespēja izrauties uz sporta zāli, bet ja ne – atceries, ka sportot itin labi var arī mājās.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Ļauj sev nedaudz vientulības

Būt vienai – nenozīmē būt vientuļai. Ir ļoti svarīgi atpūsties no bērniem. Izvēlies savu veidu – tas var būt pokers ar draudzenēm vai patīkama laika pavadīšana vannā ar labu lasāmvielu.

Esi labvēlīgi noskaņota pret apkārtējiem cilvēkiem

Vairums laimīgo mammu regulāri dara kaut ko citu cilvēku labā. Vai tā būtu lazanjas pagatavošana ģimenei, kurā nesen kā ienācis zīdainis, vai vizīte pie kāda drauga pieklājīgos gados…

Atceries, ka tava palīdzība ir papildu depozīts karmas bankā.

Novērtē to, kas tev pieder

Laimīgas mammas nesacenšas un sevi nesalīdzina ar citiem. Ne viņas pašas, ne savus bērnus, ne mašīnas – tam visam nav jābūt vislabākajam. Skaudība ne reizi vien ir sagrāvusi daudzu cilvēku laimi.

Grieķu filozofs Epiktēts sen, sen ir teicis: "Būt laimīgam ir labāk, nekā būt bagātam. Mīli to, kas tev pieder."

Pavadi laiku ar draugiem

Laimīgām mammām ir tuvas draudzenes, kuras arī ir mammas. Zināt, ka esat uz viena viļņa – tā ir atslēga uz panākumiem. No mazām nepatikšanām līdz nopietnām problēmām – visu uzklausīs tavi draugi, bet tev kļūs vieglāk.

Lutini sevi

Laimīgas mammas dažreiz sev nopērk ziedus, ja neviens cits par to nav iedomājies. Viņas iet ar vīru pusdienās, veic kosmētiskas procedūras vai dara jebko citu – tikai savam priekam.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pārkāp noteikumus

Noteikumi radīti, lai tos pārkāptu. Piemēram, laimīgas mammas dažreiz var atļaut savai četrus gadus vecajai meitiņai ieiet vannā kopa ar sunīti, bet pa ceļam uz mājām savam pusaugu dēlam piedāvāt ieskriet restorānā un nogaršot kādu dārgu desertu.

Un tas viss tāpēc, ka laimīgas mammas zina, kā rutīnu pārvērst brīnumos!

Dažreiz "sadali" bērnus

Atrod iespēju "sadalīt" bērnus vienu no otra un pavadīt laiku ar katru no viņiem atsevišķi. Neviens nenovērsīs uzmanību, neviens nekonkurēs, nedraiskosies. Viens baudījums!

Par nākotni domā pozitīvi

Ja nu pēkšņi tava laimīgā ģimenes dzīve izrādīsies apdraudēta, atgādini sev, ka mēdz notikt viss – gan sliktais, gan labais. Laimīgas mammas zina, ka pēc nepatīkamiem brīžiem iestāsies priecīgas dienas.

Piedod un aizmirsti

Mēs visi vēlamies dzīvot ideāli un vienmēr visu darīt pareizi. Bet dažreiz mēs viļamies, zaudējam pacietību, kļūstam nekonsekventi un sākam bērniem dot konfektes katru dienu…

Diemžēl, mūsu personīgās skumjas atsaucas uz mūsu bērniem.

Vislaimīgākās mammas zina, ka pat labākajām no viņām mēdz būt grūtas dienas. Bet šīs mammas "palaiž" brīvē problēmas, viņas nodarbojas ar fitnesu un vienkārši sāk plānot nākamo atvaļinājumu.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Smejies līdz asarām

Bērniem patīk redzēt savas mammas smaidīgas. Un arī pētījumi pierāda, ka mūsu smadzenes sāk izstrādāt serotonīnu ne tikai smiešanās laikā, bet pat mutes kaktiņu kustēšanās laikā. Šādu vingrinājumu laikā tu izskatīsies dīvaini, un tas izraisīs smieklus taviem bērniem.

Smiešanās kopā ar bērniem ir viens no galvenajiem laimīgu mammu noslēpumiem.

Apskaujieties

Laimīgas mammas savus bērnus apskauj katru reizi, kad vien gadās šāda iespēja. Un tas ir ļoti tālredzīgi, jo šo iespēju, līdz ar skolas gaitu sākšanu, būs arvien mazāk un mazāk. Un ar laiku tās vispār pazudīs, tiklīdz tavs bērns saņems autovadītāja apliecību. Protams, otrs apgalvojums – tas ir tikai joks!

Vienkārši neaizmirsti izmantot savas laimīgās mammas priekšrocības – ņem no dzīves visu, ko tā tev sniedz tieši tagad!

  • "Mums izdzīvošanai nepieciešami četri apskāvieni dienā. Mums dienā nepieciešami astoņi apskāvieni, lai uzturētu labu veselību. Mums dienā nepieciešami 12 apskāvieni personīgai izaugsmei". Šī frāze "pieder" amerikāņu izcelsmes psihoterapeitei Virdžīnijai Satīrai, bet plašāk par to, kāpēc ir tik svarīgi bērnu regulāri apskaut, lasi te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!