Foto: Publicitātes foto
No 8. līdz 10. janvārim, Ložmetējkalnā norisināsies ziemas nometne "Baltais Vilks", pulcējot vairāk nekā 150 skautus, gaidas un jaunsargus. Šī ir lielākā skautu un gaidu ziemas nometne Baltijas valstīs. 9. janvārī ikviens interesents aicināts apmeklēt nometni.

Nometnes viesiem būs iespēja redzēt un uzzināt, kā skauti un gaidas nometņo, kā arī apskatīt vēstures ekspozīciju par Ziemassvētku kaujām. Pulksten 17 notiks Valgundes pagasta organizētā piemiņas pasākuma atklāšana, bet pulksten 18 tiks atklāta akcija "99 gaismas par godu Ziemassvētku kaujām", kuras laikā Ložmetējkalnā skauti un gaidas iedegs 99 zaļas uguntiņas, simbolizējot kauju laikā veiktās frontes pārrāvuma vietas.

Kā portālu Cālis.lv informēja Latvijas Skautu un gaidu centrālā organizācijas pārstāvis Mārtiņš Bakmanis, nometnē jauniešiem būs unikāla iespēja dzīvot ziemā trīs dienas āra apstāklos, guļot apkurināmās teltīs un pašiem rūpējoties par savu sadzīvi. Nometnes dalībnieki piedalīsies dažādās izglītojošās un praktiskās aktivitātēs ar mērķi apgūt jaunas prasmes, izaicināt sevi un uzzināt ko jaunu par Latvijas vēsturi - Ziemassvētku kaujām. Skauti un gaidas kopīgi veidos arī īpašu gaismu - vaduguņu iedegšanas akciju, tā pieminot 99 gadus kopš Ziemassvētku kaujām.

Ziemassvētku kaujas bija vienas no nozīmīgākajām latviešu strēlnieku bataljonu pastāvēšanas vēsturē. Šīs kaujas bija svarīgs solis ceļā uz Latvijas valsts veidošanu, latviešu strēlniekiem parādot vienotību, nenovērtējamu cīņassparu un drosmi. Kaujās strēlnieki devās bez artilērijas atbalsta pret daudz lielāku pretspēku. Lai pārsteigtu ienaidnieku ar negaidītu uzbrukumu, īpašas vienības naktī grieza ejas vāciešu dzeloņdrāšu aizžogojumos. Agri no rīta, šīs pašas vienības griezuma vietas iezīmēja ar zaļām uguntiņām – vadugunīm saviem biedriem.

Nometnes priekšnieks, vadītājs Nils Klints par nometni saka: "Nometne "Baltais Vilks" ir turpinājums pirmās Latvijas brīvvalsts skautu tradīcijai, došanos uz Ložmetējkalnu, lai pieminētu un godinātu latviešu strēlniekus un Ziemassvētku kaujas, kurās piedalījās arī pirmais Latvijas skautu prezidents, ģenerālis Kārlis Goppers. Mūsdienās tā ir nometne, kurā skauti un gaidas izdzīvo "dzīvo" vēsturi, nometņojot teltīs, un sajūtot to īpašo gaisotni, kas šajās dienās ir Ložmetējkalnā! Šajā nometnē jaunieši piemin un godina latviešu strēlniekus, kā arī praktizējas āra dzīvē, kļūstot patstāvīgāki."

Ziemas sagaita "Baltais Vilks" notiek jau 14. reizi. Tradīcija – janvārī doties uz Ložmetējkalnu – saglabājusies no pirmās Latvijas brīvvalsts laikiem, kad skauti devās pārgājienā uz Ložmetējkalnu, lai pieminētu Ziemassvētku kaujās kritušos latviešu strēlniekus. Šobrīd nometne katru gadu pulcē vairāk nekā 150 cilvēku, kā arī ir lielākā skautu un gaidu ziemas nometne Baltijā.

Šogad nometnē "Latvijas Skautu un gaidu centrālo organizāciju" pārstāvēs vienības no Valmieras, Kocēniem, Rīgas, Ogres, Ķeguma, Ogresgala un Tukuma, savukārt "Latvijas Kristīgos skautus" pārstāvēs Dobeles un Baldones vienības. Nometnē piedalīsies arī divas "Jaunsardzes centra" vienības no Babītes.

Nometne "Baltais Vilks" tapusi sadarbībā ar Aizsardzības ministriju, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentu, kā arī ar Āra dzīves apmācību centra "Pelēkais Vilks" un Nacionālo Bruņoto spēku atbalstu

Skautisms un gaidisms ir jaunatnes neformālās audzināšanas kustība, kas papildina skolu un ģimeni. Tās mērķis ir audzināt jaunatni par krietniem un derīgiem savas valsts un pasaules pilsoņiem. Skautisms un gaidisms attīsta pašpaļāvību, vajadzību izzināt, atklāt un gribu mācīties. Šobrīd Latvijā ir vairāk nekā 800 aktīvu skautu un gaidu. Latvijas Skautu un Gaidu centrālā organizācijā ir pasaules skautu un gaidu organizāciju WOSM (World Organization of the Scout Movement) un WAGGGS (World Association of Girl Guides and Girl Scouts) dalīborganizācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!