Foto: Shutterstock

Kāds 13 gadus vecs zēns Kalums Manings no Lielbritānijas saviļņojis ne vien sociālo tīklu lietotāju sirdis, bet arī rakstniekus un grāmatu izdevējus visā pasaulē pēc tam, kad viņu skolasbiedri apcēluši slēgtās saziņas lietotņu grupās par to, ka Kalums lasa grāmatas un publicē atsauksmes savā "Instagram" profilā, vēsta BBC.

Kalums pavisam nesen uzsācis mācības jaunā skolā, bet viņa jaunie skolasbiedri sākuši zēnu apcelt privātos saziņas lietotņu čatos, kur pievienots arī pats Kalums, norādīts "The Guardian". Kad par to uzzinājusi arī Kaluma vecākā māsa Elisa, viņa nevilcinājusies savu sašutumu paust vietnē "Twitter": "Es nespēju noticēt tam, cik briesmīgi ir bērni. Mans mazais brālis uztaisīja "Instagram" kontu, lai liktu atsauksmes un runātu par grāmatām, un bērni viņa jaunajā skolā to ir redzējuši un izveidojuši čatu, kur sauc viņu par dīvainu, apsmejot viņu, un pievienojot čatā arī viņu, lai viņš var redzēt."


Sākotnēji Kaluma profilam bijuši mazāk nekā 30 sekotāju, bet tagad to skaits sasniedzis jau vairāk nekā 300 tūkstošus. Īsā laikā Elisas tvīts apbērts ar laba vēlējumiem Kalumam un iedrošinošiem vārdiem, ka viņam nevajag kautrēties par savu hobiju un būt lepnam, ka viņš lasa grāmatas. Pozitīvus komentārus atstājuši tādi rakstnieki, kā Mets Heigs un Karolīna Kepnesa. Vairākas izdevniecības, grāmatu veikalu ķēdes un pat paši rakstnieki Kalumam piedāvājuši nosūtīt grāmatas, lai Kalums tās varētu lasīt un atstāt atsauksmes savā "Instagram" kontā.

View this post on Instagram

A post shared by cal :-) 📚📚 (@cals_book_account) on Mar 1, 2020 at 5:27am PST


Kaluma mamma Karla BBC atklāja, ka viņas dēls pēc ziņu izlasīšanas vienaudžu čatā ir bijis ļoti sašutis un bēdīgs. Tipiskas mobinga frāzes, kas nākušas no skolasbiedriem, bijušas "skumjš jocīgais". Kas padarījis situāciju vēl ļaunāku – zēns čatu varējis tikai lasīt, bet ne iesaistīties sarunās, par ko parūpējušies grupas izveidotāji.

Neskatoties uz skolasbiedru rīcību, interneta lietotāju atbalsts, reaģējot uz Kaluma māsas tvītu, licis justies zēnam brīnišķīgi un saviļņojis visu zēna ģimeni. Šāda pozitīva reakcija no cilvēku puses parādījusi, ka pāridarītāji neuzvar, bet pēdējais smejas mobinga upuris – būdams priecīgs, protams, jo saņēmis tik nepieciešamo atbalstu. Kalums pat saņēmis uzaicinājumu paviesoties "Instagram" galvenajā mītnē, bet rakstnieks Mets Heigs iedrošinājis, atklājot savu pieredzi, ka pats arī 13 gadu vecumā slēpis savu mīlestību pret grāmatām, lai netiktu apcelts. "Jā, protams, vienmēr būs kibermobingotāji, bet vienmēr ir arī šādi brīži, kas apcelšanu izmēž ar labsirdības palīdzību," BBC izteicies Heigs.


Kalums ļoti aizrāvies gan ar Stīvena Kinga grāmatām, Harija Potera sērijas grāmatām, gan klasiku – Džeinas Ostinas, Džordža Orvela un pat Fjodora Dostojevska grāmatām. Taču pats zēns atzinis, ka viņa mīļākā rakstniece vismaz šobrīd ir Karolīna Kepnesa.

  • Šajā rakstā uzzināsi vairāk par to, kas ir vienaudžu vardarbība un ko darīt, ja bērns no tās cieš.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!