Foto: PantherMedia/Scanpix

Pasaules Dzirdes dienā, 3. martā, fonds "ABLV Charitable Foundation" sadarbībā ar ilggadējo programmas "Palīdzēsim dzirdēt!" partneri Latvijas Bērnu dzirdes centru uzsāk informatīvu kampaņu "Vai austiņās ir spēks?". Interneta vietnē "Dzirdi.ablv.org" vecāki kopā ar bērniem aicināti aizpildīt vienkāršu testu par uzvedību dažādās ikdienas situācijās, lai noskaidrotu, vai ir nepieciešama tālāka dzirdes pārbaude.

"Nereti bērni paši nenojauš, ka viņiem ir dzirdes problēmas, tāpēc liela loma ir vecākiem – atbildīgajiem par bērna veselību. Lai problēmu identificētu, svarīgi būt informētam par tās pazīmēm. Sadarbībā ar Latvijas Bērnu dzirdes centru esam izstrādājuši vienkāršu testu, kas vecākiem ļaus ne tikai apzināt iespējamās bērnu dzirdes problēmas, bet arī vienlaikus izglītos par dzirdes veselību," stāsta fonda valdes priekšsēdētāja Zanda Zilgalve. "Testa jautājumos minētajās situācijās aicinām iejusties arī vecākus un novērtēt pašiem savu dzirdi," Pasaules Dzirdes dienā mudina Zilgalve.

"Dzirde īpaši būtiska ir bērnu vecumā, jo, pateicoties dzirdes funkcijai, bērns spēj apgūt valodu un runātprasmi, kas, savukārt, mazina ar dzirdi saistīto problēmu radītās sekas. Dzirdes skrīnings jaundzimušajam ir vienīgā obligātā dzirdes pārbaude bērnam agrīnā vecumā. Tā kā dzīves laikā dzirde var mainīties - dzirdes traucējumi ir ne tikai ģenētiska problēma, tos var radīt arī dažādas saslimšanas un infekcijas, traumas un trokšņi -, ieteicams profilaktiskos nolūkos to pārbaudīt reizi gadā. Šis tests ir brīnišķīgs rīks, lai identificētu iespējamās dzirdes problēmas, kā arī pārliecinātos, ka ar dzirdi viss ir kārtībā," skaidro Dr. med. Sandra Kušķe, Latvijas Bērnu dzirdes centra vadītāja.

Pēc Pasaules Veselības organizācijas (PVO) datiem, vairāk nekā pieci procenti pasaules iedzīvotāju – ap 360 miljoniem cilvēku, no tiem 32 miljoniem bērnu – ir paliekoši dzirdes traucējumi. Latvijā proporcija ir līdzīga. Vājdzirdīgiem bērniem līdz 15 gadu vecumam 60 procentos gadījumu dzirdes traucējumus radījuši cēloņi, ko būtu bijis iespējams novērst - slimības un infekcijas (31 procents), komplikācijas dzemdību laikā (17 procenti), toksisku medikamentu lietošana grūtniecības un bērna barošanas laikā (4 procenti) un citi iemesli (8 procenti). Jebkurā vecumā ir svarīgi ievērot dzirdes higiēnu, izvairoties no dzirdei kaitīgiem medikamentiem, kā arī nepakļaujot sevi skaļiem trokšņiem darba un brīvajā laikā.

Ļoti bieži neievērotas dzirdes higiēnas dēļ, bērniem un pieaugušajiem nākas lietot dzirdes palīgierīces, no kurām populārākie ir dzirdes aparāti un kohleārie implanti. "ABLV Charitable Foundation" programmas "Palīdzēsim dzirdēt!" 10 darbības gados ar ziedotāju palīdzību jau 362 bērni ir saņēmuši augstas kvalitātes daudzkanālu digitālos dzirdes aparātus vairāk nekā 600 000 eiro apmērā, tostarp 97 vājdzirdīgi bērni 2016. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!