Foto: Publicitātes foto
Klajā nākusi dizaineres Dainas Gāgas Ēķes grāmata bērniem "Gribu būt dizainers", kas iepazīstina ar trim dizaina profesijām, kā arī krāsu nozīmi un dizaina paņēmieniem. Tā ir vienlaikus gan izglītojoša, gan arī izklaidējoša, jo ietver darba lapas un uzlīmes.

Grāmata ir domāta sākumskolas vecuma bērniem. Tā radīta, lai veicinātu bērnos izpratni par dizaina profesijām, un sniedz atbildes uz jautājumiem – kas ir dizains, kas ir dizainers, kādus pienākumus un uzdevumus jāveic šīs profesijas pārstāvjiem.

Grāmatas saturu bērniem palīdz uztvert košās, izteiksmīgās un stilizētās ilustrācijas. Grāmatā ir vizualizētas grafikas, modes un interjera dizainera profesijas, par katru no tiem ir savs stāstiņš, taču tie ir saistīti cits ar citu, tādā veidā attīstot bērnu asociatīvo domāšanu. Grāmatas varoņu prototipi ir reāli cilvēki no Dainas draugu loka – modes mākslinieks Dāvids, grafiskais dizainers Matīss Zvaigzne un interjera dizainere Gundega Zaķe-Cimža. Grāmatas noslēgumā šīs radošās personības īsi pastāsta par savu profesiju un paskaidro, kāpēc tā viņiem liekas interesanta.

Foto: Publicitātes foto

Grāmatas teksta un idejas autore Daina Gāga Ēķe ir Modes un dizaina menedžmenta pasniedzēja Latvijas Kultūras koledžā, lasa lekcijas studentiem un ir izveidojusi savu platformu "Meringue", kas radīta, lai veicinātu sadarbību starp modes dizaineriem un menedžeriem.

"Vissarežģītākā lieta, ko vien varam iedomāties, sākas ar baltu lapu. Un, liekot ideju pie idejas, prātu pie prāta, cilvēki rada ģeniālas lietas. Pasaulē vēl ļoti daudz ko var uzlabot vai izgudrot no jauna. Varbūt to paveiksi tieši tu?" Tā skan grāmatas autores Dainas Gāgas Ēķes novēlējums lasītājiem – topošajiem dizaineriem.

"Dizainere Daina Gāga Ēķe radījusi grāmatu, kurā neuzkrītoši, rotaļīgi un bez liekas didaktikas vedina bērnus no agrāk iepazītās pasaku vides uz citu – lielāku zinību pasauli. Grāmatas vizuāli izteiksmīgais, fantāziju raisošais mākslinieciskais fons rosina bērnu līdzdomāšanu un līdzdarbošanos. Tās atvērumi sakabināti kā vilciena vagoni, kuri virzās pa dizaineres liktajām sliedēm uz bērnam vēl nezināmām stacijām – Atziņa, Zinības, Prasmes… un arī Māksla, Stils un Dizains. Grāmatas smalkā estētika padara to par augstvērtīgu dizaina objektu, krāšņu dizaina notikumu," tā par grāmatu saka Jānis Borgs – mākslas vēsturnieks, kritiķis, kurators un dizainers, kurš pats sevi dēvē par dizaina vērotāju.

Foto: Publicitātes foto

Grāmatas atklāšanas svētki notiks 2. februārī, no plkst.13 līdz plkst. 15, Rīgā, Kalnciema ielā 35. Būs iespēja satikt autori, aplūkot un iegādāties grāmatu, noklausīties Martas Sproģes ģimenes priekšnesumu, izpausties radošās aktivitātēs un svinēt svētkus kopā!

Grāmatu izdevusi biedrība "Droši un Koši", pateicoties SIA "Krāsu serviss" finansiālajam atbalstam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!