Foto: Shutterstock
Nereti secinām, ka lielu daļu algas iztērējam pārtikā, turklāt nopirktajam ēdienam beidzas derīguma termiņš un rezultātā nemaz visu neapēdam, bet izmetam ārā. Lēti var paēst, ja pērkam akcijas preces un lētos produktus, piemēram, makaronus. Taču nebūs veselīgi apēst maltītē tikai makaronus vien. Sertificēta uztura speciāliste Lizete Puga iesaka knifus, lai maltītei tērētu iespējami mazāk naudas, iedrošinot, ka ēst veselīgi nebūt nav dārgi. Savukārt "Tasty" no sava arhīva izvēlējās receptes, lai iedvesmotu tevi pabarot ģimeni garšīgi.
  • Nepērc pusfabrikātus. Jau gatavi, pārstrādāti produkti maksā vairāk. Turklāt gatavas maltītes vienmēr būs sāļākas, saldākas un treknākas, nekā nepieciešams.
  • Izvēlies bāzes produktus, no kuriem vari daudz ko pagatavot. "Pandēmijas laikā, kad pērkam retāk un bieži vien veselai nedēļai, cilvēki nereti sūdzas, ka nav iespējams saglabāt produktus svaigus. Bet, piemēram, kāpostus un burkānus ledusskapī var turēt ilgi un tos var ēst, pievienojot zupām, salātiem, sacepumiem."
  • Sasaldē produktus. "Es neiesaku izmantot saldētos produktus kā jau gatavas maltītes, bet iesaku svaigus produktus sasaldēt pašiem. Un tad, kad plānots gatavot, izņemt no saldētavas un pievienot maltītei. Piemēram, labi der saldēto dārzeņu maisījumi, kas ir arī ļoti ērti ģimenēm. Bet jāatceras, ka saldēti dārzeņi jāatlaidina lēni."
  • Ņem vērā sezonalitāti. "Mēs nevaram gaidīt, ka visu gadu būs pieejami arbūzi, zemenes un mellenes. Protams, šie produkti arī maksā. Ja izvēlamies sezonālos produktus, tad varam iekļauties cenā. Šobrīd vieni no lētākajiem veikalos ir kāposti, burkāni, kartupeļi, dažādas pupiņas, pākšaugi, arī āboli un bumbieri ir par saprātīgām naudām."
  • Vari izvēlēties arī gaļu un zivis. "Nevaru teikt, ka svaiga gaļa būtu ļoti, ļoti augstās cenās. Viens no ekskluzīvākajiem produktiem, par kuru cenu cilvēki sūdzas, ir zivis. Bet var izvēlēties saldētās zivis. Saldētavās atrodas arī diezgan daudz labu zivju izstrādājumi, ko var viegli pagatavot mājās un tas neprasa daudz laika. Galvenais šos produktus pareizi atsaldēt, tas jādara lēni, pirms tam zivis ievietojot ledusskapī un tikai tad uz pannas."
  • Pirms izvēlies akcijas preces, pievērs uzmanību kvalitātei. "Es mudinātu vairāk skatīties uz kvalitāti, ne tikai cenu. Ne vienmēr augsta cena nozīmē, ka produkts būs kvalitatīvs. Bet tas, ka produkts ir nocenots, nenozīmē, ka tas jāliek iepirkumu grozā. Un arī lēts produkts uzreiz nenozīmē, ka sastāvs ir slikts."
  • Plāno ēdienkarti. "Iesaku plānot gan uzkodas, gan pamata ēdienreizes. Tad būs mazāk izmestās pārtikas. Un jāseko līdzi termiņiem. Ja jūtam, ka nepaspēsim apēst, tad liekam saldētavā. Ja vienā dienā nopērkam gan gaļu, gan zivis, gan svaigus piena produktus, riskējam, ka tie var sabojāties. Plānošana palīdz strukturizēt izvēles. Jā, tas ir ļoti sarežģīts posms, nav vienkārši, bet es ierosinātu, ka ģimenē mēs katrs pieliekam savu artavu. Katrs pasaka, ko vēlas redzēt ēdienkartē. Plānošana, diemžēl, ir darbs, bet tā palīdz ietaupīt."
  • Negatavo jaunu ēdienu trīs reizes dienā. "Izdevīgāk būs, ja gatavosi vakariņas tā, lai no tām paliek kaut kas nākamās dienas pusdienām. Un tad nākamajā dienā būs no jauna jāgatavo tikai vakariņas."
  • Uz šķīvja kombinē trīs produktu grupas. "Makaroni ir pieejami, tomēr nevajadzētu ēst maltīti, kas sastāv tikai un vienīgi no makaroniem. Jāpiedomā, lai vienā ēdienreizē būtu uz šķīvja arī dārzeņi un olbaltumvielām. Piekrītu, ka griķiem, kartupeļiem, rīsiem, makaroniem ir salīdzinoši zema cena, tomēr vienmēr vajadzētu padomāt par šīm kombinācijām."

Aromātiskais burkānu-zirnīšu sautējums krējuma mērcītē

Foto: Shutterstock

Mūsmājās šo sautējumu gatavo bieži, kā saka – "labs aizdars". To var baudīt ar kartupeļiem vai makaroniem, vai kotletītēm. Kad parastās mērces šķiet jau izmēģinātas, burkānu-zirnīšu sautējums ir garšīga izvēle.

Lasīt vairāk

Rīsu un maltās gaļas sacepums cepeškrāsnī

Foto: Shutterstock

Sātīgai pusdienu reizei - rīsu sacepums ar malto gaļu un siera un olu "cepuri".

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu un siera sacepums

Foto: Shutterstock

Vienkāršs ziedkāpostu sacepums, kas papildināts ar siera mērci un sarīvētu sieru virskārtā. Vari izmantot kā Parmezāna sieru, tā rīvētu Krievijas, Holandes vai kādu citu labi kūstošu sieru.

Lasīt vairāk

Gardās kāpostu kotletes

Foto: Shutterstock

Kāpostu kotletes ir sulīgas, gardas un vienkārši pagatavojamas. Vari tās pasniegt ne vien kā piedevu, bet arī kā pamatēdienu. Pat jaunākie ģimenes locekļi, kuri lielākoties nav sajūsmā par sautētiem vai tvaicētiem kāpostiem, ne vien ar gardu muti noēdīs zeltaini kraukšķīgās kotletes, bet noteikti prasīs papildporciju. It īpaši, ja kā piedevu pasniegsi skābo krējumu vai sēņu mērci.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgi kartupeļu pončiki ar kāpostu pildījumu

Foto: Shutterstock

Kartupeļu pončiki ar kāpostu pildījumu ir kā radīti sātīgām vakariņām, it īpaši, ja pasniegsi tos ar skābo krējumu.

Lasīt vairāk

Griķi ar sēnēm

Foto: Shutterstock

Brīnišķīgs ēdiens vakariņām - griķi ar sēnēm, ceptiem sīpoliem, burkāniem un olu. Noderēs gan veikalā nopērkamie šampinjoni vai austersēnes, gan mežā salasītās bekas un bērzlapes. Griķus var ēst kā pamatēdienu, un tos var pasniegt kā piedevu ceptai gaļai.

Lasīt vairāk

No omas krājumiem: kāpostu tīteņi tomātu pastas-saldā krējuma mērcītē

Foto: Shutterstock

Ļoti garšīga maltīte, kuras recepte meklējama omas krājumos. Ēdiens būs ar mājas sajūtu. Viegli pagatavojamie kāpostu tīteņi mērcītē nav pārlieku trekni, bet sātīgi gan. Tie garšos gan lielajiem, gan mazajiem ēdājiem.

Lasīt vairāk

Kartupeļu pankūkas ar sieru

Gardās kartupeļu pankūkas ēd ar krējumu vai brūkleņu zapti.

Lasīt vairāk

Griķu sacepums ar vistas fileju un sēnēm

Foto: Shutterstock

Ērti pagatavojams vakariņu vai pusdienu ēdiens. Jānovāra irdeni griķi un cepeškrāsnī jāsacep ar vistas fileju, sēnēm un siera cepurīti.

Lasīt vairāk

Krēmīgā konservēto tomātu zupa

Foto: Publicitātes attēls

Garšīga tomātu zupa, kas sasildīs drēgnā vakarā. Pateicoties tam, ka zupai netiek pievienots buljons vai papildu šķidrums, tā būs īpaši bieza un tumīga. Recepti "Tasty" lasītājiem piedāvā "Elvi".

Lasīt vairāk

Vienkāršais kartupeļu sacepums ar kokosriekstu pienu un ķiplokiem

Foto: DELFI

Kad visas ierastās kartupeļu sacepumu versijas jau apnikušas, ir laiks izmēģināt ko jaunu. Šī recepte ir vienkāršāka par vienkāršu – ir nepieciešamas vien pāris sastāvdaļas, bet kokosriekstu piens, ķiploki un rīvēta laima miziņa kartupeļiem piešķirs pavisam jaunu, nedaudz eksotisku un nenoliedzami lielisku garšu. Ja netici, izmēģini!

Lasīt vairāk

Burkānu un kāpostu plācenīši

Foto: Shutterstock

Burkānu - kāpostu plācenīši ikdienas maltītei.

Lasīt vairāk

Izcili gardās plānās pankūkas

Foto: Privātais ahīvs

"Izcila recepte! Pankūkas ir viegli apgriezt pannā, tās ir plānas kā papīrs, nav eļļainas un vareni gardas," tā pārbaudītu plāno pankūku recepti iesaka mūsu lasītāja Natalija Novikova.

Lasīt vairāk

Krēmīga pasta ar zirnīšiem un šķiņķi

Foto: Shutterstock

Kārdinoši krēmīga pasta ar zirnīšiem, šķiņķa gabaliņiem un kūstošu cieto sieru. Maltīte, kas pabaros pat visizsalkušāko ēdāju un liks vaicāt pēc papildporcijas.

Lasīt vairāk

Pasta ar sezonas dārzeņiem saldā krējuma mērcē

Foto: DELFI

Pasta pusdienās vai vakariņās bieži vien šķiet labākā doma, ko pagatavot. Ātri, vienkārši un garšīgi! Arī šī recepte neliks vilties.

Lasīt vairāk

Kāpostu tīteņi ar cūkgaļu un griķiem

Foto: Shutterstock

Kāpostu tīteņi ar cūkgaļu un griķiem – sātīgām un gardām pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Makaroni ar tunci, sēnēm un ķirštomātiem

Foto: Shutterstock

Sātīgām pusdienām vai vakariņām - makaroni ar tunci, sēnēm un ķirštomātiem.

Lasīt vairāk

Apgāztais kartupeļu sacepums jeb kūka

Foto: Shutterstock

Viss garšīgais ir patiešām vienkāršs – liec kartupeļu ripiņas kārtu kārtās, kā jau ierastā sacepumā, apgāz un neparasti pasniegts ēdiens gatavs. Kartupeļu kūku pasniedz ar svaigiem salātiem un kādu krējuma mērcīti.

Lasīt vairāk

Baklažāni pildīti ar malto gaļu un rīsiem

Foto: Shutterstock

Vienkārši, sātīgi un garšīgi - cepeškrāsnī cepti baklažāni, kas pildīti ar malto gaļu un rīsiem.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un maltās gaļas sacepums

Foto: Shutterstock

Sātīgs un garšīgs kartupeļu un maltās gaļas sacepums. Šo vakariņu maltīti pagatavot būs viegli – atliek vien salikt kārtās sastāvdaļas un ielikt cepeškrāsnī.

Lasīt vairāk

Tomātu - burkānu zupa

Foto: Shutterstock

Tomātu - burkānu zupa gatavojama kādās 30 minūtes un rezultāts vienkārši fantastisks.

Lasīt vairāk

Pasta 'alla norma' ar baklažāniem un sieru

Foto: Shutterstock

Pasta "alla norma" ir tradicionāls sicīliešu ēdiens, kura dzimtene ir Katānijas reģions. Tā pagatavošananai nepieciešamas vien pāris pamatsastāvdaļas: pasta, baklažāns, tomāti, rikotas siers un baziliks, bet rezultāts pārsteigs pat izlepušāko gardēdi. Kā atklāj "Telegraph", tad lieli "pasta alla norma" cienītāji ir arī pasaulslavenie itāliešu dizaineri Domeniko Dolče un Stefano Gabana.

Lasīt vairāk

Ar malto gaļu un rīsiem pildīta paprika

Foto: Shutterstock

Laikā, kad ienākas jaunā paprikas raža, grēks kaut reizi nepagatavot pildīto papriku. Pildījumam var izmantot it visu, kas garšo, - sēnes, biezpienu, citus dārzeņus, sieru. Bet visklasiskākā izvēle - maltā gaļa ar rīsiem, šo recepti piedāvājam arī jums.

Lasīt vairāk

Burkānu plācenīši ar mannu

Foto: Shutterstock

Sulīgi burkānu plācenīši, kas vislabāk garšos ar aukstu skābo krējumu.

Lasīt vairāk

Grūbu - sālītu gurķu zupa

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojama grūbu - gurķu zupa.

Lasīt vairāk

Kartupeļu, maltās gaļas un kausētā siera sacepums

Foto: Shutterstock

Sātīgai maltītei ikdienā vai svētkos – kartupeļu, maltās gaļas un kausētā siera sacepums.

Lasīt vairāk

Pupiņu zupa ar burkāniem un grūbām

Foto: Shutterstock

Garda un sātīga pupiņu zupa ar burkāniem un grūbām.

Lasīt vairāk

Piparu, kabaču un maltās gaļas sautējums 'It kā pildīti pipari'

Foto: Shutterstock

Dārzeņu sautējums, kas pēc garšas atgādina pildītos piparus vai kabačus – man sanāca nu ļoti garšīgi, labāk kā īstie pildītie pipari un kabači!

Lasīt vairāk

Dārzeņu zupa ar kausēto sieru

Foto: Shutterstock

Sātīgai ēdienreizei - dārzeņu zupa ar kausēto sieru.

Lasīt vairāk

Pikantā tomātu biezzupa bez saldā krējuma

Foto: DELFI

Tomātu zupu recepšu ir gana daudz, bet šīs receptes panākumu atslēga slēpjas tajā, ka jāliek palieli sīpoli, lai zupa ir kreptīga. No čili pipariem un ķiplokiem arī nav ko bīties. Un saldais krējums var droši palikt veikala plauktā!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!