Foto: Publicitātes foto

Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) atlases konkursos noskaidrojusi labākos jaunos speciālistus, kuri dosies pārstāvēt Latviju pasaules mēroga jauno profesionāļu meistarības konkursā “WorldSkills 2019”, kurš no 22. līdz 27. augustam norisināsies Kazaņā, Krievijā.

"World Skills" ir augstākā līmeņa sacensības profesionālajā meistarībā, kur ļoti sīvā konkurencē dalībnieki, kas ir profesionālo skolu audzēkņi vai absolventi vecumā līdz 25 gadiem, veic praktiskus uzdevumus, sacenšoties meistarībā tādās jomās kā pavārmāksla, dizains, smago spēkratu apkope un remonts un daudzās citās, un to vērtē profesionāla žūrija.

Atlases konkursos labākos rezultātus uzrādīja un iespēju pārstāvēt Latviju ieguva septiņi jaunie profesionāļi septiņos prasmju konkursos:

  • skatlogu noformēšana Luīze Mihailova, Liepājas Mākslas un dizaina vidusskolas absolvente;
  • grafikas dizains Laine Zvirgzdiņa, Rīgas Valsts tehnikuma audzēkne;
  • ēdienu gatavošana Nils Ģēvele, Mālpils Profesionālās vidusskolas absolvents;
  • restorāna pakalpojumi - Madara Miņina, Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma audzēkne;
  • elektriskās instalācijas Vitālijs Voiskovičs, Rīgas Valsts tehnikuma absolvents;
  • mēbeļu galdniecība Kristaps Eglītis, Rīgas Mākslas un mediju tehnikuma audzēknis;
  • smago spēkratu remonts un apkope Andis Kārkliņš, Priekuļu tehnikuma absolvents.

Latvijas komandas vadītāja un VIAA direktore Dita Traidās uzsver: "Dalība pasaules līmeņa meistarības konkursā "WorldSkills 2019" ir iespēja Latvijai apliecināt profesionālās izglītības starptautisko konkurētspēju, jo šeit satiekas izcilākie jaunie profesionāļi un nozaru eksperti no 67 valstīm. Jauniešu sasniegtais nacionālajā līmenī un 1500 konkursantu plaša mēroga sāncensības pieredze būs ļoti vērtīga ceļamaize mūsu topošajiem meistariem gan viņu turpmākajā profesionālajā karjerā, gan mūsu tehnikumiem savu izglītības programmu tālākajā attīstībā."

Lai iegūtu iespēju piedalīties konkursā "WorldSkills 2019", jaunieši savas prasmes demonstrēja vispirms skolās, tad labākie no viņiem sacentās nacionālajā konkursā "SkillsLatvia", kur godalgotie konkursanti ieguva iespēju piedalīties "WorldSkills 2019" atlases konkursos, iepriekš rūpīgi gatavojoties. Labākā rezultāta ieguvējs katrā prasmju konkursā pievienojās Latvijas komandai.

Jūlija sākumā "SkillsLatvia" komandas dalībnieki aizvadīja trīs dienas savstarpējās saliedēšanas un psiholoģiskās noturības veicināšanas nometnē, lai labāk sagatavotos konkursa uzdevumu izpildei paaugstināta stresa apstākļos, iepazītos ar "WorldSkills 2019" saistošajiem dokumentiem un norises detaļām. Savukārt fiziskie pārbaudījumi nostiprināja vienotas komandas sajūtu, pārbaudīja jauniešu temperamentu un reakciju nestandarta situācijās.

Šogad konkursā "WorldSkills 2019" piedalīsies ap 1500 jauno profesionāļu no 67 valstīm, tajā skaitā arī septiņi jaunieši no Latvijas profesionālās izglītības iestādēm. "WorldSkills" konkurss notiek katru otro gadu un mijas ar Eiropas mēroga profesionālās meistarības konkursu "EuroSkills". Vairāk informācijas par iepriekšējo gadu Latvijas komandas sasniegumiem var atrast VIAA mājaslapas sadaļās EuroSkills un WorldSkills.

Latvijas komandas dalību konkursā WorldSkills 2019 finansē Eiropas Sociālais fonds un līdzfinansē Latvijas valsts projektā "Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!