Foto: Shutterstock

Ja bērna kailfoto vai video nonācis interneta vidē, svarīga pieaugušo mērķtiecīga un operatīva rīcība, lai pēc iespējas ierobežotu tā tālāku izplatību – pārsūtīšanu no viena telefona uz otru, lejupielādēšanu datorā vai ievietošanu sociālajos tīklos. Zināšanas, kā pareizi rīkoties šādā situācijā, palīdz efektīvi ierobežot nelegālā satura izplatību un mazina psiholoģisko traumu bērnam, norāda Latvijas Drošāka interneta centrs "Drossinternets.lv".

"Arvien biežāk mums nākas saskarties ar situācijām, kad bērnu kailfoto interneta vidē izplata paši bērni – pēc pašu iniciatīvas vai arī citu pamudināti, filmējot, fotografējot vai izrādot kameras priekšā savu kailo ķermeni. Par to liecina "Drossinternets.lv" ziņojumu līnijā saņemto ziņojumu skaits, kas pēdējā gada laikā turas stabilā līmenī. Nereti pie mums pēc palīdzības vēršas satraukti vecāki, kuru bērnu kailfoto ir nonākuši internetā. No šādas nepatīkamas un pazemojošas situācijas nav pasargāts neviens," skaidro "Drossinternets.lv" vadītāja Maija Katkovska.

Pirmkārt, ja jūsu vai jums pazīstama bērna kailfoto vai video ir nonācis interneta vidē vai sociālajos tīklos, ir jāpiefiksē vai jāiegaumē norādes, kur šie materiāli ir redzami, kam tika sūtīti, kurš tos ir izplatījis tālāk u. c. Tas palīdzēs dzēst attēlu un video no publiskas aprites. Skatoties pēc situācijas, ir jāuztaisa ekrānšāviņš, jānokopē saite, jāsaglabā attēls vai video, lai tas kalpotu par pierādījumu notikušajam, situācijas noskaidrošanai un atrisināšanai. Saglabātos pierādījumus nedrīkst nevienam pārsūtīt.

Otrkārt, pēc pierādījumu saglabāšanas par notikušo nekavējoties ir jāziņo sociālā tīkla vai mājaslapas administrācijai, pieprasot dzēst saturu, jo šāds saturs ir nelikumīgs un pret sociālo tīklu lietošanas noteikumiem. Jo ātrāk tiks ziņots administrācijai, jo operatīvāk bērna kailfoto tiks izdzēsts no sociālā tīkla. Tāpat arī sociālo tīklu administrācija ar dažādu rīku palīdzību liegs iespēju konkrēto foto vai video atkal izplatīt caur viņu platformu. Saites uz ziņošanas rīkiem sociālajos tīklos un lietotnēs pieejamas Drossinternets.lv mājaslapā atrodamajā Sociālo tīklu drošības ceļvedī.

Treškārt, par notikušo jāziņo Valsts policijai vai Drošāka interneta centram "drossinternets.lv" mājaslapā vai mobilajā lietotnē "Drošs internets". "Drossinternets.lv" ziņojumu apstrādē sadarbojas ar Valsts policiju, sociālo tīklu administrāciju, interneta pakalpojumu sniedzējiem un starptautiskās INHOPE asociācijas biedriem, tāpēc šāda veida nelegāli materiāli no publiskas piekļuves parasti tiek dzēsti trīs dienu laikā.

"Drossinternets.lv" atgādina, ka jebkādas darbības ar bērnu kailfoto interneta vidē ir nelegāla satura izplatīšana. Saskaņā ar Latvijas likumdošanu persona, kas rada vai izplata bērnu kailfoto, var tikt saukta pie kriminālatbildības, kura iestājas jau no 14 gadu vecuma.

Plašāka informācija ir pieejama "Drossinternets.lv" sagatavotajā informatīvajā materiālā "Kā rīkoties, ja bērna kailfoto ir nonācis internetā?", kurā vecāki var atrast noderīgu informāciju par veidiem, kā bērnu kailfoto parasti nonāk interneta vidē. Uzmanība tiek pievērsta arī paņēmieniem, kurus parasti izmanto bērni un pusaudži, lai "izvilinātu" kailfoto citam no cita. Tāpat apkopoti triki, kādus ir iecienījuši pedofili. Informatīvajā materiālā ir apkopoti arī praktiski padomi, kā rīkoties vecākiem, ja bērns vēršas pēc palīdzības. Tie ir pieejami šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!