Foto: Publicitātes foto

Darba tirgū ienālošajiem jauniešiem ir nepietiekamas "soft skills" jeb personīgās prasmes – proti, komunikācijas spēja, kritiskā domāšana, spēja strādāt komandā, stresa noturība, līderība, spēja pašorganizēties un pieņemt lēmumus, secināts "Tele2" un "Norstat" veiktajā uzņēmumu aptaujā.

Uzņēmumu aptauja tika veikta šī gada martā un tajā piedalījās 539 uzņēmumi, un 63 procenti pārstāvju atzinuši, ka jauniešiem trūkst spēja risināt problēmas un konfliktus (35 procenti), stresa noturība (34 procenti), spēja pašorganizēties un plānot laiku (34 procenti), un kritiskā domāšana (33 procenti). Viņu skatījumā, šīs īpašības ir svarīgas visām amatu pozīcijām – kā projektu vadītājam, tā direktoram, inženierim vai iekārtu operatoram. Savukārt "Zelta Zivtiņas čempionāta" veiktajā jauniešu aptaujā (341 jaunietis vecumā no 16 līdz 19 gadiem) atklāts, ka 59 procenti jauniešu uzskata, ka šīs prasmes netiek pienācīgi attīstītas tieši skolās. Viņuprāt, vismazāk skolā tiek attīstītas tādas prasmes kā stresa noturība, pašmotivācija, spēja pielāgoties pārmaiņām, kā arī spēja risināt problēmas un konfliktus. Jāatzīmē, ka gan uzņēmumu pārstāvji (72 procenti), gan jaunieši (52 procenti) uzskata, ka personīgās prasmes primāri būtu jāattīsta tieši skolās.

"Aptauju dati rāda – gan jaunieši, gan biznesa pārstāvji uzskata, ka darba tirgū personīgās prasmes ir svarīgas un nākotnē to nozīme aizvien pieaugs. Bieži sastopamas nepamatotas cerības, ka šīs prasmes jauniešiem iemācīs skolā. Taču šīs prasmes nav attīstāmas skolas solā, to atzīst arī uzņēmumu pārstāvji – jo tas nozīmē nevis vienkārši apgūt jaunu informāciju, bet pamatīgi strādāt ar sevi, sadarboties ar citiem mērķu sasniegšanai. Tādēļ jauniešu labākai nākotnei ir svarīgi, ka šo prasmju attīstībā iesaistās arī citas puses. Šī iemesla dēļ 17. gadu pēc kārtas rīkojam "Zelta Zivtiņas čempionātu", kas vērsts uz jauniešu personisko prasmju attīstību. Šīs prāta un sporta spēles ir domātas pašiniciatīvas, komandas darba, situāciju risināšanas un līdera spēju attīstībai," stāsta "Tele2" valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs.

Foto: Publicitātes foto
Uzņēmumu un skolēnu aptaujas dati tika prezentēti "Zelta Zivtiņas čempionāta" 17. sezonas atklāšanas pasākumā, kurā piedalījās Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša, ekonomikas ministres padomniece digitalizācijas un inovāciju jautājumos Ieva Siliņa, ap 100 jaunieši, uzņēmēji un izglītības nozares pārstāvji. "Zelta Zivtiņas čempionāts" ir Eiropā lielākās jauniešu prāta un sporta spēles, kas ik gadu pulcē vairākus desmitus tūkstošu skolēnu. Čempionāts ir ne vien gaidītākais skolēnu aktīvā dzīvesveida notikums, bet arī vieta, kur jaunieši attīsta personīgās prasmes jeb "soft skills", kas būs nozīmīgs dzinējspēks viņu turpmākiem profesionāliem panākumiem.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!