Foto: Pexels
Eiropas Digitālās nedēļas laikā UNESCO Latvijas Nacionālā komisija aicina jauniešus pilnveidot avotu kritikas prasmes. Šo prasmju pilnveidei tagad arī latviešu valodā brīvi pieejams tiešsaistē mācību materiāls vidusskolēniem "Fake ? Fact".

Laikmetā, kad informācijas izplatības temps turpina pieaugt un sociālie mediji kļuvuši par galveno informācijas ieguves vietu jauniešiem, ir jābūt gatavam atšķirt uzticamu no neuzticamas informācijas. Lai stātos pretī nepatiesai informācijai, "faktus" ir nepieciešams izaicināt – pārbaudot to patiesumu, aktualitāti, neatkarību un objektivitāti. Šo prasmju attīstīšanai ir izveidots mācību materiāls vidusskolēniem "Fake ? Fact".

Mācību materiālā tiek aplūkoti dažādi vēstījumu veidošanas paņēmieni un kā tajos atpazīt manipulāciju, kas radīta, lai slēptu nepatiesu un maldinošu informāciju. Tas māca kritiski izvērtēt informācijas avotu un propagandu, un iepazīstina ar paņēmieniem, kas palīdz identificēt informācijas avotu.

Materiālā iekļauta rokasgrāmata skolotājiem ar trīs nodarbību plānu. Pirmajā nodarbībā uzmanība tiek pievērsta vispārīgiem avotu kritikas jautājumiem. Otrajā nodarbībā tuvāk tiek aplūkota propagandas saistība ar avotu kritiku. Savukārt trešā nodarbība ir veltīta skolēnu propagandas filmas izveidošanai.

Nodarbības jauniešiem palīdz prasmīgāk atpazīt propagandu. Iepazīstot pārliecināšanas mākslu un paņēmienus, kas tiek izmantoti propagandas radīšanā, jauniešu uzdevums ir sagatavot savu propagandas video.

Mācību materiāls, kuru aktīvi izmanto jau vairākās Eiropas valstīs, šobrīd ir pieejams arī latviski. Nodarbības attālinātā mācību formātā īstenojusi arī Rīgas Katoļu ģimnāzija. Jaunieši savos propagandas video uzdrīkstējušies pievērsties aktuāliem un strīdīgiem jautājumiem. Pieredzes stāstus iespējams aplūkot šeit.

Tie, kas izmanto mācību materiālu savās nodarbībās, ir aicināti ar jauniešu radītajiem propagandas video dalīties sociālos tīklos, izmantojot starptautisko tēmturi #ChallengeYourFacts.

Mācību materiāls latviešu valodā ir pieejams šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!