Foto: Shutterstock
Lai arī pēdējos gados arvien vairāk topošo vecāku Latvijā, īpaši novados, vēlas izglītoties, gaidot ģimenē ienākam pēcnācējus, jauno vecāku izglītotība valstī joprojām ir zemā līmenī, stāsta "Roche Latvija" vadītājs Rauls Vēliņš.

"To, ka jaunie vecāki vēlas izglītoties, mēs redzam pēc grāmatu "Gribu būt tētis" un "Gribu būt māmiņa", kas tika izdotas "Roche" Akadēmijas sociālās atbildības projekta "Izglābsim 100 bērnus" ietvaros, popularitātes Latvijas novados," saka Vēliņš, piebilstot, ka to lūgušas Latvijas pašvaldības, lai izglītotu jaunos vecākus.

Vēliņš tai pat laikā atzīst, ka jauno vecāku izglītotības līmenis Latvijā joprojām ir zems, tomēr krietni augstāks nekā, piemēram, pirms 10 gadiem. Lai to uzlabotu, ir nepieciešams valsts atbalsts. Savukārt Demogrāfisko lietu centra (DLC) vadītājs un premjera padomnieks Imants Parādnieks uzskata: "Katra sabiedrības iniciatīva, kas vērsta uz visa veida atbalstu vecākiem, viņu prasmju, zināšanu un izpratnes pilnveidošanu, ir īpašas atzinības un novērtējuma vērta ne vien morāli, bet arī valsts finansiāli atbalstīta. Ir redzams, ka visefektīvāk un iedarbīgāk strādā tieši pašiniciatīvas, un tajās katrs valsts ieguldītais eiro dod desmitkārtīgu atdevi. Tāpēc svarīgi sniegt pastāvīgu un mērķtiecīgu atbalstu nevalstiskām organizācijām, kuras šo izglītošanas darbu veic, kuras godina ģimenes vērtības un cildina krietnus vecākus dažāda veida sociālajās kampaņās, pasākumos un godos – tādos kā Māmiņdiena, Ģimenes diena, Tēvu diena. Pagājušajā – Latvijas Goda ģimenes gadā – valsts sniedza šo atbalstu, un tas ir jāturpina kā pastāvīgas programmas." Tāpat Parādnieks uzskata, ka ir jānodrošina stabils finansējums projektiem, kas dod nozīmīgu pienesumu ģimenes dzīves kvalitātes celšanai un bērna izaugsmes vislabākajai nodrošināšanai. "Kas attiecas uz tēva lomas stiprināšanu un iesaistīšanu bērna audzināšanā, tad starp visām lietām, kas DLC iecerētas, vēlos izcelt tā sauktās "tēva kvotas" ieviešanu bērna kopšanas perioda apmaksātam atvaļinājumam tieši tēvam līdz bērna divu gadu vecumam vismaz viena mēneša apmērā, kas būtu kā papildu iespēja tēvam būt kopā ar savu jaundzimušo, kas bērna emocionālajai un fiziskajai attīstībai ir tik nozīmīgi," uzsver premjera padomnieks.

Grāmatā "Gribu būt tētis" ir apkopota noderīga informācija, kas palīdzēs topošajiem tētiem aktīvāk iesaistīties grūtniecības, dzemdību un mazuļa aprūpes procesā, kā arī aicinājums uzņemties atbildību par savu veselību, no kā ir atkarīga grūtniecības iestāšanās un veselīga mazuļa attīstība.

Savukārt grāmatā "Gribu būt māmiņa" tiek sniegti padomi sievietēm veselīgas grūtniecības nodrošināšanai. Abas grāmatas lejupielādēt elektroniski vari te un te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!