Foto: F64

Jelgavas novada domes apstiprinātajā šā gada budžetā plānots ieviest jaunu pabalsta veidu. Par katru bērnu pabalsts aizbildnim ik mēnesi būs 30 eiro, vēsta laikraksts "Zemgales Ziņas".

Lai saistošie noteikumi stātos spēkā, tie vēl jāapstiprina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā.

Pašlaik aizbildnis par vienu bērnu uzturam no valsts budžeta saņem uzturēšanas pabalstu 45,53 eiro (32 lati) kopā ar ģimenes valsts pabalstu, kā arī atlīdzību par aizbildņa pienākumu pildīšanu 54,07 eiro (38 lati) neatkarīgi no bērnu skaita. Salīdzinājumā ar audžuģimenēm aizbildņus valsts un pašvaldības atbalsta mazāk.

Jelgavas novada pašvaldības bāriņtiesas priekšsēdētāja Olga Rudaka skaidro, ka jaunais pabalsts varētu veicināt bāreņu un bez vecāku aizgādības palikušu bērnu integrēšanu ģimeniskā vidē.

"Ar šiem saistošajiem noteikumiem pašvaldība vēlas ieinteresēt novada iedzīvotājus uzņemties aizbildnību par bērniem, kam noteiktā laika periodā tas ir nepieciešams, kā arī - lai veicinātu alternatīvus aprūpes pakalpojumus bērnam draudzīgā vidē.

Bāriņtiesas lietvedībā 2013. gadā bija 51 aizbildnības lieta, kurās ar Jelgavas novada bāriņtiesas lēmumu 68 bez vecāku aizgādības palikušiem bērniem iecelts 51 aizbildnis. Plānojam, ka ar jaunā pabalsta ieviešanu bērnu skaits aizbildnībā tuvākajos gados varētu pieaugt," uzsvēra Rudaka.

Patlaban paredzēts, ka, šiem grozījumiem stājoties spēkā, 2014. gadā no pašvaldības budžeta nepieciešami 24 480 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!