Foto: Shutterstock
Būt vecmāmiņas godā nav nemaz tik vienkārši. Jo ir jārāda piemērs ne tikai saviem bērniem, bet arī mazbērniem. Skaidrs, ka vecmāmiņa ir vecāka, gudrāka, ka viņai aiz muguras ir milzu dzīves pieredze, bet vienlaikus viņai jāiet solī ar mūsdienu jaunatni. Un šodienas mammas var un prot ļoti daudz ko – galvenais viņām noticēt! Tādēļ, vecmammas, ja vēlaties atrast kopīgu valodu gan ar mazbērniem, gan ar saviem bērniem, ir jāzina frāzes, kuras var nokaitināt jauno paaudzi, un tās tad labāk nelietot.

Lūk, portāls "Mama-likes" piedāvā sarakstiņu ar 10 frāzēm, kurām ir jābūt tabu attiecībā uz to lietošanu, ja, vien protams, vēlies būt laba omīte!

Kā viņš ir apģērbts

Mode mainās katru gadu. Dažreiz mūsdienu jaunatnes garderobe var izskatīties visai mežonīga. Bet tieši šāds apģērbs patlaban ir topā. Dārgās omītes, nav vērts norādīt mazbērniem, ko viņiem vilkt. Viņi tāpat neklausīs. Līdzīgas frāzes vari lietot tikai attiecībā pret pavisam maziņiem bērniem, kuri paši vēl nav spējīgi izvēlēties sev apģērbu.

Ar ko tu baro bērnu

Nāksies samierināties, ka tas nav tavs mazulis. Savus bērnus tu jau esi izaudzinājusi. Katra mamma zina, kas ir vislabākais viņas bērnam. Ja viņa no rītiem nevāra mannā putru, tātad, tam ir savi iemesli. Jā, un arī ārsti sen ir pierādījuši, ka mannā putra nav tā labākā bērna veselībai.

Kā tu audzini bērnu

Audzināšana ir pietiekami sarežģīts process, ar kuru jānodarbojas tikai un vienīgi vecākiem. Mūsdienu sabiedrībā reti kurš kā sodīšanas veidu izmanto siksnas pielietošanu, un tas ir pareizi, jo vardarbība ir aizliegta ar likumu. Iespējams, vēl astoņdesmitajos gados tu par ko tādu nebiji dzirdējusi.
Foto: Shutterstock

Ko tu dari!? Es nekad neko tādu neatļautos

Nav vērts salīdzināt savu meitu ar sevi. Neaizmirsti, ka tavā priekšā stāv nevis bērns, bet pilnībā pieaudzis cilvēks ar nesliktu dzīves pieredzi. Ļauj jaunajai mammai izbaudīt savus panākumus un arī izgāšanos bērnu audzināšanas lietās.

Tu nepavisam nedomā par mazuļa drošību

Vai tu kaut reizi esi pavērojusi bērna un vecmammas pastaigu? Tā vietā, lai skraidītu pa rotaļu laukumu, rāptos kādā tornītī un spēlētos smilšu kastē, – bērns rātni sēž uz soliņa blakus omītei vai pastaigājas vecmammai pie rokas. Uz jautājumu, kāpēc, omītei vienmēr ir gatava atbilde: "Viņš vēl ir pavisam maziņš, var nokrist un pārsist galvu". Atceries, ka bērna organisms ir pilns enerģijas, un viņam tā ir jāsadedzina. Skriet, lēkt, kāpt – tas ir bērna dabiskais stāvoklis. Nebaidies, ar kustību koordināciju viņam viss ir kārtībā un arī baiļu sajūta viņam jau piemīt.

Manā laikā tā nebija

Tavā nebija, bet mūsu – ir! Visi taču nevar dzīvot akmens laikmetā. Kas slikts planšetēs? Mūsdienu gadžeti attīsta bērnus, adaptē viņus dzīvei. Tiesa, tikai lietošana gan ir jāierobežo atbilstoši vecumam.

Es nemaz nevēlējos iejaukties…

Sakot šo frāzi, vecmāmiņa neapzinās, ka jau sen ir iejaukusies procesā. Bet, vai viņai kāds to prasīja? Diezin vai!

Protams, es neesmu tik laba omīte kā…

Tālāk obligāti seko otras vecmāmiņas vārds… Prom salīdzināšanu, tici, ka manipulēt un spēlēties ar bērna jūtām nevajadzētu. Bērns mīl abas omītes vienādi. Parādi savas rūpes par mazbērniem (saprāta robežās), un viņi noteikti atbildēs tev ar to pašu.
Foto: Shutterstock

Jūs pie manis neesat bijuši ciemos jau vairākas nedēļas

Nevajadzētu domāt tikai par sevi. Samierinies ar to, ka taviem bērniem un mazbērniem ir sava dzīve: darbs, mācības, draugi. Tiklīdz parādīsies brīva minūtīte, viņi noteikti apciemos tevi. Bet, lūk, uzspiest gan to nevajadzētu, esi pacietīga.

Es dzīvoju tikai jūsu dēļ

Un velti… Dzīve ir pilna spilgtām krāsām. Pat ja esi jau pensijā, atrodi sev izklaides vai hobijus, kas tev patīk. Nav vērts pilnībā veltīt sevi tikai mazbērniem. Paaugstināta uzmanība un rūpes bieži apnīk, rodas nevajadzīgi konflikti. Būt vecmāmiņai ir īsta uzņemšanās. Daudzas sievietes saka, ka mazbērnus viņas mīl vairāk nekā pašas bērnus. Pat ja tā ir, atceries, ka nevajadzētu ar varu līst jaunajā ģimenē. Viņiem ir tiesības pašiem mācīties no savām kļūdām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!