Grūtniecības laikā sievietēm vajadzētu daudz rūpīgāk izvēlēties pārtikas produktus savam uzturam. Viņām nepieciešams augstas kvalitātes uzturs un liela daudzveidība ēdienkartē, lai nodrošinātu visas svarīgākās barības vielas veselīga bērna attīstībai.

close-ad
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma
Ne mazāk svarīgi ir tas, lai šajā pārtikā nebūtu bīstamu mikrobu, kas varētu inficēt gan māti, gan bērnu. Divi mikroorganismi (Listeria monocytogenes un Toxoplasma gondii) var inficēt gan grūtnieci, gan embriju. Tie izraisa vieglai gripai līdzīgus simptomus, taču dažreiz var arī apdraudēt dzīvību.

Listeriozes baktērijas vairojas netīrumos un saindē pārtiku, kas tiek apstrādāta vai iepakota antisanitāros apstākļos. Toksoplazmozes parazīti vairojas liellopu vai mājputnu gaļā, kas nav pietiekami labi termiski apstrādāta; tie arī atrodami uz kārtīgi nenomazgātiem augļiem vai dārzeņiem. Parasti infekcijas rodas saskarē ar mājdzīvnieka (visbiežāk, kaķa) fekālijām, tīrot pakaišus dzīvnieka kastītē.

Citi aizdomās turamie: jebkuri svaigi un zaļi dārzeņi vai augļi, jēla vai pietiekami neizcepta (neizvārīta) gaļa, ūdens dzīvnieki un augi, nepasterizēts piens, jēlas olas. Lai samazinātu infekcijas risku, augļus un dārzeņus, kurus ēd svaigā veidā, vajag rūpīgi nomazgāt. Sulas un pienu pirms lietošanas pasterizēt.

Visa veida gaļu, jūras augus, zivis un mīkstmiešus nepieciešams rūpīgi notīrīt, sagatavot pilnīgi (nevis daļēji) ceptā vai vārītā veidā un nekavējoties apēst. Grūtniecēm ir ieteicams apcept arī gaļas delikateses un kulinārijas izstrādājumus, desiņas un cīsiņus pirms ēšanas.

Sekojošā tabula palīdzēs izvēlēties pareizāko pārtiku:

Ieteikumi drošai pārtikas izvēlei grūtniecības laikā

Gaļa (vistas, cūkas, liellopu, zivju), jūras produkti, olas un gaļas produkti.

  • Gaļa un jūras produkti – pilnīgi izcept/izvārīt un apēst nekavējoties.
  • Neēst jēlu vai nepietiekami termiski apstrādātu. Neēst auksto gaļu, uzreiz ēdamos jūras produktus (labāk cept/vārīt svaigos vai saldētos). Neēst pastētes, jēlas olas un ēdienus, kuros izmantotas jēlas olas.
  • Gaļas produktus (ruletes, desas, cīsiņus utt.) pirms ēšanas vajadzētu cept vai vārīt tvaicējot.
  • Piens un piena produkti.

  • Izvēlies pasterizētu pienu.
  • Nedzert nepasterizētu pienu un produktus, kas gatavoti no tā. Neēst mīkstos (pūdētos) sierus.

    Augļi un dārzeņi.

  • Visus neapstrādātos dārzeņus un svaigos augļus pirms ēšanas rūpīgi jānomazgā.
  • Dzer tikai pasterizētas sulas.
  • Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form