Foto: PantherMedia/Scanpix

"Cik ilgi notiek tiesas sēde par bērna paternitātes un uzturlīdzekļu piedziņu? Ja tēvs neierodas un izvairās no tiesas sēdēm, vai tādā gadījumā prasītājas labā tiek apstiprināta paternitāte? Vai šādu lēmumu ir tiesības apstrīdēt atbildētājam vai viņa mātei?" pēc padoma "Latvijas Vēstneša" (LV) portāla "E-konsultāciju" sadaļā vaicā Mendija.

Atbild juriste Olga Petrovska: "Civilprocesa likuma 249.1 pants nosaka, ka tiesa pēc lietas dalībnieka lūguma nosaka ekspertīzi bērna bioloģiskās izcelšanās noteikšanai. Ja kāds no lietas dalībniekiem izvairās no ekspertīzes, tiesa pieņem lēmumu par šīs personas piespiedu nogādāšanu tiesu ekspertīzes izdarīšanai.

Ja atbildētājs izvairās no tiesas sēdēm, tiesa nevar pieņemt lēmumu par paternitātes apstiprināšanu bez pierādījumiem, kas nepārprotami norāda, ka atbildētājs ir bērna bioloģiskais tēvs. Attiecīgi, ja nav iespējas veikt ekspertīzi bērna izcelsmes noteikšanai, prasītājam ir jāiesniedz citi pierādījumi, kas norāda uz bērna izcelsmi no atbildētāja.

Civillikuma 157. panta otrā daļa paredz, ka, izskatot prasību par paternitātes noteikšanu, tiesa ņem vērā jebkurus pierādījumus, ar kuriem iespējams pierādīt bērna izcelšanos no konkrētas personas vai izslēgt šādu faktu. Par pierādījumiem var būt liecinieku liecības, bērna tēva un bērna kopīgas fotogrāfijas, sarakste par bērna mātes stāvokli u. tml.

Kas attiecas par lēmuma pārsūdzēšanu, kamēr lēmums nav stājies likumīgā spēkā, to var apstrīdēt tikai atbildētājs – vīrietis, kurš tika atzīts par bērna bioloģisko tēvu. Vīrieša māte nav tiesīga apstrīdēt lēmumu. Savukārt Civillikuma 159. pants paredz, ka paternitāti, kas noteikta ar likumīgā spēkā stājušos tiesas spriedumu, nevar apstrīdēt."

Turpinājumā lasi portāla "Cālis" arhīva rakstus par to, kā noteikt parenitātit, kā to apstrīdēt un kā meklēt tēvu, par kuru bērnam nav bijusi informācija.

Apstrīdēt paternitāti ir iespējams? Norāda uz civilsievas apzinātu valsts maldināšanu, saņemot alimentus

Foto: Shutterstock

Ja bērnam reiz ir noteikta paternitāte, vai to var apstrīdēt, lūdzot tiesu nozīmēt veikt DNS testu? Kādam vīrietim radušās bažas, ka viņš nemaz nav bērna tēvs, un civilsieva daudzus gadus maldinājusi valsti un saņēmusi alimentus no neīstā bērna tēva.

Lasīt vairāk

Vai pēc pilngadības iespējams noteikt paternitāti un pretendēt uz mantojumu

Foto: Shutterstock

"Labdien! Ja cilvēks ir audzis bez tēva (tēvs nav dzimšanas apliecībā), vai jau pieaugušā vecumā (krietni pēc pilngadības) ir iespēja celt tiesā prasību par paternitātes noteikšanu un neizmaksāto uzturlīdzekļu piedziņu? Kā arī pretendēt uz mantojuma daļu tēva nāves gadījumā?" pēc padoma "Latvijas Vēstneša" (LV) portāla "E-konsultāciju" sadaļā vaicā Līga.

Lasīt vairāk

Tēva tiesības noteikt bērnam paternitāti – kā to izdarīt, ja māte pret to iebilst

Foto: Shutterstock

Bērns rodas no diviem vecākiem, taču nereti gadās situācijas, kad vienam no viņiem tiek liegta iespēja piedalīties bērna dzīvē. Kā rīkoties, ja viens vecāks nevēlas bērna audzināšanā ļaut piedalīties otram, tiesa, uzturlīdzekļu saņemšanu gan akceptē... Šoreiz konkrētāk par gadījumu, kad tēvs bērna dzimšanas apliecībā pat nefigurē, bet viņš vēlas noteikt paternitāti. Kas konkrēti jādara?

Lasīt vairāk

Tēvs ārzemēs: vai iespējams viņu ierakstīt dzimšanas apliecībā gadu pēc mazuļa piedzimšanas

Foto: Shutterstock

"Reģistrēju bērniņu. Diemžēl bērna tēvs devās uz ārzemēm un tā arī netika līdz šim ierakstīts dzimšanas apliecībā. Vai ir iespēja pēc gandrīz gada bērna tēvu ierakstīt dzimšanas apliecībā, un vai tas ir maksas pakalpojums?" šādu jautājumu "Latvijas Vēstneša" (LV) portāla "E-konsultāciju" sadaļā uzdevusi kāda mamma Ilze.

Lasīt vairāk

Trīs jautājumi par ģimenes tiesībām; jurista atbildes

Foto: DELFI

Ģimene ir institūcija, kurā ietilpst gan pieaugušie, gan bērni, bet gadās, ka šī savienība sabrūk vai pastāv šādi draudi. Un tad vairs tālu nav jāmeklē, lai rastos problēmas… Cits tās spēj atrisināt, savstarpēji vienojoties, bet citās ģimenēs emocijas sit pārāk augstu vilni, un bez trešajām personām neiztikt.

Lasīt vairāk

Tēvs un dēls satiekas pēc 61 gada. Tomēr paternitāte neapstiprinās

Foto: PantherMedia/Scanpix

Tēvs par dēla eksistenci nezināja 61 gadu, abi laimīgi satikās un bija priecīgi viens otru iepazīt. Taču tagad veikts paternitātes tests, kura rezultāti ir negatīvi. Šim tēva un dēla stāstam jau kādu laiku seko līdzi ASV ziņu portāls abcnews.go.com.

Lasīt vairāk

Meklēju tēvu! Kur lai to atrod un vai tas vispār iespējams

Foto: LETA

"Meklēju tēvu", - kādam šķitīs dīvaina frāze. Patiesībā tur nekā dīvaina nav, jo tā ir vien bērna (parasti jau pieauguša cilvēka statusā) vēlēšanās satikt cilvēku, kura daļiņa viņš ir. Un iemesli var būt visdažādākie, lai izteiktu minēto frāzi - mammas ietiepība neatklāt tēva vārdu, bērna adopcija un varbūt arī citi iemesli, bet šie ir visizplatītākie.

Lasīt vairāk

Kā rīkoties, ja bagātais tētis Anglijā negrib maksāt alimentus bērnam Latvijā

Foto: PantherMedia/Scanpix

Jautājums: Ja bērna tēvs dzīvo Anglijā jau gadus sešus un maksā oficiāli nodokļus, bet neatzīst savu bērnu, kurš dzīvo Latvijā un, tiklīdz sākas runa par to, ka vajadzētu maksāt pusi uz pusi no visa, kas jāmaksā, viņš meklē atrunas. Negrib neko maksāt. Bet reāli es viena nevaru nodrošināt drēbes, ēšanu, bērnudārzu, dzīvokli, kurš tiek īrēts.

Lasīt vairāk

'Negodīgā sieviete izmanto situāciju': kurš var apstrīdēt paternitāti

Foto: Shutterstock

"Labdien! Pēc likuma DNS var pieprasīt bērna tēvs, bet es kā viņa māsa, tuvākā radiniece, nevaru to pieprasīt, jo bērna oficiālais tēvs ir miris un negodīgā sieviete izmanto šo situāciju. Bērns acīmredzami ir cita vīrieša bērns," pēc padoma paternitātes jautājumos "Latvijas Vēstneša" (LV) portāla "E-konsultāciju" sadaļā taujā kāda sieviete Valda.

Lasīt vairāk

'Ar bērna tēvu izšķīros. Vai var pretendēt uz uzturlīdzekļiem jau grūtniecības laikā?'

Foto: Shutterstock

Uzturlīdzekļu tēma allaž ir karsta attiecībās, kurās dzimis mazulis un abu vecāku šķiršanās nenorit gludi. Tādos gadījumos bieži rodas strīdi, kurš kuram maksā, cik daudz, kad un par ko. Kad bērns jau ir piedzimis, viss it kā būtu skaidrs – par viņu jārūpējas abiem vecākiem, turklāt līdz pat pilngadības sasniegšanai, bet kā ir reizēs, kad divi pieaugušie izšķiras, kad mazulis vēl nav nācis pasaulē. Vai arī tad topošajam tēvam jau ir jāsāk maksāt uzturlīdzekļus savam nedzimušajam bērnam? To skaidro juriste.

Lasīt vairāk

Dzīves situācija: uzturlīdzekļus piedzen no juridiskā tēva, pat ja bērns cēlies no cita vīrieša

Foto: Shutterstock

Lēmums atzīt paternitāti bērnam, kurš nav bioloģiskais bērns, ir ļoti nopietns solis, jo tas paredz visas vecāka tiesības un pienākumus, arī šī bērna uzturēšanas pienākuma uzņemšanos. Taču ko darīt, ja vīrietis vairs nevēlas uzņemties atbildību un atsakās maksāt alimentus?

Lasīt vairāk

Pērn 909 bērni reģistrēti bez paternitātes: nepilno ģimeņu riska faktori un prevencija

Foto: stock.xchng

Laikam jau nebūs nevienas attiecības, kuru sākumā divi cilvēki nesapņotu par dzīvošanu kopā ilgi un laimīgi. Bet dzīve ir dzīve, tā gribot vai negribot ievieš savas korekcijas. Partnera sānsolis, absolūta raksturu nesaderība, atkarības, slimība… Iemeslu, kādēļ divu cilvēku savienība izjūk, ir gana daudz. Un šajās savienībās ir dzimuši bērni – viens, divi… Nav būtisks skaitlis, bet abu pieaugušo turpmākā spēja vienoties par bērna audzināšanas jautājumiem.

Lasīt vairāk

Kad vecāki ir 'ku-kū': desmit problēmas bērnu tiesībās advokātu skatījumā

Foto: Shutterstock

Ja vecāki ir normāli, šķiršanās process norit solīdi un visu iespējams izrunāt, savstarpēji vienojoties. Turpretim, ja viens vai pat abi vecāki ir "ku-kū", tad šķiršanās lieta nonāk līdz tiesai, un sākas bērnu dalīšana, kas ir ļoti emocionāls un smags process, to Advokatūras dienu atklāšanas pasākumā uzsvēra Zvērinātu advokātu padomes (ZAP) loceklis un advokāts Raivo Sjademe.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!