Foto: Pexels
Sievietēm un meitenēm visbiežāk "spārnus aplauž" apkārtējo uzticamo personu stereotipiskā domāšana, neļaujot īstenot iecerētos karjeras sapņus – atklāj "Barbie" un "Norstat" aptaujas dati, kurā ar šo problēmu norādījušas 23 procenti sievietes. Gados jaunākas sievietes par sevi šaubās vēl vairāk – 26 procenti aptaujāto vecumā no 25 līdz 34 gadiem norāda, ka stereotipi viņām traucē īstenot sapņus. Tāpat daudzas sievietes aizkavē arī bailes. 16 procenti atzīst, ka nav realizējušas savus sapņus baiļu dēļ.

Šo fenomenu sauc par "Dream Gap" jeb "Sapņu plaisu", tas ietver aizspriedumus un šķēršļus, kas nostājas starp meitenēm un viņu pilno potenciālu.

Jau no piecu gadu vecuma daudzas meitenes sāk uzskatīt, ka nav tik gudras un spējīgas kā zēni. Viņas pārstāj ticēt, ka varētu būt prezidentes, ieņemt citus augstus amatus. Ļoti liela nozīme ir iedvesmojošām personībām, kas palīdz meitenēm noticēt saviem spēkiem. Aptaujas dati liecina, ka sievietes Latvijā visbiežāk min eksprezidenti Vairu Vīķi-Freibergu kā iedvesmojošāko personību, paraugu, kam vēlētos līdzināties (20 procenti). Tāpat populāra ir TV šovu vadītāja Baiba Sipeniece-Gavare (9 procenti).

Interesanti, ka 30 procenti aptaujāto Latvijas sieviešu nevarēja nosaukt sievieti, kam pašas gribētu līdzināties, bet 62 procenti aptaujāto, kam ir vismaz viena meita vecumā no četriem līdz 18 gadiem, nevarēja nosaukt Latvijā pazīstamu sievieti, kas būtu iedvesmas avots viņas meitai.

Bērniem svarīgi demonstrēt iespēju daudzveidību, sākot jau ar to, ka no mazotnes spēlēties ar lellēm, kuras pārstāv dažādas profesijas, piemēram, ārstes, prezidentes, tenisistes, pavāres, tiesneses u.t.t, uzsverot, ka meitenes var būt tās, kas vēlas būt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!