Foto: Shutterstock

Zāļu valsts aģentūra (ZVA) piedalās ikgadējā sociālo mediju kampaņā "Zāļu drošuma nedēļa" (#MedSafetyWeek), kuras mērķis ir aicināt ziņot par zāļu blakusparādībām. Kampaņa norisinās līdz 13. novembrim.

Ziņojumi par blakusparādībām ir svarīgs zāļu lietošanas drošuma uzraudzības instruments, kura mērķis ir identificēt, novērtēt un novērst vai mazināt zāļu blakusparādības, skaidro ZVA.

Ziņošana par blakusparādībām iedzīvotājiem ir brīvprātīga. Ziņojumu ZVA var iesniegt veselības aprūpes speciālists, zāļu lietotājs vai viņa radinieks vai aprūpētājs. Ziņojumi par blakusparādībām atspoguļo ziņotāja novērojumus, bet tas vēl nenozīmē, ka tiek apstiprināta iespējamā saikne starp lietotajām zālēm un novērotajiem veselības traucējumiem.

Tā kā blakusparādību ziņošanas sistēmas mērķis ir noteikt signālus, proti, pazīmes, kas var liecināt par iespējamām jaunām zāļu blakusparādībām, īpaši svarīgi ir ziņot par veselības traucējumiem, kas ir būtiski vai nav minēti zāļu lietošanas instrukcijā. Ne vienmēr ir nepieciešams ziņot par mazāk būtiskām, zināmām blakusparādībām, kas norādītas lietošanas instrukcijā, īpaši, ja zināms, ka tās ir bieži vai ļoti bieži sastopamas.

ZVA aicina iedzīvotājus vispirms vērsties pie sava ārsta, ja rodas bažas par veselības traucējumiem, kas varētu būt zāļu blakusparādības. Ārsta pienākums ir ziņot ZVA par šādiem gadījumiem, ja tos var iespējami saistīt ar zāļu lietošanu.

Ziņojumu iespējams iesniegt elektroniski ZVA tīmekļvietnes www.zva.gov.lv sadaļā "Ziņot par zāļu blaknēm, negadījumiem ar ierīcēm un biovigilanci".

Starptautiskajā kampaņā #MedSafetyWeek piedalās Eiropas farmācijas jomu uzraugošās iestādes, tādas kā Zāļu valsts aģentūra Latvijā, un to sadarbības organizācijas no 82 valstīm. Kampaņu pasaules mērogā organizē Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Starptautisko Zāļu monitoringa programmas centrs – Upsalas Monitoringa Centrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!