Foto: PantherMedia/Scanpix

Dzemdības ir dabīgs, bet neprognozējams process. Situācija var mainīties acumirklī, un kādai grūtniecei, jaunajai mammai vai jaundzimušajam var būt nepieciešama nenovērtējama dāvana – asinis, kas palīdzēs atgūt veselību un spēku. Nākamnedēļ īpašā Donoru dienā asinis ikviens varēs ziedot Rīgas Dzemdību nama pagalmā, kur ieradīsies speciālais autobuss.

Nedaudz statistikas par to, kādēļ arī šajā medicīnas iestādē mēdz būtu nepieciešamas ziedotāju asinis: Vienu līdz trīs reizes mēnesī kādai jaunajai māmiņai ir nepieciešama eritrocītu masas pārliešana, dažreiz pacientam asins preperāti ir nepieciešami atkārtoti. Reizi trīs mēnešos asins plazmas pārliešana nepieciešama kādam jaundzimušajam. Biežākais iemesls asins pārliešanai sievietei – asins zudums, bet jaundzimušajiem – citi iemesli.

Ķeizargrieziena operāciju laikā ir lielāks risks ievērojamam asins zudumam nekā fizioloģiskās dzemdībās.

Dzemdību namā vienam pacientam domātā vienībā ir 200-250 ml konkrētā asins preperāta, tomēr devas lielums ir atkarīgs no situācijas. Viens donors vienlaicīgi var palīdzēt vairākām māmiņām un jaundzimušajiem, uzsver dzemdību iestādes mediķi.

Kā informē Dzemdību nama sabiedrisko attiecību speciāliste Jana Priedniece, pērn svaigi saldēta asins plazma pārlieta 59 pacientiem: 22 sievietēm un 37 bērniem, eritrocītu masa pārlieta 43 pacientiem: 40 sievietēm un septiņiem bērniem, bet trombocītu masa pārlieta vienam jaundzimušajam.

Nākamnedēļ, 12. jūlijā, pie Rīgas Dzemdību nama, Nordea banka sadarbībā ar Valsts asinsdonoru centru (VADC) aicina piedalīties Donoru dienās. Ziedot asinis varēs gan bankas darbinieki, gan ikviens interesents laikā no pulksten 10 līdz 14, līdzi ņemot personu apliecinošu dokumentu un bankas konta numuru pusdienu kompensācijas saņemšanai.

12. jūlijā VADC izbraukuma autobuss atradīsies stāvlaukumā pie Rīgas Dzemdību nama, Alojas un Miera ielas stūrī.

Kas jāņem vērā, dodoties nodot asinis?

Asinis var nodot, ja cilvēks ir vecumā no 18 līdz 65 gadiem un sver vismaz 50 kg, ir vesels, jūtas mundrs un labi atpūties, kā arī ir lietojis veselīgu uzturu. Dienu pirms procedūras ieteicams ēst visa veida saknes, augļus, biezpienu, liesu sieru, biezputras, maizi, liesu gaļu, zivis, medu, kā arī dzert sulas, kompotus, ķīseļus, tēju, kafiju, minerālūdeni.

Atturēties vajadzētu no ceptiem, piparotiem, trekniem produktiem, kā arī nav ieteicams ēst olas, sēnes, kūkas, čipsus, saldējumu, riekstus, šokolādi, dzert kakao, buljonu un jebkuru alkoholu saturošu dzērienu. Tāpat donoram nav ieteicams lietot medikamentus. Nododot asinis, līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments – pase vai identifikācijas apliecība un donora pase, kā arī bankas konta numurs, lai saņemtu kompensāciju pusdienām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!