Foto: Shutterstock

Bērnu slimnīcas fonds (BSF) izveidojis 15 animācijas filmiņas no zīmējumiem, kuros Ukrainas bēgļu bērni apraksta un zīmē savus pārdzīvojumus par karā redzēto, kā arī noslēgumā parāda savu optimistisko vēstījumu – kā vēlētos redzēt šī stāsta beigas, informē BSF.

Zīmējumu autori ir Ukrainas bēgļu bērni, kuri saņēmuši psiholoģisko atbalstu pie BSF algotās Ukrainas psiholoģes Natālijas Urusas bēgļu atbalsta centros. Caur zīmējumiem bērni ir pastāstījuši par savu smago pieredzi, piedzīvojot kara šausmas un bēgļu gaitas. Taču visiem stāstiem ir laimīgas beigas, kādas katrs bērns vēlētos un iztēlojas. Animācijas filmiņu zīmējumu autori ir bērni vecumā no četriem līdz 12 gadiem. Bērnu pieredze un stāsti ir dažādi, bet visos stāstos vienojošais motīvs ir gan bailes un nedrošība, gan liela vēlme kaut karš beigtos un bērni varētu atgriezties savās mājās.

Īsfilmas veidotas ar mērķi sniegt atbalstu visiem Ukrainas bērniem, kuri spiesti iet cauri šai traģiskajai pieredzei – piedzīvot karu. Bērnu vēstījums ļoti atklāti parāda to, ka tā ir pieredze, kura nebūtu jāpiedzīvo nevienam bērnam. Tāpat animācijas īsfilmu izveidošanā tika piesaistīti Ukrainas bēgļi, kuri ir atraduši pagaidu patvērumu Latvijā. Viens no projektā iesaistītajiem brīvprātīgajiem veica darbu, atrodoties Ukrainā, un par spīti tam, ka regulāri piedzīvoja elektrības pārrāvumus, kas radās Krievijas uzbrukumu dēļ, pilnvērtīgi piedalījās animācijas īsfilmu izveidē.

Animācijas īsfilmas ir sagatavotas četrās valodās, ar mērķi sasniegt pēc iespējas plašāku auditoriju arī ārpus Latvijas. Saites uz animācijas filmiņām:


"Katra filmiņa ir veidota ar milzīgu atbildību un pietāti pret tās mazo autoru, jo mēs iemūžinām gan bērna personīgo stāstu, gan viņa liecību par karu Ukrainā. Šoreiz tā nav pieaugušo interpretācija par to, kā bērns jūtas un ko viņš pārdzīvo, bet gan paša bērna stāstījums. Šis ir unikāls projekts, un ļoti ceram, ka gan filmiņas un bērnu stāsti, gan laimīgās beigas būs palīdzošas arī citiem Ukrainas bērniem – gan tiem, kuri turpina piedzīvot kara šausmas Ukrainā, gan tiem, kas devušies bēgļu gaitās. Iespējams, bērnu stāsti palīdzēs pieaugušajiem labāk izprast bērnu emocijas, kā arī pašiem nezaudēt cerību un censties iztēloties, kā viņi vēlas redzēt sava stāsta par karu laimīgās beigas," par projektu stāsta Liene Dambiņa, BSF vadītāja.

Idejas autore ir bērnu psiholoģe Natālija Urusa, kura kopš ierašanās Latvijā strādā BSF un sniegusi atbalstu jau simtiem Ukrainas bēgļu bērnu un viņu ģimenēm. "Bērnu zīmējumi tapa psiholoģiskā atbalsta sniegšanas laikā, pamatojoties uz kognitīvi biheiviorālās terapijas metodēm – zīmējumos bērni attēloja savu priekšstatu par karu, savas izjūtas, emocijas un pārdzīvojumus, un šis process palīdzēja viņiem atbrīvot savas emocijas, pastāstīt par savām bailēm un arī sapņiem. Zīmējot, viņi paši varēja kontrolēt stāstā notiekošo. Tas bija nozīmīgs terapijas posms, kas lika pamatu arī tālākajam darbam ar šiem bērniem un palīdzēja viņiem atkal sākt smaidīt," zīmējumu nozīmi skaidro psiholoģe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!