Foto: PantherMedia/Scanpix
Viens no izplatītākajiem zīdaiņu nāves iemesliem pirmajā dzīves gadā ir zīdaiņu pēkšņās nāves (ZPN) sindroms. Kopumā tā ir vēl ļoti neizpētīta parādība un zinātnieki laiku pa laikam nāk klajā ar jaunām versijām, kāpēc tā notiek. Tomēr, kā saka – sargā sevi un Dievs tevi sargās, tāpēc vecākie jāizdara viss, lai novērstu tos riskus, kas var būt par iemeslu tik traģiskām sekām.

Vispirms labās ziņas: Mazuļu pēkšņo nāves gadījumu skaits nav liels, turklāt pēdējos gados par to runā tik daudz, ka jaunās mammas kļūst piesardzīgākas un ar savām darbībām samazina šo nāves gadījumu skaitu. Un tagad sliktās ziņas - šādi nāves gadījumi joprojām notiek.

Zināms ir tas, ka ZPN sindroms novērojams tikai pirmajā dzīves gadā. Notiek tas pavisam ikdienišķi – vakarā mazulis tiek ielikts gultiņā vesels un labā omā, bet no rīta vecāki viņu atrod jau mirušu.
Ik pa brīdim tiek publicēta kāda jauna teorija, kas balstīta uz vairāk vai mazāk ticamiem pētījumiem.

Ir pierādīts, ka zīdaiņi miegā mirst no tā, ka viņiem pietrūkst skābekļa. Turklāt tie var būt gan ārēji faktori – sega vai spilvens, kas aizsprosto elpceļus, mīkstās mantas, baldahīni, gan arī līdz šim neizskaidroti apstākļi, kāpēc mazulis pēkšņi pārstāj elpot.

Kāpēc tajos brīžos mazuļi nepamostas? Šis jautājums nodarbina arī zinātnieku prātus. Cik secināt no izpētītajiem nāves gadījumiem, mazuļiem vēl īsti nav izstrādājusies īpaša signalizēšanas sistēma, kas ziņo, ka trūkst skābekļa. Pieaugušam cilvēkam organisms sāk tvert gaisu, bet zīdaiņa ķermenītis tā nerīkojas. Zīdainis vienkārši pārstāj elpot.

Tas, ko vecāki var izdarīt, ir organizēt drošu vidi. Mazulis jāliek gulēt tā, lai viņš var brīvi un vienmērīgi elpot.

Kā pareizi guldīt bērniņu:

Mazuļiem ir jāguļ uz muguras, tā ir visdrošākā gulēšanas poza. Tā arī mazulim ir vieglāk elpot.

Lieciet bērnu gulēt guļammaisā, nevis sedziet ar sedziņu. Nelieciet gultiņās spilvenus, segas, mīkstās mantas, neiekārtojiet mazuli gulēt "ligzdiņā", kurā viņš var iestumties ar degunu un nosmakt. Šie priekšmeti paaugstina nāves gadījumu risku. Mazuļiem patīk it kā drošās robežas, viņi savāc visus šos mīkstos priekšmetus ap sevi un iebāž tajos degunu.

Matracim jābūt pēc iespējas stingrākam, lai bērns nevarētu tajā iegrimt. Iegādājoties matraci, pārliecinieties, ka tas nav izgatavots no dzīvībai un veselībai bīstamiem materiāliem un neizplata ķīmiskas smakas.

Ja bērniņš savu pirmo dzīves gadu guļ vienā istabā ar vecākiem, tad mātes intuitīvi sajūt brīžus, kad jāpārbauda, vai mazulim viss ir kārtībā. Mātes sadzird tos brīžus, kad bērnam mainās elpošana.

Jo siltāka istaba, jo mazulim ciešāks miegs. Ja viņam ir tik karsti, ka viņš svīst, tad ieelpas un izelpas regulēšana plaušām sagādā milzīgas pūles. Mazulim miega laikā nevajag cepurīti vai cimdus. Sekojiet, lai miega laikā mazulis nesvīst. Optimālā bērnistabas temperatūra ir 16 – 18 grādi.

Vecāku smēķēšana ir viens no pierādītajiem iemesliem, kāpēc notiek ZPN sindroms. Pasīvi ieelpotie cigarešu dūmi mazuļiem ir daudz kaitīgāki nekā pieaugušajiem. Dūmi ietekmē jūtīgo mazuļa elpošanas sistēmu, turklāt nikotīns mazuļus apdullina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!